adscode
adscode

35 Kilo Tembel Teneke

Fransa’nın en çok okunan yazarlarından Anna Gavalda’dan eğitim sistemi ve farklılıklar üzerine düşündüren bir roman.

35 Kilo Tembel Teneke
Okul hayatımı mahvediyor!” diye düşünen Grégoire 13 yaşında ve hâlâ altıncı sınıf öğrencisidir. Beden eğitimi dersinde bile berbattır. Ama el işlerinde, hele marangozlukta çok beceriklidir ve ilginç icatlar yapmaktadır. Sevgili dedesinin küçük atölyesinde zaman geçirmek, mobilya yaparken ona yardım etmek en sevdiği şeydir. Ama Grégorie, sevdiği şeylerle uğraşabilmek için de, belirli bir düzeye dek eğitimini sürdürmek zorundadır. “Tembel Teneke” Grégoire sonunda bu duruma ilginç bir çözüm bulur. O, herkesin gittiği türden değil, daha farklı bir okula gitmelidir. Artık ne okul ondan, ne de o, okuldan nefret edecektir…
Günümüz Fransız edebiyatının en sevilen yazarlarından, Bir Aradayız, Hepsi Bu gibi sinemaya uyarlanmış romanlarıyla da tanınan Anna Gavalda’dan, çocuklar için olduğu kadar anne babalar ve eğitimciler için de etkileyici bir roman. Okurları “Okulda başarısız olmanın tek nedeni tembellik midir?” ya da “Devamlı düşük notlar almak bir çocuğu ‘umutsuz vaka’ durumuna düşürür mü?” gibi sorular üzerinde düşünmeye davet eden roman, bir öğrencinin kendini keşfetmesine ve özgüvenini her zaman sağlam tutmasına da yardımcı olacak nitelikte.

Anna Gavalda



1970’te Fransa’da, ailesinin kent yaşamından sıkıldığı için yerleştiği Boulogne-Billancourt kasabasında dünyaya gelen Anna Gavalda, kardeşleri, bisikleti ve hayvanlarıyla birlikte eğlenceli bir çocukluk dönemi geçirdi. Sorbonne Üniversitesi’nde başladığı edebiyat öğretmenliği eğitimi sırasında, ABD’de çocuk bakıcılığı, özel okullarda Fransızca öğretmenliği, Harlequin kitapları çevirmenliği, dergi editörlüğü, kasiyerlik, garsonluk gibi onlarca değisik işte çalıştı.
1992’de France Inter’in düzenlediği en “En Güzel Aşk Mektubu Yarışması”nda birincilik kazanmasıyla yazarlığa adım attı. İlk öykü kitabı Je voudrais que quelqu’un m’attende quelque part ’ı (Bir Bekleyenim Olsa, Doğan Kitap, 2004) büyük uğraşlar sonunda Dilletante Yayınevi’ne bastırmayı başaran Gavalda, 2000’de, Fransa’nın en saygın edebiyat ödüllerinden sayılan RTL-Lire Büyük Ödülü’nü kazanınca, bir anda ülke sınırlarını aşan bir üne kavuştu. Çok satanlar listesinden aylarca inmeyen ve Fransa’da 200 binin üstünde satan bu ilk kitabı, 27 ülkede yayımlandı. Gavalda, 2002′de ilk romanı J’aimais‘yi (Onu Seviyordum, Doğan Kitap, 2004), ardından ilk ve tek çocuk romanı 35 kilos d’espoir ‘ı (35 Kilo Tembel Teneke) ve 2006′da da Ensemble, c’est tout ‘yu (Bir Aradayız, Hepsi Bu, Doğan Kitap, 2006) yayımladı.
İki kızıyla birlikte Fransa’nın Seine-et-Marne kentinde yaşayan yazar, sabahları Fransızca öğretmenliği, öğleden sonra veterinerlik yapıyor.

gunisigikitapligi


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)