adscode
adscode

2009’da Açıldılar, 4 Yıl Sonra Kapanıyorlar

Dört yıl önce, hemşire açığını kapatmak için devlet teşvikiyle kurulan sağlık meslek liseleri şimdi kapanma noktasına geldi. Sayıları arttığı gerekçesiyle ağustos ayında okulların kontenjanları düşürülmüş…

2009’da Açıldılar, 4 Yıl Sonra Kapanıyorlar
Türkiye'den Haberler
Devletin eğitime müdahalesinin yol açtığı sıkıntıları gösteren en çarpıcı örnek özel sağlık meslek liselerinde yaşanıyor. 2009’da hemşire ihtiyacını karşılamak için devlet teşvikiyle kurulan bu liselerin şimdi kapısına kilit vurulmak üzere.
Sayıları artınca Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ağustos ayında bu okulların kontenjanlarını düşürdü. Staj şartlarını da ağırlaştırdı. İdareciler, kayıt yaptırdıkları öğrencileri devamsızlıktan kalmamaları için düz liselere yönlendirmek zorunda kaldı. Ayrıca önümüzdeki yıldan itibaren mezun olanların hemşire değil hemşire yardımcısı olabilecekleri açıklandı. Gelinen nokta itibarıyla özel sağlık liselerindeki 60 bin öğrenci ile 6 bin öğretmen gelecek kaygısı yaşıyor.

Gebze’deki Özel Kale Sağlık Meslek Lisesi kurucusu Halit Bozkurt, “Haziranda ön kayıt için 209 öğrenci aldık. MEB’in yönetmeliğinden sonra kontenjan 85’e düştü. Şimdi ne yapalım?” diye soruyor. Türkiye Özel Sağlık Meslek Liseleri Derneği (ÖSAMDER) Başkanı Ulaş Velioğlu da şikâyetini şu sözlerle dile getiriyor: “2017’ye kadar ‘sağlık meslek liseleri hemşire unvanıyla öğrenci yetiştirebilir’ kararı var. Buna göre yatırımımızı yaptık. Kontenjan kısıtlaması önceden haber verilseydi planlama yapardık.”

Türkiye Özel Sağlık Meslek Liseleri Derneği (ÖSAMDER) Başkanı Ulaş Velioğlu, “Bize genel olarak okullarla ilgili ‘Girişimciler olarak okulu açın devletin üzerinden bu yükü alın.’ dendi. Okulların açılmasına MEB müsaade etti, yönetmelik oluşturdu. 2017’ye kadar ‘sağlık meslek liseleri hemşire unvanıyla öğrenci yetiştirebilir’ kararı var. Bunlara göre yatırımımızı yaptık. Liselerin de yoğun bir şekilde ortaya çıkmasının sebebi budur. Önceden haber verilseydi planlama yapardık.” diyor.Haber İçin Tıklayın!



Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)