adscode
adscode

AÇEV'e Uluslararası Ödül!

2014 Dünya Okuryazarlık Günü’nde AÇEV’e Amerikan Kongre Kütüphanesi’nden Uluslararası Ödül !

AÇEV'e Uluslararası Ödül!
Vakıf ve Dernekler

AÇEV Dünya Okuryazarlık Günü haftasında ABD’nin en köklü ve saygın kuruluşlarından olan ABD Kongre Kütüphanesi’nden okuryazarlık alanında yaptığı çalışmalar nedeniyle uluslararası yeni bir ödül daha aldı. Önceki yıllarda UNESCO ve EMPower gibi önemli uluslararası kuruluşlar tarafından verilen ödülleri de bulunan AÇEV’in okuryazarlık programları bir kez daha başarısını tescil etmiş oldu.
Bugün, dünya çapında 781 milyon, Türkiye’de ise yaklaşık 2.7 milyon yetişkin okuma yazma bilmiyor ve hesap yapamıyor. Bu nedenle, bu konuya dikkat çekmek amacıyla her yıl 8 Eylül tarihinde Dünya Okuryazarlık Günü kutlanıyor. Okuryazarlık konusunda çalışan, okuma yazma eğitimleri yapan başarılı kurumlar tüm dünyada takdirle karşılanıyor ve ödüllendiriliyor.

03 Eylül 2014 - Amerika Birleşik Devletleri, Washington D.C.’de bulunan Kongre Kütüphanesi tarafından üç ayrı kategoride verilen Okuryazarlık Ödülleri’nin bu yılki sahipleri 30 Ağustos günü Washington’da yapılan Milli Kitap Festivali’nde açıklandı. Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) The International Prize kategorisinde, ABD dışında okuryazarlık alanında çalışan en başarılı kurum olarak  $ 50.000’lık ödüle layık görüldü.
 
Bu yıl ödül için 30’dan fazla ülkeden yapılan başvuru arasından seçilen AÇEV’in, okuryazarlık düzeyinin yükseltilmesi konusunda anlamlı ve ölçülebilir bir  katkı sunmuş olduğu Seçiçi Kurul tarafından ifade edildi.   Dünyadaki en büyük kütüphane olma özelliğini taşıyan ve Amerikan hükümetinin en eski ve köklü kültürel araştırma kuruluşu olan Kongre Kütüphanesi Seçici Kurulu, ödül verilen kuruluşların çalışmalarında yenilikçilik, sürdürülebilirlik ile ölçülebilir sonuçların bulunmasını dikkate aldı ve etkinliği kanıtlanmış uygulamalara sahip olmalarına özen gösterdi.

Bu yıl uluslararası ödülü alan AÇEV 1993 yılından bu yana erken çocukluk ve yetişkin eğitimleri ile Türkiye’de 830.000 kişiye ulaştı ve yaşamlarında önemli bir fark yarattı.  Büyük çoğunluğunu kadınların oluşturduğu okuma yazma bilmeyen gruplara yönelik yüz yüze eğitim çalışmalarıyla 150.000 yetişkine okuma yazma öğretildi. AÇEV, sahada Milli Eğitim Bakanlığı’yla işbirliği halinde uyguladığı temel ve ileri düzeydeki bilimsel eğitim programlarının yanı sıra televizyon yoluyla ve bilgisayar destekli okuma yazma programlarıyla çok daha geniş kitlelere ulaşma şansı da yakaladı.  AÇEV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayla Göksel ödül ile ilgili olarak “ABD Kongre Kütüphanesi tarafından verilen bu ödül çok anlamlı ve bu onuru tüm gönüllü eğitmenlerimiz ve destekçilerimiz ile paylaşıyoruz.  Bu ödül ile Türkiye’de her kesimde okuryazarlık seviyesini artırmak üzere web tabanlı ve mobil teknolojilere dayalı okuryazarlık programları üzerine yatırımlarımızı yaygınlaştırma şansı elde edeceğiz. Böylece bilgi teknolojilerine erişimdeki eşitsizlikleri yok edecek bir köprü oluşturacağız” dedi.

Okuryazarlık; bireyleri güçlendirmek suretiyle ekonomik ve sosyal konularda doğru kararlar verebilmelerine, haklarından ve hizmetlerden yararlanabilen etkili vatandaşlar olabilmelerine destek oluyor ve sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunuyor. Hayat boyu öğrenmenin temelini teşkil ediyor, başarılı ve barışçıl toplumların oluşmasında kritik bir rol oynuyor. Eğitim fırsatları okuryazarlık temelinde gelişiyor.  Bu nedenle, ülkemizde eğitim hakkından yararlanamayan ve okuryazar olmayan özellikle kadınlara yönelik olarak AÇEV tarafından sürdürülen bilimsel temelli eğitim çalışmaları bireylerin hayatlarını değiştirmede ve bilgiye erişimde önemli bir rol oynuyor.
Ekim ayında Washington’da yapılacak bir törenle verilecek olan ödüllerin diğer iki kategorideki sahibi Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan ve okuryazarlık alanında çalışan Room to Read ve Start Making a Reader Today (SMART) adlı kuruluşlar oldu.

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)