adscode
adscode

4 Üniversite Mezunundan Biri 1 Yıldır İşsiz

DİSK Ar TÜİK’in İşgücü Anketi’ni değerlendirdi. 4 üniversite mezunundan birinin bir yıldan fazla süredir işsiz olduğunu belirten rapor, emeğin taleplerinin göz önüne alınması gerektiğini ifade ediyor.

4 Üniversite Mezunundan Biri 1 Yıldır İşsiz
Türkiye'den Haberler

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR), TÜİK tarafından açıklanan İşgücü Anketi Mart 2015 dönem sonuçlarını değerlendirdi. Hazırlanan raporda, uzun çalışma süreleri, düşük ücret dayatması ve güvencesiz çalışmanın işsizliği beslediği belirtildi.

Raporun özellikle dikkat çektiği verilere göre, işsizlik oranı yüzde 17,5 ve işsiz sayısı 5 milyon 519 bin. Kadınlarda işsizlik oranı ise yüzde 25,8.

Yükseköğrenim mezunu kadınların yüzde 27’si, erkeklerin yüzde 22’si 1 yıldan uzun süredir işsiz. Gençlerde işsizlik yüzde 30 sınırında. Her üç işsizden biri geçici bir işte çalıştığı için işsiz kaldıve yeni işsizlerin yarısından çoğu üniversite mezunu.

“İşsizlikle mücadeleyi, çalışma koşullarını kötüleştirerek, ücretleri düşürerek çözmeye çalışan bu anlayışa karşı emeğin taleplerini gündemine alan bir anlayışla çıkılmalıdır” diyen DİSK Ar bu tablo karşısında yapılması gerekenleri şöyle özetliyor:

  1. Haftalık çalışma süresi gelir kaybı yaşanmaksızın 37,5 saate, fazla mesailer için uygulanan yıllık 270 saat sınırı, 90 saate düşürülmelidir.
  2. Herkese en az 1 ay ücretli izin hakkı tanınmalıdır.
  3. Herkes için iş güvencesi ayrımsız bir biçimde uygulanmalıdır.
  4. Sendikal hak ve özgürlükler güvence altına alınmalı, sendikal barajlar kaldırılmalı, herkesin sendika hakkını özgürce kullanabilmesi için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır.
  5. Taşeronlaşma ve kayıt dışı istihdam engellenmelidir.
  6. Kamu girişimciliği ve hizmetleri istihdam yaratacak şekilde yeniden ele alınmalıdır.
  7. Kamuda personel açığı derhal kapatılmalıdır.
  8. Kadın istihdamının artırılması ve işsizliğinin azaltılması için işgücü piyasalarındaki cinsiyetçi uygulamalara son verilmeli, ev içi bakım hizmetleri devletin gereken nitelikli, yaygın ve ücretsiz bakım hizmetlerini sağlaması ile kadının üzerinden alınmalıdır.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)