adscode
adscode

YGS Puanları Ne Anlama Geliyor -2-

bpelister@hotmail.com




2014 yılında yapılan YGS sınavında 180 barajını geçen öğrenci yüzdesi %72,99 iken bu yıl yapılan 2015 YGS sınavında 180 barajını geçen öğrenci yüzdesi %68,89 da kalmıştır.

Bunun en önemli nedeni öğrenci başarısızlığı mı yoksa, ÖSYM’nin soru hazırlama gurubunun müfredatı farklı yansıtma ve soru hazırlama mantığını kısmen değiştirmesimidir?

Böylece bu yıl 650 bin civarında öğrencimiz barajı geçememiştir
 
2014 YGS ve 2015 YGS Karşılaştırılması
2014 YGS Ortalamaları 2015 YGS Ortalamaları
Türkçe 18,7 Türkçe 15,8
Sosyal 11,2 Sosyal 10,7
Matematik 6,1 Matematik 5,2
Fen 3,5 Fen 3,9
 
Bu tabloya baktığımızda geçen yıl 18,7 olan Türkçe ortalamasının yerle bir olduğunu ve 15,8 e düştüğünü görmekteyiz.

ÖSYM;  Sözel ve Eşit Ağırlık öğrencilerinin sınavda belkemiği olan Türkçe sorularını özellikle zor sorarak ne yapmayı hedefledi acaba. Buna benzer düşüşler Sosyal ve Matematik testlerinde de yaşanmış sadece Fen testinde az bir miktar yükselme olmuştur.
 
Burada esas sorulması gereken soru; ÖSYM ne yapmak istiyor sorusudur. Genel Seçime az bir zaman kala 650 bin gencimizin üniversite 2. Basamak sınavı olan ve Haziran ayında yapılacak olan LYS sınavlarına giremeyecek olması kime ne fayda sağlayacaktır.

Şu anda dershanelere kayıtlı olan Üniversite hazırlık öğrencileri YGS barajını geçemedikleri için dershanelerden kayıtlarını sildirecekler, hem bugüne kadar ödedikleri ücretler heba olmuş olacak hem de son 3 ay LYS’ ye hazırlık yapamayacakları için dershane sıraları boş kalacak ve dershane çalışanları da sıkıntıya düşmüş olacaktır.

ÖSYM Türkçe sorularından birisini iptal ettiğini açıklamıştır. Ayrıca yeni soru iptallerinin olmayacağını ve mahkemeye taşınan soruların iptal edilmeyeceğini kim garanti edebilir.

Sorular İlk Gün Açıklanmalıydı

ÖSYM sınavda sorulan soruları açıklamayarak kendisini neden sıkıntıya sokmaktadır.  Her ne kadar soru bankaları oluşturmaya çalıştıklarını ve bu yüzden soruları yayınlamadıklarını açıklasalar da sonradan çark ederek AİS sisteminde soruları bütün halden çıkartıp tek, tek yayınlamaya çalışmışlardır. Burada yapılması gereken, sınav yapıldıktan sonra kitapçık halinde tüm soruların yayınlanması gerektiğiydi.
 
Sonuç olarak; ÖSYM, soru hazırlama gurubunu gözden geçirmeli, sınavdan sonra tüm soruları açıklamalı, her yıl sınav ortalamalarını aynı ayarda tutmalı ve müfredattan ayrılmamalıdır.

    ‘’Et kokarsa tuzlanır,Tuz kokarsa ne yapılır’’..
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)