adscode
adscode

ATATÜRK ÇOCUKLARI KÖY KÜTÜPHANELERİ

Yine şahane bir oluşumu paylaşmak için yazıyorum.  Web sitesinde şöyle yazıyor…

damlaaktan@gmail.com




“Dünyaya bi daha böyle bir insan gelmez.” diye nitelendirdiğim insan türlerinden. Okutturma, kütüphane açma hastalığı var, tedaviden kaçıyor, organizması da zaten direnç kazanmış, müdahaleyi reddediyor. İlkokul 1. sınıfta okumayı söktü. İlk işi, harçlıklarıyla kitap almak oldu. “Gavur İzmirli” ne de olsa. Ticaret kafası hiç olmadı; parayla pulla işi olmaz onun. Ama ilkokulda, ortaokulda harçlıklarıyla aldığı kitapları, okumaları için arkadaşlarına çok ucuz fiyatlarla verdi. Evde rafa dizip, hava atmadı yani.
Amaç, yeni kitaplar alıp okuyabilmekti. Sonra kafasına dank etti: Kendisi, bir şekilde buluyordu. Ya bulamayanlar, alamayanlar ne olacaktı?”

İşte böyle başladı kütüphane kurma ve kitaba ulaşamayanlara kitap kokusu duyurma sevdası.

Atatürk Çocukları Köy Kütüphaneleri Mesut Tim tarafından başlatılmış, dernek haline gelmiş çok güzel bir oluşum. Şu ana dek 24’ü İzmir içinde tam 32 adet köy kütüphanesi kurulmuş. Kütüphaneler sırasıyla Urla Uzunkuyu Köyü, Bayındır Sarı yurt köyü, Kiraz Suludere Köyü,  Karabağlar Kavacık Köyü, Ödemiş Hamamköy, Çiğli Kaklıç Köyü, Bayindir Çırpı Beldesi, Seferihisar Orhanlı Köyü, Torbalı Korucuk Köyü, İzmir Seferihisar ilçesi, Salihli Gökeyüp beldesi, Seferihisar Gödence köyü, Tire Kırtepe Köyü, Ödemiş Bıçakçı köyü, Bayındır Zeytinova Beldesi, Menemen Alaniçi köyü, Bornova Karaçam köyü, Ödemiş Mescitli köyü, Menemen Süleymanlı köyü, Güzelbahçe Yelki köyü, Menemen Bağcılar köyü, Salihli Bahçecik köyü, Güzelbahçe Çamlı köyü, Menemen Haykıran köyü ve Kubilay Kültür Merkezi kütüphanesi ile Aliağa Aşağışakran köyü.

Kütüphaneler sadece İzmir ili sınırlarında kalmamış. Rize Fındıklı Çağlayan Köyü, Afyonkarahisar Ekizce Köyü, Ordu , Gülyalı Turnasuyu köyü, Şanlıurfa Siverek Duydum köyü, Elazığ Baskil Doğancık Köyü ve Tekirdağ Ergene İğneler köyü de bugüne dek kurulan kütüphaneler arasında yerlerini almış. Ayrıca bu yıl içinde de Samsun Tekkeköy’e bağlı bir köyde, Antalya Finike Gökbük Köyü’nde, Tekirdağ Marmara Ereğlisi Yeniçiftlik beldesinde, Balıkesir Edremit Kızılkeçili köyünde de kütüphane kurma çalışmaları devam ediyor. 

Atatürk Çocukları Kütüphanesi her yaş grubuna uygun öykü, roman, klasik eserleri kabul ediyor. Yani yalnızca çocuk odaklı bir kütüphane değiller. Temel amaç kitap kokusuna hasreti azaltıp, kitaba dokunan insan sayısını arttırabilmek. Temel amaç, “Kitap okumasaydım bu yaptıklarımın hiçbirini yapamazdım.” Diyen MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ün izinde bilgili, bilinçli, soran, sorgulayan toplumsal bireyler yetiştirmek.

Çalışan, üreten köylü milletin efendisidir.” diyor ya Mustafa Kemal Atatürk; işte 2006 Eylül ayından bu yana çalışmalarını sürdüren Atatürk Çocukları Kütüphaneleri o milletin efendisine kitap kokusunu, bilgiyi, aydınlığı taşımayı hedefliyor.

Ben annemin ölüm yıldönümü yaklaşırken karşılaştım bu şahane oluşumla… Birden bir ışık yandı aklımda… Dedimki evde yıllardır duran kitaplarımı bağışlasam… Annemin ismiyle bir köy kütüphanesi kursak güzel bir yerde. İhtiyacı olanlar okusa, sevenlere dokunsa kitaplarım…

Kitap kokusu aydınlık gelecek demektir, aydınlık insan demektir. Işık demektir kitap. Bir dokunuş çok şey değiştirir ve birey olarak yaptığınız her şey çok değerlidir. Eğer siz de kitaplarınızla bağış yapmak isterseniz aşağıdaki adrese kitap yollayabilir veya Mesut beyle iletişim kurabilirsiniz. İzmir içindeki kitapları kendileri alıyorlar.

Dernek Adresi: 847 / 1 Sokak No: 4 - 307 Konak – İZMİR

Mesut Tim iletişim: 0533 030 91 00

Web adrsi: http://timmdya.org/2018/10/14/dernegimizi-kurduk/

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Güle güle Mario Levi…
Milyonluk haber: 9.05