adscode
adscode

50 engelliye mezuniyet töreni

​BEÜ'de "Temsili Üniversite Eğitimi Programı" kapsamında eğitim gören 50 engelli için mezuniyet töreni düzenlendi.

50 engelliye mezuniyet töreni
Eğitim
Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi'nde İslam'da Aile, Tarih Kültür Medeniyet İlişkisi, Yaratıcılık, Sanatın İnsan Yaşamındaki Değeri, Türk Dilinin Sırları, Sanayileşme ve Sağlık alanlarında bir gün boyunca eğitim gören 50 engelli, üniversitenin spor salonunda düzenlenen mezuniyet törenine katıldı.

BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, konuşmasında, üniversitelerinin eğitim öğretim, araştırma geliştirme, topluma hizmet üretiminin yanında sosyal sorumluluk projelerine de önem verdiğini söyledi.
      
Projeyi ikinci kez uygulayıp, engelli bireylerin üniversite eğitimlerine dikkati çekmek istediklerini ifade eden Özer, "Bu konuda bir günlük de olsa bir eğitim programı ile ülkemizin hayat boyu öğrenme stratejisinde engelli vatandaşlarımızın da en önemli paydaşlardan biri olabileceği yönünde farkındalığı artırmayı amaçladık. Projemize katılan tüm kardeşlerimi kutluyorum. Onların yüzünde gördüğümüz gülümseme ve sevinç bizim için çok değerli. Her yıl projeye başvurunun artması da bizleri yüreklendirmekte" diye konuştu.
      
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çifçi de Türkiye'de ilk defa BEÜ tarafından temsili üniversite mezuniyet töreni gerçekleştirildiğini hatırlatarak, üniversitelerde engelli arkadaşları görmekten mutluluk duyduğunu söyledi.
      
Üniversitelerde eğitim gören engelli öğrenci sayısının 30 bin olduğuna değinen Çifçi, "Kamuda çalışan 32 bin 800 civarında engelli personelimiz var. Bunun yaklaşık 14 bini üniversite mezunu gençlerimizden oluşuyor. Hakikaten şunu görüyoruz ki üniversite eğitimi olunca istihdam şansımız daha da yüksek oluyor. Dolayısıyla biz üniversiteyi, üniversitede okumayı bir ihtisaslaşma olarak her zaman teşvik ediyoruz. Şu anda burada temsili üniversite okuyan arkadaşlarımız var. Onlar bir günlük eğitimle aslında 'ben bir gün üniversitede okudum devamını da getiririm' demek istediler. Onları kutluyorum" dedi.
      
Engelli öğrenciler adına konuşan Yasin Çiçek de kendilerine karşı olumsuz davranışları çok erken yaşta fark etmeye başladıklarını anlatarak, şunları söyledi:
"Toplumda engelliye karşı bakış açıları ve yanlış davranışlar, çocuk yaşlarda başlıyor. Çocuk, 'Anne ona ne olmuş' diye sorunca annesi, 'O hasta' diyerek sanki bizden çocuğuna zarar gelecekmiş gibi oradan uzaklaştırmak istiyor. Oysa biz grip veya nezle değiliz ki hasta hitabına maruz kalalım. İşte bu ön yargı yüzünden birçok şeye pencere ardından baktık. Pencereden bakarak oynadık oyunlarımızı, oradan hayal ederek gittik okullarımıza. Hep kaçtılar bizden. Toplumda hem vardık, hem yoktuk. Bizlere engelli dediler. Çünkü engelleri onlar koydu. Lütfen, bizleri anlamaya çalışın. Kendi dünyamızdan sıyrılırken attığımız her adımda yanımızda olun. Çünkü sizden azıcık farklı ve özeliz."
      
Mezun öğrencilere belgeleri, Prof. Dr. Özer, Çifçi, Vali Yardımcısı Ahmet Mailoğlu, Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ve protokol üyeleri tarafından dağıtıldı.
      
Mezuniyet belgelerini alan bazı öğrencilerin gözyaşlarına hakim olamadığı görüldü. Tören, geleneksel kep atma merasimiyle sona erdi.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)