adscode
adscode

Atanmayı Bekleyen ve Mezun Olacak Öğretmenler Şokta…!

Yeni Eğitim Bakanı bir soru önergesine verdiği cevapta “Bu yıl öğretmen ataması yapılmayacağını, öğretmen atamalarının artık yılda bir defa ve Şubat ayında olacağını” açıkladı.

alaaddindincer@egitimajansi.com




Geçmiş dönemlerde atanamayan ve halen öğretmenlik mesleği öğretimi alarak mezun olacak yüz binlerce öğretmen şokta. Yeni Eğitim Bakanı bir soru önergesine verdiği cevapta “Bu yıl öğretmen ataması yapılmayacağını, öğretmen atamalarının artık yılda bir defa ve Şubat ayında olacağını” açıkladı. Oysa geçen yıl KPSSS’ye girip atanamayan, bu yıl KPSSS’ye hazırlanan yüz binlerce öğretmen Ağustos ayında yapılacak atamalara odaklanmıştı. Kasımda yapılan genel seçimlerin önemli vaatleri arasında yer alan öğretmen atamalarında ilk perde Şubatta yapılan 30 bin atama ile gerçekleşmişti. O tarihte yaptığımız açıklamada “Yapılacak atamaların İstanbul ve Şanlıurfa’nın öğretmen ve idareci açıklarını ancak kapatılabileceğini” ifade etmiştik. Norm kadro sistemine göre sadece İstanbul’da 24 bin 250,Şanlıurfa’da ise 5 bin 891 öğretmen ve idareciye ihtiyaç duyulmaktadır.

2015-16 Verilerine göre Milli Eğitim Bakanlığına bağlı tüm eğitim ve öğretim kurumlarında 12 milyon 768 bin 759 saat ders bulunmaktadır. MEB’te halen 853 bin 619 öğretmen,69 bin 716 idareci görev yapmaktadır. MEB’in hazırladığı norm kadro ders saati hesabına göre belirlenen öğretmen ve idareci ihtiyacının dağılımında öğretmen açığı 93 bin 950,norm kadro öğretmem fazlalığı 2008,yönetici ihtiyacı ise 30 bin 765’tir.Bu durumda güncellenmiş öğretmen ihtiyacı 122 bin 707 olmaktadır. Şubatta yapılan 30 bin atama bu sayıdan düşüldüğünde norm kadro hesaplama sistemine göre şu an yaklaşık 93 bin öğretmen ve idareciye ihtiyaç bulunmaktadır. Bu sayıya bu yıl emekli ve idareci olacaklar dahil değildir. Emekli ve idareci olacak rakamın yaklaşık 10 bin olacağını öngörmekteyiz. Bu durumda öğretmen ihtiyacı 103 bine çıkmaktadır.

Şubatta yapılan 30 bin öğretmen atamasından önce 4 ilde(Ankara, Eskişehir, Kırşehir Malatya) illerinde norm kadro sayısından fazla öğretmen bulunmaktaydı. MEB verilerinden elde ettiğimiz bilgilere göre 77 ilde öğretmen ve idareci açığı olduğu anlaşılmaktadır. Öğretmen ve idareci açığının en yoğun olduğu iller, İstanbul, Gaziantep, Sakarya, Şanlıurfa, Van, Zonguldak, Siirt, Sivas, Tekirdağ, Manisa, Kahraman Maraş, Muş, Bursa, Adana, Afyon, Antalya, Diyarbakır, Erzurum, Hatay, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Ankara (idareci)Aydın, Balıkesir, Denizli Mersin. Samsun, Trabzon. Ayrıca çatışma, şiddet ve mülteci göçünün doğrudan ve dolaylı etkilerinin hissedildiği Osmaniye ve Hatay’dan başlayarak Kars’a kadar uzanan 20 ildeki öğretmen açığı 40 bin’dir. Bu iller arasında Şanlı Urfa, Gaziantep, Van, Hatay, Diyarbakır ve Mardin öğretmen ve idareci açıklarının en yoğun oluğu ilk altı ili oluşturmaktadır. Altı ilin toplam öğretmen ve idareci ihtiyacını 25 bin olarak açıklamıştık.

