adscode
adscode

4+4+4 İle İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Neler Değişti?

4+4+4’lük yasaya uyumlu hale getirmek için İlköğretim Okulları yönetmeliğinin bazı maddelerinde uyarlama düzenlemeleri yapılmıştır. Yönetmelik değişiklikleri resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiş…

 4+4+4 İle İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Neler Değişti?
Genç Blog

23 Temmuz tarihinde başlaması öngörülen öğrenci kayıtları bu yönetmeliğe göre yürütülecektir. Önemli gördüğüm yeni ve farklı madde değişikliklerini sizinle yorumsuz olarak paylaşıyorum.

 

-İlköğretim okulu ilköğretim kurumu olarak değiştirildi. İlköğretim; ilkokul, ortaokul ve imam hatip ortaokulu olacak şekilde değiştirilmiştir.

-Andımız artık sadece ilkokullarda okunacak. Ortaokullarda andımızın okunması kaldırılmış.-Önceki uygulamada andımız birlikte okunuyordu.

-Veliler 66-72 aylık çocuklarını kayıt yaptırmak istemezlerse sağlık kurulu raporu almak zorundadır. Önceki uygulamada sadece veli dilekçesi yeterli oluyordu.

-İmam hatip ortaokullarına kayıt velinin isteğine göre yapılacak. Diğer ortaokul kayıtları adrese dayalı sisteme göre yapılacak.

-Öğrenci imam hatip ortaokuluna kayıt olduğunda ”ben hafızlık eğitimine gidiyorum” derse hafızlık eğitiminde geçen süre devamsızlıktan sayılmayacak. Dönüp geldiğinde kurulacak bir komisyon tarafından sınav yapılacak ve başarılı olursa bir üst sınıfa devam edebilecek.

-13 Yaşına doldurup zorunlu ortaokul çağı dışına çıkan çocuklara 2 yıl daha şans verilmektedir. Ancak bu süreyi açık ilköğretimde geçirebilecektir.

-Seçmeli dersler puanla değerlendirilmeyecektir. İlkokulda sınıfta kalma kaldırılmıştır. İlkokullarda sadece İngilizce ve din kültürü ve ahlak bilgisi dersi branş öğretmenleri tarafından okutulabilecek.

-Kız öğrencilerin kaldığı yatılı bölge ilköğretim kurumlarının yurtlarında öncelikle kadın öğretmenler belletmen olarak görevlendirilecek. Yeterli kadın öğretmen yoksa okulöncesi öğretmenleri de belletmen olarak görevlendirilebilecek.

-Takdir ve teşekkür belgesi artık sadece ortaokullarda verilecek. Önceki uygulamada 4.sınıflara da bu belgeler verilebiliyordu. Şimdi ise 4.sınıflara onur belgesi verilebilecek.

 

 Değişiklikleri yorumlayacak olursak, yasada olduğu gibi din eğitimi ve bu eğitimin yapıldığı okullar ile din eğitimini verenler öncelikli ve ayrıcalıklı bir noktada tutulmuş. Diğer madde değişikliklerinin daha çok yönetmeliği yasaya uyarlama amacına yönelik düzenlemeler olduğunu söyleyebilirim.

 

                                                  22.97.2012 ALAADDİN DİNÇER/EĞİTİMCİ

egitimajansi.com


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)