adscode
adscode

4+4+4 ile Kızların Okullaşma Oranı Düştü

Eğitim Sen Kadın Sekreterliği'nin raporuna göre, 2013 yılında eğitimde cinsiyet eşitsizliği derinleşti. 4+4+4 eğitim sistemiyle kız çocuklarının okullaşma oranı düştü, çocuk gelinler teşvik edildi. Öte…

4+4+4 ile Kızların Okullaşma Oranı Düştü
Eğitim
http://www.etha.com.tr

Eğitim Sen Genel Merkezi Kadın Sekreterliği, "2013'de Eğitimde Cinsiyet Eşitsizliği Derinleşti" başlıklı bir rapor yayımladı.
Raporda, eğitimde cinsiyet eşitsizliğinin Türkiye'nin yapısal problemlerinden olduğu, eğitimin geleneksel cinsiyet rollerine göre verildiği belirtildi. Eğitim Sen Kadın Sekreterliği, böylece eğitim ile erkek egemen kültürün beslendiği, farklı cinsel kimlikler ve cinsel yönelimlerin görmezden geldiğini ifade etti.
Açıklamada, Dünya Ekonomik Forumu'nun Dünya Cinsiyet Uçurumu Raporu'na göre, Türkiye'nin eğitim alanında 136 ülke arasından 104. sırada yer aldığı hatırlatıldı. Açıklamada, "Kız çocuklarının okullaşma oranları ve toplam nüfus içerisinde okumaz-yazmazlık oranları birlikte değerlendirilerek derlenen çalışmada Türkiye son sıralarda çıkmıştır" denildi.

4+4+4 İLE KIZ ÇOCUKLARININ OKULLAŞMA ORANI DÜŞTÜ

Raporda, Milli Eğitim Bakanlığı'nın verilerine okulöncesinde kız çocuklarının okullaşma oranının yüzde 27'ye düştüğü bilgisi verildi. Bunda geçen yıl uygulamaya konulan 4+4+4 eğitim sisteminin etkili olduğu belirtildi. Rapora göre, ortaokula kayıt yaptıran kız çocuklarının sayısı ise yüzde 6 oranında azaldı. Ortaokula devam eden 181.851 kız öğrenci de liselere kayıt yaptırmadı.

ÇOCUK GELİNLERİN ÖNÜ AÇILDI

Raporda, Lise Yönetmeliği'nin çocuk evliliklerini teşvik edecek şekilde değiştirildiği de belirtilirken, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan sözlükte, çocuk gelinlere ilişkin şu örnekler aktarıldı:
"On beşindeki kız ya erde gerek ya yerde: Kız on beş yaşına ulaştı mı evlendirilmelidir. Evlenmezse aileyi güç durumda bırakabilir. Böyle olacağına kızın ölmesi daha iyidir."
"Erine göre bağla başını, tencerene göre kaynat aşını: Davranışlarını içinde bulunduğun koşullara uydur. Kocan nasıl istiyorsa öyle giyin, kuşan. Gelirin nasıl yaşamanı gerektiriyorsa harcaman da o sınırı aşmasın."
"Erkeğin şeytanı kadın: Erkekleri kadınlar yoldan çıkarırlar."
"Gelin olmayan kızın vebali amcasının oğluna: Geleneğe göre amca oğlu amca kızını bu duruma düşürmemeli, nikâhlamalıdır."
"Kadın kocasının çarığı, anasının sarığıdır: Kadın, kocasının çıkarıp attığı çarık gibi terk edilebilir bir durumdadır. Ama annesi onu her zaman baş tacı eder."

KARMA EĞİTİMİN KALDIRILMASI

Raporda, 2013 yılında kız ve erkek çocuklarının birlikte sosyalleşebilecekleri alanların yok edildiğine de dikkat çekildi, "Tüm politikalar kadınların bedenlerini hedef alarak hayata geçirildi, eşitsizlik arttırıldı" denildi. Raporda, karma eğitimin kaldırılmasının da gündemden düşmediği eklendi, konuya ilişkin açıklamalar aktarıldı. Raporda, "Karma eğitim tekleştirmenin bir aracı ve muhafazakârlığın yansıması olarak ele alınmaktadır" denildi.

CİNSEL İSTİSMARCILIK ÖNLENMİYOR

Raporda, 2013 yılında basında yer alan haberlere göre, cinsel istismarcı 15 okul personelinden sadece 5'i hakkında işlem yapıldığı hatırlatıldı. Raporda, "Her seferinde eğitim sistemini katı bir ahlakçılıkla yeniden düzenlemek isteyenler söz konusu çocukların istismarı olunca sessiz kalmaktadır. Sadece 2013 yılında 58 öğrenciyi istismar eden 10 öğretmen görevlerine devam etmektedir" denildi.

LGBTİ ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMENLER GÖRÜLMÜYOR

Raporda, LGBTİ öğrenci ve öğretmenlerin yaşadığı sorunlara da dikkat çekildi: "Eğitim sistemi farklı cinsel kimlikleri ve cinsel yönelimleri olan bireyleri yok saymaya bu yıl da devam etti. Müfredatlardan ders programlarına, mekânsal tasarımlardan okul kültürüne kadar her alanda LGBTİ bireylerin kimlikleri görünmez hale getirildi; ötekileştirme son hız devam etti."


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)