2015 KPSS Sonuçlarına göre belirlenen baraj puanlarını geçerek 2016 Şubat ayında atanmak için başvuru yapan öğretmen sayısı 91 bin’dir. 30 bin öğretmen Şubat ayında atandığına göre 2015 yılında belirlenen puan barajını geçen 61 bin öğretmen atanmayı beklemektedir.2016 KPSS’ye girecek yaklaşık 300 bin öğretmen ile birlikte bu yıl atanmak için “yarışacak” öğretmen sayısı 360 binleri bulmaktadır.2014-15 Üniversiteler verilerinde pedagojik formasyon veren fakültelerin bir bölümü dahil öğretmen olmak için hazırlanan programlarda öğrenim gören öğrencilerin sayısı yaklaşık 600 bindir.Bu programların yer aldığı fakülteler; Eğitim ve Eğitim Bilimleri Fakülteleri 219 bin 364,Edebiyat, Fen ve Edebiyat Fakülteleri 259 bin 905,Dil Tarih Coğrafya Fakültesi 7 bin 693,Güzel Sanatlar Fakültesi 26 bin 560,İlahiyat Fakülteleri 74 bin 019 

2016 Yılında sadece yukarıda sıralanan fakültelerden mezun olacakların sayısının yaklaşık 100 bin olması beklenmektedir. Son açıklanan işsizlik rakamları arasında yükseköğrenimli işsizler en yüksek oranı oluşturmaktadır. Beyaz yakalı işsizler olarak tanımladığımız bu işsizler arasında işsiz öğretmenler ilk sıralarda yer almaktadır.Bu durumda elinde öğretmen diploması olan işsiz öğretmen sayısının 500 binleri bulması kaçınılmaz olacaktır.Şubatta yaptığımız çalışmada bugün Bakanın yaptığı açıklamayı öngörmüş ve şu açıklamayı yapmıştık.”Ayrıca Şubat ayında yapılacak 30 bin öğretmen atamasının ardından 2016 yılı Eylül ayında kaç atama yapılacağı henüz bilinmemektedir. Bilinmezlik atanacak 30 bin öğretmenin 2016 yılında MEB’e tahsis edilen kadrolar arasından mı, yoksa bu kadrolara dahil edilmeden mi yapılmış olacağına ilişkindir. Bu durumun da bir an önce açıklığa kavuşturulması gerekmektedir.” Şimdi yapılması gereken bu açıklamanın Eylül ayında öğretmen ataması yapılacağı yönünde hemen düzeltilmesidir.

Sonuç olarak, Hükümet programında bütün düzeylerde çağ nüfusunun yüzde yüz okullaşması ve ikili eğitimden tekli eğitime geçilmesi için hedefler belirlenmiş bulunmaktadır. Bugün 17 bin okulda ikili eğitim yapılmaktadır.4-17 yaş okul çağı nüfusunun %24’ü okullaşmamış görünmektedir Hedeflerin tutturulabilmesi önemlidir. Hedefler üzerinden hesaplandığında öğretmen ihtiyacı yüz binler ile ifade edeceğimiz bir rakama ulaşmış olacaktır. O nedenle ciddi ve tutarlı bir plan zaman geçirilmeden hayata geçirilmeli, bu planlamaya bağlı olarak 2016 Yılının Eylül ayında en az geçen yıl öğretmen kadrolarında ücretli olarak istihdam edilen 75 bin kişi kadar kadrolu öğretmen ataması yapılmalıdır. Ayrıca oluşan bu olumsuz tabloya karşı başta sendikalar olmak üzere, atanmayı bekleyen öğretmenler ve aileleri demokratik tepkilerini ortaya koymalı seslerini yükseltmelidir.

Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)