adscode
adscode

Butik Okullar mı Geliyor?

Çocuklarımızın yürüyüş mesafesinde okullarda okuması her veli için paha biçilmez bir şey.

bpelister@hotmail.com




Yalnızca ulaşım çilesinin çözümü anlamında değil, uyku, güvenlik yolda geçen boş saatlerin dışında en önemlisi velinin yakınında olan okula daha sık gelip gitmesi yani okulla daha iyi bir bağ kurması bile muhteşem bir şey.

Sayın Milli Eğitim Bakanımız T.B.M.M Bütçe Komisyonundaki konuşmasında müjdeli bir açıklamada bulundu.

Sayın Bakan "Tekli eğitime geçiş sürecinde arsadan kaynaklanan problemleri en aza indirebilmek için eğitim yapıları tip projelerinde taban ve toplam inşaat alanı küçük okul projeleri geliştirilecektir" dedi.

Ancak bunu gerçekleştirmek ve özel okullaşmayı da bu kapsama alabilmek için okul açma standartlarında bazı düzenlemeler yapmamız gerekiyor.

Bilhassa nüfus yoğunluğu kalabalık olan yerleşim yerlerindeki benzin istasyonuna, baz istasyonuna, alkol satan dükkânlara olan mesafe şartlarının yanında en büyük engel aslında okul standardına uygun yapılacak arsa bulunamaması.

Hadi uygun bir arsayı buldunuz o zaman da bahçe şartının metrekaresi devreye giriyor.

Okul açmak istiyorsanız en az 250 metre kare bahçeniz olmak zorunda.

Tabii ki bu yukarda saydığımız şartların hepsi gerekli olduğu için var, alkol, benzin, baz istasyonu uzaklığı yanında oyun ve tören için bahçe şartı bir okulun olmazsa olmazlarından olmalı ama işi sulandırmadan bazı ufak tefek düzeltmelerle bu olumsuzlukları düzeltebiliriz.

Mesela lise ve ortaokullarda bahçe şartı 250 olarak kalabilir ama en azından verilen öğrenci kontenjanı 400‘lere çıkartılabilir.

Çünkü arsası pahalı olan bir okulun kendini çevirebilmesi için en az 400 öğrenciye ihtiyacı vardır.

Alkol, baz istasyonu ve benzin istasyonuna yakınlık şartları olmalı ama en azından öncelik okula verilmeli.

Çarpık olan uygulama şu; örneğin bir okul inşaatına başladınız, inşaat tamamlanmadan Milli Eğitime başvuramıyorsunuz o esnada birisi kalkar 100 m ya da 50 m yakınlarınıza bu tip bir yer açarsa sizin okulunuz ruhsat alamıyor.

Tüm yapılan yatırım çöpe... İşte bu tip problemlerden bahsediyoruz

En azından okul yapacak olanlar en baştan bunu Milli Eğitme bildirdikleri andan itibaren bu yukarda saydığımız kuruluşlara okulla yakınlıktan dolayı izin verilmemesi lazım.

Temel hedefimiz tabii ki çocuklarımızın sağlığı, can güvenliği ve daha iyi şartlarda Eğitim Öğretim görmesi ancak Mili Eğitimimizin kırmızı çizgilerini geçmemek şartı ile uygulamada olan bazı kararlar tekrardan gözden geçirilip biraz esnetilebilse okullaşma hızımız artar bu bir gerçek.

Çünkü şu andaki en büyük problemlerin başında ‘’tekli eğitim’’ ve ‘’derslik’’ sıkıntısı geliyor.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)