adscode
adscode

2 yıl öncesine kadar kadroları boş kalıyordu, şimdi işsizliğin en çok olduğu bölüm

Sosyal hizmetler mezunlarının sıkıntılarının sebepleri neler?

2 yıl öncesine kadar kadroları boş kalıyordu, şimdi işsizliğin en çok olduğu bölüm
Eğitim

"Ben ve benim gibi binlerce arkadaşım sosyal hizmet öğrencileri ve mezunlarıyız. 2 yıl öncesine kadar kadroları boş kalan bölümümüz şu an TÜİK'in verilerine göre işsizliğin en çok olduğu bölüm haline geldi. (http://www.hurriyet.com.tr/en-fazla-issiz-sosyal-hizmetler-alaninda-14022743)

Bu yaşadığımız sıkıntıların sebebleri şunlardır:

1-) Sosyal hizmet mezunu az diyerek sosyal çalışma görevlisi adıyla sosyal hizmet bölümüne ek olarak sosyoloji, PDR, öğretmen, çocuk gelişimi bölümü mezunları da dahil edilmiştir. Buradaki amaç sosyal hizmetin yetersiz mezunu olduğu düşüncesiyle boş kalan kadroları doldurmaktır.

2) Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına sosyal inceleme görevlisi olarak sosyal hizmet mezunları dahilinde bazen de haricinde diğer tüm bölüm mezunlarının işe alınmasıdır fakat sosyal inceleme görevlisinin en önemli işi olan sosyal inceleme raporunu yazmak sosyal hizmet mezunları olan sosyal hizmet uzmanlarınındır. Çünkü bu raporun eğitimi sadece sosyal hizmet bölümünde verilmektedir. 

3-) Aile sosyal destek programı(ASDEP) personeli sosyal hizmetlerin programı olmasına rağmen ilk 1500 kişilik alımların 1200 ü sosyolog olmuştur. Şu an ikinci alımları başlamış olmasına rağmen yine bir düzenleme olmamıştır ve diğer bölümlerde dahil edilmektedir.

4-)ABD ve Avrupa ülkelerinde çok eski tarihlerden beri olan Okul sosyal hizmeti projesi ülkemizde 2014 yılında resmi gazetede yayınlanmasına rağmen hala daha yürürlüğe girmemiştir. Okullarda yaşanan ihtimal, istismar, madde bağımlılığı vb gibi sorunların maalesef hergün üzülerek görmekteyiz ve bu sorunların çözülmesi için biz sosyal hizmet mezunlarına kadro verilmesi gerekmektedir.

5-)Mezun sayımız az denilerek açıköğretim fakülteleri açılmış lisans tamamlama programlarıyla iki yıllık sağlık itfaiye vb bölümlerin sosyal hizmet lisans mezunu olma hakları verilmiştir. Sadece Erzurum Atatürk Üniversitesinden ortama 5 bin kişi mezun olmakta diğer üniversitelerde birlikte toplam 10 bine yakın mezun verilmektedir.

 Sonuç olarak her yıl mezun sayımızın artmasıyla birlikte kendi alanlarımıza başka bölümlerin dahil edilmesi, uygulanması gereken projelerin uygulanmamasi, bölümümüzün ve ne iş yaptığımızın bilinmemesi ve en önemlisi olarak bölümümüze yapılan haksızlıklardan dolayı mağdur ve  17 bin işsiziz.

Sosyal devletin olmazsa olmazı olan bölüm SOSYAL HİZMETLERDİR."



Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)