adscode
adscode

60 Milyonun Üzerinde Çocuk Risk Altında

UNICEF tüm dünyada yaşanmakta olan insani krizler nedeniyle risk altında olan 62 milyon çocuğa ulaşabilmek için 3,1 milyar dolarlık yardım çağrısında bulundu.

60 Milyonun Üzerinde Çocuk Risk Altında
Vakıf ve Dernekler
Geçen yıl yapılan çağrının 1 milyar dolar üzerinde olan bu miktar, kuruluşun kendi tarihindeki en büyük yardım çağrısı oluyor.
 
UNICEF Acil Durum Programları Direktörü Afshan Khan’ın açıklaması şöyle: “Ölümcül doğal afetlerden acımasız silahlı çatışmalara ve hızla yayılan salgınlara kadar, dünya çocukları yeni bir insani krizler kuşağına girmiş bulunuyor. İster haberlerin başında yer alsın ister gözlerden saklı kalsın, toplumsal ayrışmalar, iklim değişikliği ve hastalıklarla tetiklenen acil durumlar çocukları daha önce tanık olmadığımız boyutlarda pençesine almış bulunuyor.”
 
Giderek artan sayıda çocuk daha da karmaşıklaşan ve yıkıcı çatışmalar, doğal felaketler ve Ebola salgını dâhil olmak üzere diğer acil durumlar gibi olumsuzluklarla yüz yüzedir. Tüm bunlar çocukları şiddet, açlık, hastalık ve istismar gibi aşırı tehlikeli ortamlara itmektedir ve sonuçta olumsuzlukların giderilmesi için kaynakların da artırılması gerekmektedir.
 
Bugün dünyada her 10 çocuk arasında 1’den fazlası – ya da 230 milyon çocuk- silahlı çatışmaların damgasını vurduğu ülkelerde ve yörelerde yaşamaktadır.
 
Afshan Khan sözlerine şöyle devam ediyor: “Milyonlarca çocuğun yaşamının paramparça olduğu Suriye ve Lübnan’dan henüz yeni döndüm. Son dört yıldır bu çocuklar her gün şiddete ve ölümlere tanıklık ediyor ve yaşamın en temel gerekliliklerinden yoksun kalıyor. Yapılan çağrı, yalnızca Suriyeli çocuklar değil tüm dünyada krizlerden etkilenen çocuklar için güvenli bir gelecek sağlanmasına katkıda bulunacak.”
 
UNICEF’in Çocuklar için İnsani Eylem 2015 çağrısı, 71 ülkeden, yaklaşık üçte ikisi çocuk olmak üzere toplam 98 milyon insana yönelik.
 
  • Yapılan çağrıda en büyük pay Suriye ve alt bölge içindir. UNICEF, bölgede risk altında olan çocukları korumak; bağışıklama, temiz su ve sanitasyon ve eğitim gibi yaşam kurtarıcı yardımları ulaştırmak için 903 milyon dolar tutarında yardım çağrısında bulunmaktadır.
  • UNICEF’in yardım çağrısının 500 milyon dolarlık bölümü Ebola etkisi altındaki topluluklarda yapılan çalışmaların hızlandırılmasına yöneliktir. Para, tek tek her vakanın hızla izole ve tedavi edilmesinde, başka salgınların önlenmesinde ve hastalığın yaygınlaşmasını önlemek için sağlıklı davranışları yaygınlaştırmakta kullanılacaktır. 2015 yılı hedefi sıfır vaka ve temel sosyal hizmetlerin yeniden canlandırılmasına destektir.
  • Nijerya, silahlı grupların saldırılarının son bir yıl içinde tırmandığı, bunun sonucunda ülkenin kuzeydoğusundaki 1 milyon insanın başka yerlere kaçmak zorunda kaldığı bir ülkedir ve UNICEF Nijerya için 26,5 milyon dolarlık yardım çağrısında bulunmaktadır.
  • Ukrayna’da huzursuzluklar bir yılını doldurmuştur. UNICEF, 5,2 milyon insanın çatışma bölgelerinde yaşadığı, 600 bin kişinin yerinden olduğu ve durumdan etkilenen 1,7 milyon çocuğun bulunduğu bu ülke için 32,45 milyon dolar talep etmektedir.
Çağrı, çocukların çok acil ihtiyaçlarının bulunduğu, finansmanı çok yetersiz kalan ve unutulmuş krizleri de kapsamaktadır: Afganistan (2014 yılında gerekenin yüzde 35’i karşılanmıştır), Filistin Devleti (2014’te gerekenin yüzde 23’ü karşılanmıştır) ve Nijer (2014 yılında gerekenin yüzde 35’i karşılanmıştır).
 
Sağlanan yardım, acil insani yardımların yanı sıra UNICEF’in ortak kuruluşlarla birlikte yürütmekte olduğu diğer çalışmalara yardımcı olacak: Ulusal hazırlıklılık sistemlerini güçlendirerek ve toplulukları kendi sorunlarını çözebilecek şekilde donatarak ülkelerin gelecekteki felaketlere hazır konuma getirilmeleri…
 
Khan’ın görüşü şöyle: “Bu çağrının karşılığı, nerede olurlarsa olsunlar en güç durumdaki çocuklara ulaşacak. Bir çocuğun nerede doğduğu onun geleceğini belirlememelidir.  Acil ihtiyaç içindeki çocuklara yaşamsal hizmetleri ve bakımı, barışçı bir gelecek inşa etmeleri için gerekli temel taşları şimdi hemen sağlamamız gerekiyor. Ayrıca, bunlara yalnızca acil durum yardımları olarak bakılmamalıdır; çünkü bu kısa dönemli yatırımlar uzun dönemde çeşitli getiriler sağlayacaktır.”
 
UNICEF 2014 yılında insani desteğiyle milyonlarca çocuğa ulaşmıştır – 16 milyon çocuğa kızamık aşısı yapılması, yetersiz beslenmenin en ağır biçimine maruz 1,8 milyon çocuğun tedavisi, yaklaşık 2 milyon çocuğa psikolojik destek verilmesi ve 13 milyon kişiye temiz su sağlanması. Ayrıca 2 milyon çocuğun daha iyi eğitim görmesi sağlanmıştır ki eğitim, çocuğun olağan yaşama dönmesine yardımcı olduğundan ve bir gelecek umudu yarattığından UNICEF‘in acil durum yardım çalışmalarının önemli bir parçasını oluşturmaktadır.
 

Çocuklar için İnsani Eylem 2015 çağrısının tamamı ve ilgili ülke bilgileri  şu adreste bulunabilir: www.unicef.org/appeals

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)