adscode
adscode

YENİ YÖNETMELİKTE ÖĞRENCİLERİ NELER BEKLİYOR?

ersanrehberlik@gmail.com




BAZI DERSLERİN SINAV SAYISI DEĞİŞTİ. Daha önceleri haftalık ders saati 3 ve üzeri olan Türkçe, matematik, fen bilimleri, İngilizce gibi derslerden bir dönemde 3, ders saati 3’ten az olan sosyal bilgiler, din kültürü gibi derslerden ise öğrenciler dönemde 2 sınava giriyorlardı. Dün resmi gazetede yayınlanan yönetmeliğe göre bundan sonra öğrenciler her dersten dönemde 2 sınava girecekler.

PROJE ÖDEVİ VE DERS İÇİ ETKİNLİK NOTLARININ ORTALAM ÜZERİNDEKİ ETKİSİ AZALTILDI. Aynı şekilde dün yayınlanan yönetmelikte öne çıkan diğer bir nokta da ders notu ortalamalarının yani öğrencinin o derse ait karnesinde görülecek notun hesaplanmasında yapılan değişiklik oldu. Eski yönetmelikte öğrencinin dönem içerisinde girdiği yazılı notlarına ders içi etkinlik ve proje ödevi notları da ilave edilerek çıkan sonucun ortalaması alınıyordu. Yeni yönetmelik ile beraber öğrencilerin ders içi etkinliklerden aldığı notlar ve proje ödevlerinden aldıkları notlar toplanıp ortalaması alınacak, daha sonra çıkan bu sonuç öğrencinin yazılı sonuçları ile toplanıp çıkan sonucun ortalaması alınacak. Bu durumda proje ödevlerinin ve ders içi etkinlik notlarının karnedeki ortalamaya etkisi azalmış olacak.

YENİ YÖNETMELİĞİN ÖĞRENCİ ÜZERİNDE ETKİSİ NE OLACAK? Yapılan bu değişiklikler ile birlikte okul sınavlarının not ortalamasındaki öneminin arttığını söylemek mümkün. Özellikle öğrenciler daha önce 3 sınava girdikleri derslerde çalışmalarına daha da dikkat etmeleri gerekmekte. Bazen öğrenciler ilk sınavlara önem vermedikleri, yeterince konsantre olamadıkları için düşük sonuçlar alabiliyor ve daha sonraki sınavlarda daha fazla gayret göstererek bu sonuçları düzeltme şansları oluyordu. Yine yönetmelik ile birlikte sınav sayısının azaltılması öğrencilerin düşük sonuçlarını toparlamasını zora sokacaktır.

Ayrıca 3 sınav olan derslerde konular biraz daha bölünmüş oluyordu. Böylece öğrenciler daha az konudan sınava girme durumları oluyordu. Son değişiklikler ile birlikte dönemde 2 sınav olacak olması sınavlar arasında daha fazla konu birikmesine sebep olacaktır. Bu da öğrencilerin düzenli çalışmasının önemini arttıracaktır. Yeni sistemde sadece sınavdan sınava ders çalışan öğrencinin yüksek başarı elde etmesi zor olacaktır.

Proje ödevi ve ders içi etkinlik notları birçok öğrenci için not yükseltme bakımından önemli bir etkendir. Daha önceleri aynı sınav notu kadar ortalamada etkili olan bu kısımlar yapılan değişiklik ile birlikte not yükseltme etkisinin de azalacağı söylenebilir. Bu sebepten de öğrencilerin artık proje ödevi ile yükseltirim ya da öğretmen beni sever ondan sözlü notunu iyi verir ortalamam yükselir gibi düşünceleri geride bırakarak sınavlarda ellerinden gelen en iyi sonuçları almaları gerekmektedir.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    12 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (12)