adscode
adscode

'2.TEOG Sınavında Sorular Zor Gelebilir'

Sınava Girecek Oğuzkaan Koleji Öğrencisi Defne Güzey’in TEOG’u Anlatan Mektubu Bütün Öğrencilerin Hislerine Tercüman Oldu.

'2.TEOG Sınavında Sorular Zor Gelebilir'
Sınavlar

İkinci TEOG Sınavları 29, 30 Nisan tarihlerinde yapılacak. İkinci TEOG sınavlarında sorulacak soruların %30’u birinci sınavın konularını, %70’i ise  birinci sınavdan bu güne kadar olan konuları kapsayacak.

 

TEOG Sınavları ile ilgili değerlendirmeleriyle gündem yaratan Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz ikinci TEOG Sınavları için önemli tespitlerde ve önerilerde bulundu;

 

 ‘’Bilindiği gibi birinci TEOG sınavına giren 1,287,847 öğrenciden 4742’si tüm soruları doğru yanıtladı. Çok sayıda öğrencinin tüm soruları yaptığı sınavlar ölçme sınavı özelliği taşır. İkinci sınavlarda da benzer bir sonucun veya birinci TEOG da tam yapan öğrencilerden sadece 1000 tanesinin bile ikinci sınavda tam yapması durumunda Galatasaray ve İstanbul Lisesi’ni tercih edecek öğrenciler arasında kura çekilmek zorunda kalınır. Çünkü Galatasaray Lisesi Türkiye genelinde ilk 330’a, İstanbul Lisesi ilk 750’ ye giren öğrencilerin yerleşebildiği okullardır. Bu nedenle ikinci TEOG sınavlarının daha çok seçmeye yönelik soruları içermesini beklemek gerekiyor. Ancak sınav zorsa herkese zor, kolaysa herkese kolaydır ve kolay sınavlar seçmeyi zorlaştıracağından gerçek anlamda adil olduğu söylenemez. Gerçek anlamda ders çalışan öğrencinin hak ettiği yere yerleşmesi, zorlayan sınavlarla mümkündür. Dolayısıyla düzenli çalışan öğrencilerin zor sınavdan korkmamaları hatta istemeleri gerekir’’ dedi. Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz, ayrıca TEOG’da son düzlüğe giren öğrenciler için önerilerini de maddeler halinde sıraladı.

 

İkinci TEOG Sınavları İçin Öneriler

 

Artık son 20-25 güne girdiğimizden sene başından bu güne kadar işlediğimiz konuların tekrarının yapılması gerekiyor.

 

Sınav sorularının %30’u 1. TEOG’a kadar işlenen konulardan, %70’i ikinci TEOG’a kadar işlenen konulardan çıkacak.

 

Birinci TEOG’a kadar olan konuları tekrar etmek için geçen yıl ve bu yıl 1. TEOG’da sorulan soruları yeniden çözünüz.

 

Sene başından bugüne kadar girdiğiniz veya evde kendinize uyguladığınız deneme sınavlarında ki yanlış çözdüğünüz soruları yeniden çözünüz ve bu soruların çözümünde zorlanıyorsanız benzer 5 soru daha çözerek bilginizi pekiştiriniz.

 

İkinci TEOG Sınavlarında YGS’de olduğu gibi uzun paragraf soruları ile karşılaşabilirsiniz. Bu duruma hazırlanmak için benzer örnek sorular çözünüz.

 

Bir paragraftan birden fazla soru çözme alışkanlığı kazanınız.

 

Kolay Tekrar Nasıl Yapılır

 

Tekrarının yapacağınız ders kitabını ünite ve konu başlıklarını okuyarak sayfa sayfa çeviriniz. Bu işlem sırasında unuttuğunuzu düşündüğünüz konuları okuyunuz.

 

Tekrarının yapacağınız konu ile ilgili önce bir iki test çözerek yanlışlarınızı bulunuz ve konunun yanlışlarınızla ilgili bölümünü yeniden okuyunuz. Daha sonra çözemediğiniz sorunun benzeri beş soru çözerek bilginizi pekiştiriniz.

 

Başarınıza en büyük katkıyı kolay çözdüğünüz değil, çözmekte zorlandığınız sorular yapar. Bu nedenle kendinizi zor sorularda da test ediniz.

 

Matematik dersi ile ilgili tekrar yaparken soru çözümünde gerekli tüm işlemleri yazarak yapınız. 

 

Her gün düzenli olarak en az iki saatinizi konu tekrarı ve soru çözümüne ayırınız.

 

Bu günden itibaren sınava kadar olan konuları çalışırken aynı gün sınava yönelik soru çözmeyi ihmal etmeyiniz.

