adscode
adscode

22 bin yerine 40 bin öğretmen

MEB’in hazırladığı taslakta, sözleşmeli öğretmenlikte 3 yıldan sonra kadro ve 2 yıl daha aynı ilde çalışma şartı ile toplamda 5 yıl, “çakılı” öğretmenlik modeli söz konusuydu. Ancak yayımlanan KHK’ya…

22 bin yerine 40 bin öğretmen
Eğitim
MEB’in hazırladığı taslakta, sözleşmeli öğretmenlikte 3 yıldan sonra kadro ve 2 yıl daha aynı ilde çalışma şartı ile toplamda 5 yıl, “çakılı” öğretmenlik modeli söz konusuydu. Ancak yayımlanan KHK’ya göre, öğretmenler atandıktan sonra 4 yıl sözleşmeli olacak

Milli eğitim Bakanlığı’nın (MEB) hazırladığı “sözleşmeli öğretmenlik” yasası, önceki gece OHAL’in 2. KHK’sında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre MEB çok eleştirilmesine rağmen öğretmen adaylarını, “sözlü mülakattan başarılı olma şartıyla atama” kararından vazgeçmedi. Sözleşmeli öğretmenler, KPSS puanının yanı sıra sözlü mülakat başarısına göre atanacak. Atandıktan sonra 4 yıl sözleşmeli çalışacak; daha sonra istedikleri takdirde aynı yere kadrolu olarak atanacak. 

Atandıkları yerde, ancak 2 yıl daha çalışan öğretmenler tayin isteme hakkı elde edecek. MEB, darbe girişiminin ardından yaptığı cemaat operasyonu ile açığa aldığı şimdilik 22 bin öğretmen yerine ilk etapta MEB teşkilatındaki 40 bin norm fazlası öğretmeni görevlendirmeyi planlıyor. MEB’in hazırladığı taslakta, sözleşmeli öğretmenlikte 3 yıldan sonra kadro ve 2 yıl daha aynı ilde çalışma şartı ile toplamda 5 yıl, “çakılı” öğretmenlik modeli söz konusuydu. Ancak yayımlanan KHK’ya göre, öğretmenler atandıktan sonra 4 yıl sözleşmeli olacak. Daha sonra istedikleri takdirde aynı yere kadrolu olarak atanacak. 

Eşler birleşemeyecek
Atandıkları yerde 2 yıl daha çalışan öğretmenler tayin isteme hakkı elde edecek. Yani toplamda öğretmenler hiçbir suret ile atandıkları il, okul ya da kurumunu 6 yıl boyunca değiştiremeyecek.
Eş durumu atamalarında eşlerden sözleşmeli öğretmen olmayan sözleşmeli öğretmen olan eşin yanına gitmek zorunda kalacak. Yani eşlerden her ikisi de sözleşmeli öğretmen ise eş durumu tayinleri ile eşlerin birleşmesi mümkün olmayacak. Sözleşmeli öğretmen atamaları öncelikli olarak adıyaman, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ardahan, Artvin, Bartın, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Hakkâri, Iğdır, Kahramanmaraş, Karabük, karaman, Kars, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Kilis, Malatya, Mardin, muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat, Trabzon, Tunceli, Van, Yozgat ve Zonguldak’a yapılacak.

Mülakat ısrarı
KHK ile birlikte MEB’in çok eleştirilmesine rağmen, öğretmen adaylarını “sözlü mülakattan başarılı olma şartıyla atama” kararından vazgeçmediği de ortaya çıktı. Yasaya göre herbir branştan belirlenen kadro sayısının üç katı kadar aday mülakata çağırılacak. Atamalara, mülakat puanı, tecrübe ya da KPSS puanlarının yüzdelik etkilerinin ne olacağı ise henüz bilinmiyor. 
KHK’nın yayımlanmasının ardından MEB İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü, ilgili yönetmeliği çıkarmak için çalışmaya başladı. Yönetmelikte, sözleşmeli öğretmenliğe atanacakların başvurularının ne zaman ve nasıl alınacağı, sözlü sınava alınacakların nasıl belirleneceği ve takvimi, sözlü sınav konuları, sözlü sınavın usul ve esasları yer alacak. Bakanlığın hafta başında yönetmeliği yayımlaması bekleniyor.

22 bin yerine 40 bin görevlendirme
Yine yasaya göre, sözleşmeli öğretmenlerin statüsü 4-B olacak. Yani bu öğretmenler sözleşmeli olarak çalışacakları 4 yıl içinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun korumasında olmayacak. Bu kadrolara atananlara iş sonu tazminatı ödenmeyecek. Ufak bir disiplin soruşturmasına bile maruz kalan sözleşmeli öğretmenler, tamamen işsiz kalabilecek. Sözleşmeli öğretmen yasasının da OHAL kapsamında çıkarılan KHK’nın içinde yer verilmesi, yasaya yargı yolunu da kapatmış bulunuyor. Öte yandan MEB, darbe girişiminin ardından yaptığı cemaat operasyonu ile açığa aldığı şimdilik 22 bin öğretmen yerine ilk etapta MEB teşkilatındaki 40 bin norm fazlası öğretmeni görevlendirmeyi planlıyor. Sözleşmeli öğretmen ataması ise Şubat 2017’de gerçekleştirilecek.?

Milliyet

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)