adscode
adscode

2006 Nobel Barış Ödülü Sahibi Prof. Dr. Muhammed Yunus Okan Üniversitesi’nde!

Muhammed Yunus Uluslararası Mikrofinans ve Sosyal Girişimcilik Merkezi imza törenine katılan Prof .Dr. Muhammed Yunus, Türkiye'de başta kadınlar, çok sayıda insanı iş sahibi yapan 'mikrokredi' uygulaması…

2006 Nobel Barış Ödülü Sahibi Prof. Dr. Muhammed Yunus Okan Üniversitesi’nde!
Üniversite

 

İş yaşamına en yakın üniversite olma vizyonu ile öne çıkan Okan Üniversitesi, Nobel ödüllü finans gurusu Prof. Dr. Muhammed Yunus’u ağırladı. Okan Üniversitesi’nde  kurulan Muhammed Yunus Uluslararası Mikrofinans ve Sosyal Girişimcilik Merkezi’nin imza törenine katılan Yunus, törenden sonra “Mikrofinans ve Sosyal Girişimcilik” konulu bir konferans verdi. Konferansa Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Okan Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Bekir Okan ve Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şule Kut’un da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

 

Prof. Dr. Muhammed Yunus, Bekir Okan ve Prof. Dr. Şule Kut’un Muhammed Yunus Uluslararası Mikrofinans ve Sosyal Girişimcilik Merkezi için gerçekleştirdikleri imza törenine her iki Bakan da şahitlik etti.

 

İlk olarak konuşma yapan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Birleşmiş Milletler’in yıllardır geliştirdiği projelerden daha efektif bulduğu Mikrokredi sistemi ile özellikle kadınların faydalandığı sistemle cinsiyetler arası fırsat eşitliğine katkıda bulunduğunu vurguladı.

 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, “Siz isterseniz, o bir hayal değildir” diyerek başladığı konuşmasında, Türkiye’nin yüzde ellisini oluşturan kadınların imkânı fırsata, fırsatı başarıya dönüştürmesi ve toplumsal kalkınmayla birlikte sürdürülebilir büyüme için; eğitimde ve çalışma hayatında eşit imkânlara sahip olması gerektiğini belirtti.

 

2006 yılında geliştirdiği ‘mikrokredi’ uygulaması ile sosyal ve ekonomik gelişmelere katkılarından dolayı Nobel Barış Ödülü alan Muhammed Yunus, dünya ve Türkiye’nin ekonomik gelişmeleri üzerine yaptığı analizler ile büyük ilgi gördü.

 

Krediyi, yüzde 97 oranla kadınlar kullanıyor

 

Bangladeş’te üniversitede ekonomi eğitimi verirken, ülkesindeki kıtlık sorununa bir çare bulabilmek için yola çıkıp, bu amaçla yoksul halka Mikrokredi adında küçük ölçekli krediler verip girişimciliklerini desteklemek için Grameen adlı bir banka kuran Muhammed Yunus, ülkesinde başlattığı sistemi dünya üzerinde birçok ülkeye yaydı. Dünyadaki finansal sistemin değişmesi gerektiği ve maddi durumu ne olursa olsun hiç kimsenin bu sistemden dışlanmaması gerektiğini söyleyen Muhammed Yunus, yüzde 97’si kadınların faydalandığı Mikrokredi sistemiyle, gelecek nesillerin işsizlik ve eğitimsizlik problemlerinden de kurtulacağını vurguladı. Profesör, genç üniversite öğrencilerine günümüz teknolojisi sayesinde insanlık tarihinin en güçlü jenerasyonu olduklarını ve sosyal medyanın bu gücünü en efektif şekilde değerlendirmelerini öğütledi.

*****

 

Türkiye'de başta kadınlar, çok sayıda insanı iş sahibi yapan 'mikrokredi' uygulamasının mucidi Yunus, yoksulluk sınırında yaşayan pek çok insanın bu sayede fakirlikten kurtulacağını söyledi. Bangladeşli profesöre göre mikrokredi özellikle kadınları hedefliyor. Kadınların güçlenmesi ise dini partileri ve fundamentalizmi zayıflatıyor.

 

Yoksulluğun azaltılması için geliştirdiği mikrokredi (küçük miktarlarda krediyle insanlara iş olanağı yaratma) uygulamasıyla tanınan Muhammed Yunus, Türkiye dahil dünyanın birçok ülkesinde kabul gören projesine göre, yoksullara iş sahibi olabilmeleri amacıyla çok küçük miktarda krediler veriliyor.

 

Başta kadınlar olmak üzere yoksul insanlar bu kredileri üretime dönüştürerek bir yandan refah düzeylerini artırırken, diğer yandan sisteme olan bağlılıkları da gelişiyor.

 

Yunus, Türkiye’de de 2003 yılında ilk olarak Diyarbakır’da denenen uygulamanın savunduğu en önemli argüman ise güven unsuru olduğunu vurguluyor. Yoksullar, bu kredileri ödemek için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar ve bu sayede geri ödeme oranı yüzde 100'e yaklaşıyor.

 

Dünya Yemek Ödülü gibi birçok ödülün sahibi ve “Banker to do Poor” kitabının da yazarı olan bankacı ve ekonomi profesörü Yunus, Grameen Bankası’nın da kurucusu.

 

Okan Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan ise, Profesör Aziz Akgül öncülüğünde Türkiye’de başlatılan mikrokredi ile girişimciliğin desteklenmesi projesine Okan Üniversitesi Uluslar arası Mikrofinans ve Sosyal Girişimcilik Merkezi bünyesinde 2 milyon TL yatırım yapacaklarını belirtti.

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)