adscode
adscode

1. TEOG'daki Yanlış Sorular Ne oldu? Peki 2. TEOG?..

İlk TEOG'da o kadar çok tartışmalı soru vardı ki, sadece bir kaçı iptal edildi, daha doğrusu herkes için doğru kabul edildi. Peki ya diğerleri ve en önemlisi de 2. TEOG'da da aynı macera yaşanacak mı?

1. TEOG'daki Yanlış Sorular Ne oldu? Peki 2. TEOG?..
Günün Yazısı
 
ÖSYM ve MEB milyonlarca gencin kaderini çizen sınavlarda, nedense yanlışsız bir sınav yapamıyor.
 
Her sınavda en az 10 soruda tartışma yaşanıyor ve her defasında iptal edilen sorudan çok daha fazlası yargıya taşınıyor.
 
Peki ilk yarıda yargıya taşınan tartışmalı sorular ne oldu?
Mahkeme hala devam ediyor ama umutlar kesilmiş durumda. Çünkü tümü iptal edilse de değişen bir şey olmayacak. Hepsi doğru kabul edilecek!
 
Çarşamba ve perşembe günü gerçekleşecek sınavlarda güvenlik nasıl sağlanacak? Yine pek çok okulda sınav göztemenliğini okulun kendi öğretmenleri ve veliler mi yapacak?
 
Aslında cevap bekleyen çok soru var ve bakalım bu kez neler yaşanacak?
Umarız her şey, öğrencilerden hiç birinin hak kaybetmeyeceği bir şekilde gerçekleşir...
 
İlk sınavla ilgili olar isterseniz gelin biraz hafızalarımızı tazeleyelim:
 
Kıymetli Eğitim Dostu Abbas Güçlü Beyefendi,
Merhaba.
Zat-ı aliniz onlarca yılınızı eğitim işine adadınız ve belki de dünyada bir ilki yaparak eğitim gazeteciliği yapıyorsunuz.  Hem Hukuk Fakültesi Öğretimüyesi olarak, hem de bir baba olarak iyi varsınız diyorum ve teşekkür ediyorum.
 
Malumunuz olduğu üzere 25-26 Kasım'da TEOG sınavları yapıldı.  Sanırım son üç yılın en zor sınavlarından biriydi.  Sizin Eğitim Ajansı sitenizdeki oylamadan da bu açık olarak görülmektedir.  Müfredat kapsamı içinde kalınması ve öğretilen bilgilerden ayrılınmaması koşuluyla ayrıcı ve zor sınava eğitimci olarak da, veli olarak taraftarım.  Ancak, ister kolay olsun, ister zor olsun, ister ayırıcı olsun test sınavlarının hiçbir çocuğa tuzak kurmayacak netlikte ve özende hazırlanması, soruların anlaşılırlığının, kavranabilirliğinin, seçeneklerin açık, net ve tek doğrusu olacak şekilde hazırlanması önemlidir.  
Hazırlanan soruların mutlaka onlarca kez denetimden geçmesi, Türk dili uzmanlarınca, çocuk pedagog ve çocuk psikologlarınca kontrol edilmesi gerekir.  Ben aynı zamanda profesyonel olarak edebiyatçıyım (yazarım).  Çocuk edebiyatı konusunda yazdığım Benim Adım Boncuk romanının Doğan Egmont tarafından yayımlanması sırasında en önemsiz sözcük ve kavramlar üzerinde bile tartışma yapıldı.  Romanın hitap ettiği yaş grubuna uygunluğu adeta sözcük sözcük, cümle cümle analiz edildi ve değerlendirildi. 
 