 

Programsız başarı yoktur. Şimdiden tüm tekrarları tamamlayabilmemiz için sınava kadar olan süreyi gün gün programlayarak hangi gün hangi derslerin tekrarını yapacağınızı belirleyiniz.

 

Akademik başarıda en önemli etmen ders ile baş başa geçirilen sürenin kalitesidir. Yeni bir konu öğrenirken, konu tekrarı yaparken ya da test çözerken elinizdeki tüm kaynak ve imkanları sonuna kadar kullanıyorsanız, zamanınız kaliteli geçiyor demektir. Her türlü çabanıza rağmen anlamadığınız konuları ve çözemediğiniz soruları öğretmenlerinize sorarak eksiklerinizi görebilirsiniz. Kaliteli bir şekilde ders çalışmadan ve tüm çabayı sarf etmeden öğretmene sorulan soruların katkısı önemsenmeyecek kadar az olacaktır. 

 

Oğuzkaan Koleji 8. Sınıf Öğrencisi Defne Güzey, TEOG Sınavlarının Hayatındaki Yerini, Heyecanını ve Stresini Bir Mektupla Anlattı.

 

‘Başardım!!’ 

        

Ben bir 8.sınıf öğrencisiyim ve bu sene, hayatımın geri kalanını etkileyecek bir sınava gireceğim: TEOG’ a. Bu sınavın sonunda ya hep istediğim liseye gireceğim, ya da daha iyisini yapabilirdim diye hayıflanıp duracağım, ki tahmin edileceği üzere tercihim ilk seçenek. Elbette ki bunun yan gelip yatmakla ulaşabileceğim bir hedef olmadığının farkındayım ve bu yüzden amacıma ulaşmak için bazı şeyleri feda etmem gerekiyor. En azından bu sene için.

TEOG’ tan ‘’Başardım!!’’ diyerek çıkabilmek için tüm sene boyunca sosyal hayatımdan ödün vermek zorunda kaldım. Dilediğimce arkadaşlarımla vakit geçiremedim, izlemeyi fazlasıyla istediğim filmlere gidemedim, takip etmekte olduğum dizilerin yeni bölümlerini kaçırdım hatta en büyük hobim olan kitap okumaya bile hiç –evet- gerçekten de hiç zaman ayıramadım. Pişman mıyım ? Açıkçası, evet. Tüm bu karmaşanın ortasında biraz stres atmak, birazda olsa rahatlamak için kendime ve sevdiğim şeylere azda olsa zaman ayırsaydım daha iyi olabilirdi. İlk TEOG’um gayet iyi geçti. Hatta fazlasıyla iyi, sadece biraz daha rahat başlamak isterdim sınava.

Gelecek sene, veya takip eden yıllarda bu sınav ve getirdiği stresle mücadele edecek öğrencilere söyleyebileceğim tek şey ‘’kendinize güvenin’’ ‘’yapabilirim’’ diyemeyenler ‘’yaptım’’ da diyemez. Unutmayın!  Başaracağınızdan şüphe duymayın ve ders çalışmanın yanı sıra rahatlamak içinde vakit geçirin. Sonuçta gireceğiniz sınav hayatınızın sonunu getirmeyecek, nefes almak sizin de hakkınız. Ayrıca kimsenin size baskı yapmasına izin vermeyin, bu konuda ailenizi, arkadaşlarınızı uyarın. Yani hiç kimse kendisine zorla yaptırılmak istenen bir şeyi yapmak istemez. Onlar size çalış dedikçe siz çalışmak istemezsiniz zaten, bir yerden sonra çalışmadan başaramayacağınızı anlıyorsunuz ve çalışmak içinizden geliyor. Bana öyle oldu en azından. Size tavsiyem olabildiğince test çözün bildiklerinizi ne kadar kullanabildiğinizi sınayın. Yanlış yapmaktan korkmayın. Çünkü kimse hata yapmadan öğrenemez. Hatta doğru yaptıklarınız silinirken zihninizden, yanlışlarınızı unutmazsınız.

Her şeyden önce, bu sınavın hiç bir şeyin sonu olmadığını hatırlayın. Aksine, yeni bir başlangıç TEOG.

Siz belirlediğiniz o hedefe ulaşmak için yeteri kadar uğraştığınız sürece bu yeni başlangıç, sizi istediğiniz yere götürebilir. Bu sadece size ve amacınıza ulaşmayı ne kadar istediğinize bağlı. Ben hedefim doğrultusunda bir yılımın büyük bir kısmını feda ettim. Sonuç her ne olursa olsun buna değer.

Oğuzkaan Koleji 8. Sınıf Öğrencisi / Defne Güzey

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)