adscode
adscode

Abbas Güçlü’den TEOG açıklaması: Bu sınavlara niye öğrenci hazırlıyoruz?

Abbas Güçlü, Yön Radyo’nun yeni programı “Bizim Stüdyo”da Başak İkiz’in TEOG’un kaldırılması ile ilgili sorularını yanıtladı.

Abbas Güçlü’den TEOG açıklaması: Bu sınavlara niye öğrenci hazırlıyoruz?
Eğitim
Eğitim alanında uzman gazeteci Milliyet yazarı Abbas Güçlü, Türkiye'nin insan gücü planlaması yapması gerektiğini söyleyerek, “insan gücü planlaması yapmadan verdiğimiz eğitimin ne kişiye ne aileye ne ülkeye… Hiç kimseye faydası yok” dedi.

Abbas Güçlü, Yön Radyo’nun yeni programı “Bizim Stüdyo”da Başak İkiz’in TEOG’un kaldırılması ile ilgili sorularını yanıtladı.

 Eğitim sistemi, milli eğitim bakanları ve üniversiteler hakkında çarpıcı değerlendirmeler yapan Abbas Güçlü’nün açıklamalarından ana başlıklar şöyle:

 KİMSE ÇOCUKLARI DÜŞÜNMÜYOR

'Sayın Cumhurbaşkanı sınav yok dedi. Sonra Başbakan çıktı sınavsız olmaz dedi. Milli Eğitim Bakanı, Başbakan ile Cumhurbaşkanı arasında kaldı. Kimse çocukları, pedagojiyi ve eğitimi düşünmüyor. Türkiye'de objektif bir not değerlendirme sistemi yok. Ben velileri de devleti de anlamıyorum. Liseye ve üniversiteye giriş sınavları neden yapılıyor?

 TEOG’U GETİREN BAKAN NEREDE?

Bizim Milli Eğitim Bakanlarımızın ortak yönü ne biliyor musunuz? Eğitim ile uzaktan yakından ilgilerinin olmaması.  Son 50 yıldır ben yakından izliyorum. Bakan oldukları gün eğitimle ilgileniyorlar bakanlık bitince eğitimle alakaları kesiliyor. TEOG’u getiren Sayın Bakan nerede şimdi? Niye sahip çıkmıyor getirdiği sisteme? Türkiye'de bakanların ortalama ömrü 2-  2,5 yıl. 1,5 yıl sistemi öğrenmekle geçiriyorlar. Tam ikinci yıl öğreniyorlar ki sen yoruldun, yıprandın başka birisi gelsin diyorlar. Biraz daha donanımlı, geldiğinde ne yapacağını bilen, bu sisteme kafa yoran bakanlar gelirse daha hızlı yol alırız.

BU SINAVLARA NİYE ÖĞRENCİ HAZIRLIYORUZ?

Bu sene üniversitelerde 350 bine yakın kontenjan boş kaldı. 'İnsanların elini kolunu sallayarak üniversiteye girebileceği bir dönemde neden haldır haldır üniversiteye hazırlanıyoruz? Yine aynı şekilde Anadolu Lisesi diye bir şey kalmadı. Şimdi bütün okulların  kapısına Anadolu Lisesini tabelasını astık. Mahalledeki okulların kapısına bile Anadolu Lisesini astık. Bu sınavlara niye biz öğrenci hazırlıyoruz? Bu sene TEOG’da  17 bin birinci çıktı. Bir sınavda 17 bin birinci çıkar mı?

 BU SİSTEMİN HİÇ KİMSEYE FAYDASI YOK

Türkiye'nin oturup insan gücü planlaması yapması gerekiyor. İnsan gücü planlaması yapmadan verdiğimiz eğitimin faydası yok. Sınava dayalı eğitim sisteminin ne kişiye ne aileye ne ülkeye, hiç kimseye faydası yok. Bana bugün ki sistemden bir tane mutlu insan gösterin. Öğrenci mutlu değil donanımı yok. 

 DOKTORA YAPANLAR DA İŞSİZ KALACAK

Türkiye'de 5 milyon üniversite mezunu işsiz. Siz Türkiye'deki bütün üniversiteleri Harvard seviyesine çıkartsanız dahi ne olacak? İş yok ortada. İnsan gücü planlaması yapılması lazım. Yapılmadığı sürece ne toplumda yaşam kalitesi artar ne memnuniyet artar ne eğitimde sorunları çözeriz. Yarın doktora yapanlar da işsiz kalacak bu ülkede. Biz konuşuyoruz fakat Türkiye'deki üniversiteler fakülteler susuyorlar. Üniversite topluma yön göstermek için var. Medya sabah akşam futbol magazin yazacağına TEOG'u tartışsın.

 

Yön Haber

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)