MEB yaklaşık olarak 1.300.000 çocuğun girdiği ve onların gelecekteki yazgılarını önemli ölçüde belirleyecek bir sıralama sınavı (bilgi ölçe sınavı değil) yapıyor; ama bunu da ne yazık ki ilk yıldan beri eline yüzüne bulaştırarak yapıyor.  Düşünsenize onlarca kişiden oluşan bir komisyon kuruyorsunuz ve bu komisyonun işi kendi alanlarıyla ilgili yılda sadece kırk soru hazırlamak.  Bunca eğitimli olduğu sanılan kişi birinci sınav için 20 fen sorusu hazırlıyor ve bu soruların iki tanesi sınav haftasında iptal ediliyor.  Neden?  Soruların yanıt seçeneklerinde iki tane doğru yanıtın olmasından.  Fen ve Teknoloji Sınavının A Kitapçığı 9. Sorusu (Araştırmacıların Örümcek Genini Keçilere Vermeleri), MEB'in kendi yayımladığı ve tüm okullar, dershaneler, bu alanda soru ve açıklamalı kitap yayımlayan yayıneveleri bakımından referans kaynak niteliğinde olan MEB 2012 Fen ve Teknoloji Bilgisi Dersi Öğretmen Kılavuzu Kitabı'nın 42. Sayfasında yer alan 20. Etkinlikte (MEB soru iptali için kendisine başvuruda bulunan velilere gönderdiği yanıtta bu bölümü bilerek ve kasıtlı olarak gizliyor.) verilen bilgilerin ışığında 9. Sorunun B ve C yanıtları aynı anda doğrudur.  Bu çok açıktır.  Eğer bu soru Türkçe sorusu olarak sorulmuş olsaydı bu sorunun tek yanıtı B olabilirdi.  Fen Bilgisinde  verilmiş olan bilgileri analiz, sentez ve değerlendirme yoluyla süzgeçleyen ve bilgiyi kullanan çocuklar kendilerine verilmiş bilgilerin ışığında C seçeneğini doğru olarak seçmişlerdir.  Ayrıca, konuyu çok iyi bilen ve analiz yeteneğine sahip çocuklardan çok ciddi bir bölümü sorunun B ve C olarak iki doğrusu olduğunu görerek bocalamaya düşmüş ve o karışıklık içinde A veya D seçeneğini dahi işaretleyebilmişlerdir.  Çünkü gerek iptal edilen 13. Soru ve gerekse iptal edilmesi gereken 9. Soru 12-13 yaşında olan çocukların psikolojilerini olumsuz etkilemiştir.  Bu yaşta çocuğa tuzak kurulmuştur.  Bu tuzağı Türk eğitimini emanet ettiğimiz MEB yapmıştır. 
 
Binlerce veli günlerdir sizlerin de aracılık ettiği biçimde kamuoyunda yanlış olan bu sorunun iptali için seslerini duyurmaya çalışıyorlar.  Bunca çabaya, MEB yapılan binlerce iptal başvurusuna rağmen kendisi de eğitimci olan kıymetli Milli Eğitim Bakanımız Prof. Dr. Nabi AVCI'dan en küçük bir ses çıkmıyor.  MEB'in müsteşarı başta olmak üzere bürokratları ne yazık ki önceki yıllarda TEOG konusunda başarılı bir hikaye yazmadılar.  TEOG'da geçen yıl yaşananlar ortadayken, bunca sıkıntıya rağmen bu yıl Kıymetli Bakan Nabi AVCI Hoca hala neyi bekliyor?  Bu bürokratlar hem Türkiye Cumhuriyeti'ni, hem Milli Eğitim Bakanlığı'nı hem de Hükümeti yıpratıyor.  Buna sayın Bakan ve Başbakan neden kayıtsız kalıyor?  Binlerce veli yanlışlığı çok net olarak ortada olan bir soru için neden dava açmak suretiyle eza görüyor?  Daha soru kitapçıklarını Web sistemine yüklemeden Fen sınavının 13. Sorusunu iptal etmeyi bilen MEB, yanlışlığı kendi kaynaklarındaki bilgiyle ortaya konulan 9. Sorunun iptali konusunda neden direniyor?  13. Soruyu hangi kurum etkili olarak görüşüp iptal ettirdi?  Kamuoyunda adı sadece sınavlarla alınan bir eğitim kurumunun patronlarının kendi öğrencilerinin ağırlık biçimde 13. Soruyu yanlış yaptıkları için bu sorunun iptal edildiği söylemleri doğru mudur?  Bu sorunun iptalinde kim ya da kimler aracı olmuşlardır?  Bunların devlete ve bakanlığa güven açısından süratle yanıtlanması ve kamuoyuna tatmin edici bilgi verilmesi gerektiğine inanıyorum.  Devletini seven insanların devletlerine olan güvenlerinin test edilmemesi gerekir.  
 
Kıymetli Bakanımız Prof Dr Nabi AVCI Hocamdan istirham ediyorum, lütfen bu konuyu zat-ı devletleri olarak ele alın ve binlerce veliyi yargı yerlerinde süründürmeyin.  Siz konuyu ele alır ve değerlendirirseniz bu sorunun yanlış olduğunu zaten görecek ve hemen iptali talimatı vereceksiniz.  O zaman yargı yerlerinde açılmış davalar da sebepsiz kaldığı için karar verilmesine gerek olmadığı şeklinde sonlanacaktır. 
 
Kıymetli Abbas Güçlü Beyefendi, ne olur bu konuda daha etkin rol oynayın ve çocuklarımıza katkı verin.  MEB aşağıda verilen bilgisi ışığında iki doğru yanıtı bulunan 9. Sorusunun iptali gerekir. 
 

Bu konuda binlerce çocuğa ve ailelerine verdiğiniz yakın destek ve anlayıştan dolayı minnet ve şükranlarımı arz ederim.
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    1 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (1)