adscode
adscode

YENİ SİSTEMDE LİSELERİN SINIF MEVCUTLARI KAÇ OLACAK VE BU DURUMUN ÖĞRENCİYE ETKİSİ

Dün resmi gazetede yayınlanan yeni yönetmelikle birlikte yine kafalarda soru işaretleri oluştu.

ersanrehberlik@gmail.com




Tartışmalar yeni sistemin bu sene uygulanmayıp bu sene de TEOG sistemine devam edileceği üzerine odaklanırken kısa bir süre sonrasında MEB müsteşarı Yusuf Tekin’in yaptığı açıklamalar ile bu yorumların yanlış olduğu ve yeni sisteme bu seneden itibaren geçileceği duyuruldu.

Bu tartışmalar esnasında geri plana atılan diğer bir madde ise önümüzdeki yıldan itibaren lise türlerine göre sınıf mevcutlarının kaç kişi olacağının belirlenmiş olmasıydı.

Yeni yönetmeliğe göre nitelikli okullar sınavı kapsamında öğrenci alacak olan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, spor liseleri, güzel sanatlar liseleri, proje uygulayan eğitim kurumları ile Anadolu teknik programlarında bir şubeye alınacak öğrenci sayısı 30 olacağı şeklinde belirtildi.

Adrese dayalı olarak öğrencilerin yerleştirileceği Anadolu liselerinde, Anadolu imam hatip liselerinde, mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu meslek programlarında, çok programlı Anadolu liselerinde, mesleki ve teknik eğitim merkezlerinde ve mesleki eğitim merkezlerinde ise bir şubeye alınacak öğrenci sayısının 34 olması ancak öğrenci kayıt alanındaki öğrenci sayısının yoğunluğu ve zorunlu hâllerde okulun fiziki şartları da dikkate alınarak bu sayı 40’a kadar artırılabileceği belirtilmiştir.

Yönetmeliğin bu maddesini yorumlarsak fen liseleri ve sosyal bilimler liseleri ile bazı Anadolu liseleri zaten daha önceleri de sınıf mevcutlarını 30 kişi standardında koruyarak ona göre kontenjan belirtip öğrenci alıyorlardı. Fakat bazı yüksek puanlı alan Anadolu liselerinde ise sınıf mevcutları 34 kişi olarak hesaplanarak öğrenci alımı gerçekleşiyordu.Yeni yönetmelik ile birlikte bu okullar proje okul kapsamına alınırsa bu seneden itibaren sınıf mevcutları 30 ile sınırlanacak. Sınıf mevcutlarının az olması tabiî ki derslerin verimli işlenmesi ve öğrenciye ayrılan süre bakımından çok önemli bir durum fakat sınavla öğrenci alan okullarda bu mevcut düşüşü bazı öğrencilerin bu okula giremeyeceğini de gösteriyor. Örneğin bir önceki yıl Beşiktaş Sakıp Sabancı Lisesi 136 öğrenci aldı ve sınıf mevcutları 34 olarak planlandı diyebiliriz. Bu değişiklikle beraber bu okul proje okul kapsamına alınıp sınavla öğrenci alması durumunda sınıf mevcudu 30 olarak hesaplandığı takdirde 120 öğrenci alabilecek. Yani bu okulu hedefleyerek çalışan 16 öğrenci eğitimlerini burada devam ettiremeyecek.

Bu durumun diğer bir yansıması da okulların taban ve tavan puanlarına olacaktır. Özellikle tercih yapılacağı sırada istediğimiz okuldan daha yüksek puanlı alan okulların kontenjanlarını göz önünde bulundurmalıyız. Çünkü o okulların kontenjanlarındaki azalmalar bir alt sırada gelen okulların puanlarında yükselmelere sebep olabilir.

Yönetmelik maddelerinden yola çıkarak varabileceğimiz sonuçlardan biri daha önceki yıllarda 34 olarak sınırlandırılmış adrese dayalı olarak alacak okullarda Anadolu lisesi, meslek lisesi ve imam hatip liselerinin yoğunluk olması halinde mevcutlarının 40’a kadar yükseltilebilmesinin önü açılmış oldu. Bu durum özellikle kalabalık sınıflarda ders işlenmesinin ve verim alınmasının zorluklarını tekrar gündeme getirmiş oldu. Özelikle nüfus yoğunluğunun fazla olduğu büyükşehir ve ilçelerde yeterli okul bulunmaması halinde önümüzdeki yıldan itibaren 40 kişilik mevcutları olan sınıflarla karşılaşmamız çok mümkün olacaktır.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)