adscode
adscode

2017 YGS SONUÇLARI NASIL ANALİZ EDİLMELİ?

2017 YGS sonuçları açıklanmasıyla birlikte önceden tahmin ettiğimiz gibi sınavın zor olmasının başarı sıralarına olumlu fakat puan olarak olumsuz yansımıştır.

2017 YGS SONUÇLARI NASIL ANALİZ EDİLMELİ?
Sınavlar
Sonuçların açılanmasında puanlar ilk aşamada sizlere düşük gelmiştir ancak sıralamaların asıl önemli olduğunu tekrar vurgulamak isterim.2015 ve 2016 ortalaması bir sıralama söz konusu. Bu ortalama şu an için 2014 verilerine yakın seyrediyor.Dolayısıyla hedeflediğiniz bölümlerin 2014 taban puanlarını bir kenara yazmakta fayda var.

PUANI DÜŞÜK OLANLAR OKULLARIN TABAN PUANLARININ DÜŞECEĞİNİ UNUTMASINLAR

Üniversitelerin taban puanlarına baktığımızda geçen sen puanlarda artış olmuştu. Bu sene ise LYS nin de aynı zorlukta olacağını varsayarsak üniversitelerin taban puanları düşecektir.Bu yüzden kesinlikle moralinizi bozmayın.

TÜRKİYE ORTALAMALARI VE STANDART SAPMA

2015 VE 2016 yı karşılaştırdığımızda ciddi farklar görüyoruz.Sınavın zor olması puanların iç içe geçtiğini gösteriyor.Standart sapma aynı şekilde 2016 ya göre oldukça düşük. Özellikle matematik testi ortalaması 7.9 dan 5.1’e düşüyor.Standart sapması da 9.9 dan 7.6 ya düşüyor.

Bu değerler grubun benzer puan aralıklarında olduğunu, homojenlik olduğunu gösteriyor.

20.000 olan öğrenci ile 40.000 olan öğrenci arasında yaklaşık 20 puan var. YGS etkisinin yüzde 28 lerde olduğunu düşünürsek çok şey değişecektir.Sıralamada geride olduğunu düşünenler LYS etkisinin yüzde 70 lerde olduğu gerçeği ile hareket etmelidir.

TÜRKÇE VE SOSYAL NETLERİ YÜKSEK OLANLAR

Bu iki dersin YGS puanlamasında etkisi matematik ve fen bilimleri ile kıyaslandığında azdır. Ancak MF ve TM puanına geçildiğinde işte o an fark ortaya çıkacak ve bu testlerde netleri iyi olanlar üstlere geçecektir.

YGS PUANLARININ DOĞRUDAN ETKİSİ YOKTUR

Önemli olan test başına yaptığınız netlerdir. Bu yüzden puan hesabında puanların hükmü yoktur. YGS puanına takılı kalmayın.

Yukarıda anlattıklarımın olumlu yansımalarını geçen sene YGS de nerelerden nereye çekildiğini gösteren tabloda görebilirsiniz.

YGS2 başarı sırası 59.000 olan TIP öğrencisi ise

YGS6 başarı sırası 359.000 olan HUKUK öğrencisi olmuş ise

Söz sırası sizde demektir.


Süleyman ÇOKAY

Eğitim Uzmanı

www.cokaypdr.com

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)