adscode
adscode

2014'ün En Çok Eleman Aranan Sektörü

Yenibiris.com, İstihdam Raporu'nun 2014 ikinci çeyrek sonuçlarını açıkladı.

2014'ün En Çok Eleman Aranan Sektörü
Türkiye'den Haberler
Dönemsel eleman alımının baharda hızlanmaya başladığı turizm, bu yıl nisan, mayıs ve haziranda atağa geçerek en çok eleman aranan sektör oldu. Turizmde eleman arayışı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre, bu yıl üç katına çıktı.
 
Yenibiris.com'un yayınladığı istihdam raporuna göre 2014'ün ikinci çeyreğinde en çok iş ilanı verilen sektör Turizm-Otelcilik olurken, iş arayanların en fazla başvuru yaptığı sektör ise Bankacılık-Finans oldu.
 
Hem eleman arayışı hem başvurular arttı
İkinci çeyrekte yayınlanan ilanların sayısında, ilk çeyreğe göre yüzde 31'lik bir artış yaşandı. İş arayanların yaptığı başvurularda ise 2014'ün ikinci çeyreğinde ilk çeyreğe göre yüzde 24 oranında artış olurken, 2013'ün aynı dönemine göre yüzde 70 oranında bir artış görüldü.
 
Haziran aynın birincisi Eğitim
Geçen yılın aynı döneminde beşinci sırada yer alan Turizm-Otelcilik sektörü, bu yıl yüzde 7 oranında artış göstererek Eğitim, İnşaat, Gıda ve Perakendeyi geride bıraktı. Turizmde eleman arayışı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre, bu yıl üç katına çıktı. İkinci sırada ise iş ilanlarını bu yıl ikiye katlayan Perakendecilik-Toptancılık sektörü yer aldı. Eleman ihtiyacında geçen yıl nisan, mayıs ve haziran aylarında birinci sırada olan Eğitim ise son üç ayda 1 buçuk kat azalıp dördüncü sıraya gerilese de haziranda bütün sektörlerin önüne geçti. 2014'ün ikinci çeyreğinde yayınlanan ilan sayılarında, 2013'ün ikinci çeyrek sayılarına göre yüzde 3 oranında, 2014'ün ilk çeyreğine göre yüzde 31 oranında bir artış yaşandı.



Turizm-Otelcilikte en çok garson aranıyor
Eleman ilanlarındaki pozisyonlara baktığımızda ise ilk çeyrekte olduğu gibi en çok Satış Temsilcisi pozisyonunun arandığı görülüyor. Turizm-Otelcilik sektöründe artan eleman ihtiyacına bağlı olarak ikinci çeyrekte garson ve kasiyer ilanlarında da ciddi bir artış söz konusu. Son üç ayda resepsiyonistten daha çok, garson arandı. Muhasebe elemanı, çağrı merkezi müşteri temsilcisi, sekreter ve makine mühendisi de yine listede ilk beş sıradaki yerini korudu.
 
Çağrı merkezi atakta
Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi 2013'te ilk 10'da bile yer almazken son üç ayda en çok eleman aranan üçüncü pozisyon oldu. 2013'ün ikinci çeyreğinde ve 2014'ün ilk çeyreğinde yer alan İngilizce Öğretmeni pozisyonu ise ikinci çeyrekte listede bulunmazken, Matematik Öğretmeni yüzde 5 oranıyla listede yer aldı.



En çok başvuru alan sektör Bankacılık-Finans
2014'ün ikinci çeyrek raporuna göre başvuru sayılarında ciddi bir artış görülüyor. 2013'ün aynı dönemine göre artış oranı yüzde 69,54 iken, 2014'ün ilk çeyreğine göre artış oranı yüzde 24,20. Bankacılık-Finans, en çok eleman aranan 10 sektör arasında olmasa bile yine en çok başvuru alan sektör oldu. Onu Eğitim sektörü takip etti. Bu yıl listede geçtiğimiz yılın aynı döneminde olmayan iki sektör, Bilişim ve Hizmet yer aldı.



Satış Temsilcisi yine en gözde iş
2014'ün ikinci çeyreğinde, en çok başvuru alan pozisyon Satış Temsilcisi oldu. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde ilk sırada olan Muhasebe Elemanı ise bu yıl ikinci sırada yer aldı. Listenin ilk beş sırasında en çok başvuru alan diğer pozisyonlar ise Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi, İngilizce Öğretmeni ve Sekreter. Yönetici asistanı pozisyonu, son üç ayda firmaların bu alandaki arayışı artsa da en çok başvuru alan pozisyonlar arasında bu defa ilk 10'a giremedi.



Ankara'da eleman arayışı arttı
En çok ilan yayınlanan ilk üç il sırasıyla İstanbul, Ankara ve Antalya oldu. 2013'ün ikinci çeyreğiyle kıyasladığımızda ilk sıradaki İstanbul'un yüzde 71,2 olan oranının bu yıl yüzde 54,2'ye düştüğü görüldü. İş ilanı yayınlama oranında Ankara hâlâ ikinci şehir olsa da bir önceki üç aya göre yaklaşık iki, geçen yılın aynı dönemine göre de yaklaşık üç katına çıkarak İstanbul'la arasındaki makası daralttı. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde üçüncü sırada olan İzmir ise 2014'ün ikinci çeyreğinde yüzde 5,6'lık bir oranla dördüncü sıraya yerleşti. Geçtiğimiz yıl listede olan Muğla 2014'ün ikinci çeyrek listesinde yer almazken, 2013 yılında listeye giremeyen Gaziantep bu yıl sıralamada yer aldı.
 
En çok başvuru alan iller sıralamasında ise 2013'ün ikinci çeyreğine göre bir değişiklik yaşanmazken, 2014'ün ilk çeyreğinde üçüncü sırada yer alan "Yurtdışı" işler, ikinci çeyrekte listede yer almadı. Listenin ilk üç sırasını İstanbul, Ankara ve İzmir illeri oluşturdu.
 
Yenibiris.com Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Özörnek, 2014 yılı ikinci çeyrek istihdam sonuçlarını şöyle değerlendirdi: "İş ilanlarında ve başvurularda hem geçen yıla hem de 2014'ün ilk 3 ayına göre artış olması, bu dönemin işe alımlar açısından daha hareketli geçmekte olduğunu göstermesi bakımından sevindirici. İş başvurularının artmasında üniversiteden yeni mezun olan gençlerin de payı var."






 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)