adscode
adscode

LKS’ DE YENİ SORU TARZINA HAZIR OLMAK İÇİN NELER YAPMALI

​Geçtiğimiz günlerde MEB tarafından nitelikli okullara yönelik yapılacak olan sınavın soru örnekleri her derste soru sayısının yarısı olacak şekilde paylaşıldı.

ersanrehberlik@gmail.com




Geçtiğimiz günlerde MEB tarafından nitelikli okullara yönelik yapılacak olan sınavın soru örnekleri her derste soru sayısının yarısı olacak şekilde paylaşıldı. Soruların yayınlanmasıyla birlikte özellikle öğrencilerde büyük bir kaygı oluştu. Çünkü aylardır, yıllardır hazırlandıkları testler ve soru tarzları ile bazı noktaların hiçbir alakası yoktu.

Konular her ne kadar yine aynı müfredat dahilinde olsa da soru tarzları özellikle Türkçe ve matematik gibi puan getirisi fazla olacak derslerde alışık olanın çok ötesindeydi. Bu durumun sınav sistemindeki değişikliklere adapte olmaya çalışan öğrenci ve velilerin üzerinde bir gerilime sebep olduğunu söyleyebiliriz.

Peki bu yeni tarzdaki sorulara nasıl hazırlanılmalı?

Son günlerde öğrencilerden ve velilerden en fazla duyduğumuz soru beklide budur. Yeni soru tarzında öğrencinin sadece konuyu bilmesinin yeterli olmadığını görmekteyiz. Özellikle geçmiş yıllarda sadece bilgiye yönelik olan sınavların aksine yeni sistem soru tarzı yorumlama, analiz etme, sentezleme gibi daha üst düzey düşünme yetilerini kapsamakta. Bu yüzden öğrenciler artık sadece konuyu ezberleyerek belir bir noktaya kadar varabilecekler. Artık bunun da ötesine geçip öğrendikleri konuları içselleştirmeleri ve bunları farklı bakış açıları bakımından da yorumlayabilmeleri gerekmekte.

Bunun için ilk başta tavsiye edeceğim noktalardan biri kitap okuma alışkanlığının arttırılması. Özellikle Türkçe sınavının örnek sorularına bakıldığında uzun paragraflardan ya da tek bir paragraftan 4 soru sorulması gibi durularla karşılaşıyoruz. Okuduğunu anlayan, hızlı okuyabilen öğrencilerin bu konuda avantajlı olacağını söyleyebiliriz. Çünkü öğrenci her soru için uzun paragrafı okumak zorunda kalırsa bu seferde süre yetiştirme bakımından ciddi sıkıntılar yaşayabilir. Bu durumu aşmak için öğrencilerin her gün belir bir süre mutlaka kitap okumasından fayda var. Bu sayede hem okurken dikkati daha az dağılır hem de okuduğunu daha iyi anlamış olur.

Diğer dersler için de soruların genel olarak bilgiyi kullanma gücünü ölçtüğünü görmekteyiz. Bu yüzden öğrenciler konu çalışmalarını yaparken aynı zaman da bu konunun gündelik hayatta nasıl karşısına çıkabileceği ya da nasıl örnekleyebileceği gibi kısımlarda da düşünmeye başlarsa farklı bakış açısına sahip olacaktır. Böylece sınavda karşısına farklı tarzda bir soru geldiğinde onu yorumlaması daha kolay olacaktır.

Tabiki yorumlama ve analiz etme gibi üst düzey düşünme becerilerini yapabilmesi için ile etapta öğrencinin temel olan bilgi basamağını çok iyi bir şekilde tamamlaması gerekmektedir. Bu yüzden tatile yaklaştığımız bu süreçte özellikle öğrencilerin 1. dönem konularını en baştan bir tekrar etmeleri hem unuttukları konuları hatırlamalarında hem de daha önce anlayamadıkları yerleri gözden geçirmeleri bakımından etkili olacaktır.

Sonuç olarak yeni soru tarzında başarıyı yakalamak için konu eksikliklerimizi kapatmalı, kitap okumaya ve okuduğumuzu anlamaya daha fazla ağırlık vermeli ve konuları farklı bakış açıları ile mutlaka değerlendirmeliyiz. Bu aşamaları gerçekleştiren öğrenciler sınavda hedefledikleri başarıyı mutlaka yakalayacaktır.

Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)