adscode
adscode

Adıgüzel: Taşımalı Eğitimi Asgari Düzeye İndirecek Adımlar Atılmalı

CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, taşımalı eğitime ilişkin sorunların araştırılması talebiyle TBMM Başkanlığına sunduğu önergede, taşımalı eğitimden kaynaklı mağduriyetlere değindi.

Adıgüzel: Taşımalı Eğitimi Asgari Düzeye İndirecek Adımlar Atılmalı
Eğitim
Adıgüzel, “Türkiye’nin neredeyse bütün illerinde uygulanır hale gelen taşımalı eğitim uygulamasına ilişkin sorunlar artarak devam ediyor. Taşımalı eğitimin kapsamı her geçen gün genişliyor. Bugün 1 milyondan fazla öğrenci evlerine yakın yerlerde eğitim imkânı bulamadığı için her gün onlarca kilometre yol gitmek zorunda kalıyor. Hükümet en önemli beşeri yatırım olan eğitime gerekli kaynağı ayırmadığı için öğrenciler ve aileleri taşımalı eğitime mahkûm ediliyor” diye konuştu.

Türkiye’de 1989-1990 eğitim-öğretim yılında sadece 2 ilde başlayan taşımalı eğitim uygulamasının bugün Türkiye’nin birçok ilinde uygulanmakta olduğuna vurgu yapan Adıgüzel, 1 milyondan fazla öğrencinin taşımalı eğitimle taşındığına dikkat çekti.

“Taşımalı Eğitim Kız Çocuklarının Okula Devam Etmeleri Önünde Engel”

Taşımalı eğitimin kız çocuklarının okullaşması ve okula devamlılığı önünde de önemli bir engel oluşturduğunu belirten Adıgüzel, “Taşımalı eğitimin kız çocuklarının eğitimlerini yarıda bırakmalarında bir etken olduğu çeşitli raporlarda vurgulanan bir sorundur” dedi. Adıgüzel, 2017 yılı merkezi bütçesinin yakın tarihte Meclis’e geleceğini hatırlatarak “Dilerim bütçe görüşmelerinde Hükümet yıllardır yaptığımız uyarılara kulak verir ve eğitim için gerekli olan payın ayrılmasını sağlar. Aksi takdirde özellikle kız çocuklarımız başta olmak üzere birçok çocuğumuz eğitim hayatından koparılmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.

“Taşımalı Eğitimden Çıkarılan Okullarda Onlarca Öğrenci Mağdur”

“Türkiye genelinde birçok ilde bulunan bazı yerleşim yerlerinde geçtiğimiz yıllarda uygulanan taşımalı eğitim sisteminin kaldırılması, ücretli servislerle okula gitmek zorunda kalan öğrencilerin ve velilerin tepkisine yol açmış, servis ücretini karşılayacak maddi gücü olmayan yoksul ve dar gelirli öğrenci ve ailelerini ulaşım sorunuyla baş başa bırakmıştır” diye konuşan Adıgüzel, yönetmelikteki aksaklıklara da değindi.

Adıgüzel, “İlgili yönetmeliğe göre, toplu taşıma hizmetinin verildiği yerlerde, taşımalı eğitim verilmiyor. Ama ilkokula giden 7 yaşındaki bir çocuğun toplu taşıma kullanarak nasıl onlarca kilometre kat edeceğini, velilerin bu konudaki endişelerini hesaba katılmıyor” ifadelerini kullandı.

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA


 

Türkiye’de taşımalı eğitim sistemine ilişkin sorunların araştırılması, öğrencilerin eğitime erişimde yaşadığı sıkıntılara ilişkin somut adımların atılması ve yeni politikaların geliştirilmesi amacıyla Anayasa’mızın Anayasa’mızın 98 inci, TBMM İçtüzüğü’nün 104 üncü ve 105 inci maddeleri kapsamında Meclis Araştırması açılması konusunda gereğini saygılarımla arz ederim.

 

 

Onursal ADIGÜZEL

İstanbul Milletvekili

GEREKÇE

OECD (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) ülkeleri arasında eğitimde öğrenci başına en düşük harcama yapan ülkeler arasında bulunan Türkiye’de, “taşımalı eğitim” eğitimcilerin ve bu konudaki uzmanların itirazlarına ve eleştirilerine rağmen artarak devam etmektedir. Eğitim-Sen’in 2015-2016 Eğitim-Öğretim İstatistikleri’ne ilişkin raporunda da dikkat çektiği üzere, Türkiye’de 1989-1990 eğitim-öğretim yılında sadece 2 ilde başlayan taşımalı eğitim uygulaması, bugün Türkiye’nin birçok ilinde uygulanmaktadır. Aynı raporda yer alan istatistiklerine göre, 2015-2016 eğitim öğretim yılında taşınan ilkokul ve ortaokul öğrenci sayısının toplamda 808 bin 332, ortaöğretimde taşınan öğrenci sayısının 479 bin, taşımalı eğitimle taşınan öğrenci sayısının toplamda 1 milyon 287 bin olduğu ifade edilmektedir.

Bir milyondan fazla öğrenciyi etkileyen taşımalı eğitim, beraberinde birçok sorunu da beraberinde getirmektedir. Taşımalı eğitim sırasında meydana gelen kazalar, bu sorunların başında gelmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı’nca 2013 yılında yapılan açıklama dikkate alındığında, 1989-1990 eğitim-öğretim yılından 2013 yılına kadar geçen süreçte meydana gelen trafik kazalarında, 60’dan fazla öğrenci hayatını kaybetmiş, onlarca öğrenci yaralanmıştır. Örneğin, daha geçtiğimiz günlerde Çorum’un Sungurlu ilçesinde kontrolden çıkan bir öğrenci servisinin devrilmesi sonucu taşımalı eğitim sistemi kapsamında 13 öğrencinin yaralandığı bilinmektedir. Öte yandan, taşımalı eğitimin özellikle kız çocuklarının okullaşması ve okula devamlılığı önünde önemli bir engel oluşturduğu çeşitli raporlarda ortaya konmakta; taşımalı eğitimden kaynaklı eğitimi yarıda bırakan öğrencilere dair resmi bir çalışma/veri olmamakla birlikte, taşımalı eğitimin kız çocuklarının eğitimlerini yarıda bırakmalarında bir etken olduğuna vurgu yapılmaktadır.

Gün boyunca evlerinden uzakta eğitim görmek zorunda kalan öğrencilerin beslenme konusunda yaşadığı sıkıntılar, zaman zaman medyaya da yansıdığı üzere, taşımalı eğitim ihalelerinde yaşanan sıkıntılar, taşımalı eğitim konusunun yeniden ele alınmasını gerekli kılmaktadır. Bununla birlikte bu genel sorunlara ek olarak, 2016-2017 eğitim-öğretim yılının başlamasıyla, Türkiye’nin neredeyse bütün illerinde uygulanır hale gelentaşımalı eğitim uygulamasına ilişkin sorunlar bir kez daha gündeme gelmiş, Türkiye genelinde birçok ilde bulunan bazı yerleşim yerlerinde geçtiğimiz yıllarda uygulanan taşımalı eğitim sisteminin kaldırılması, ücretli servislerle okula gitmek zorunda kalan öğrencilerin ve velilerin tepkisine yol açmış, servis ücretini karşılayacak maddi gücü olmayan yoksul ve dar gelirli öğrenci ve ailelerini ulaşım sorunuyla baş başa bırakmıştır.

Bu çerçeveden hareketle; Türkiye’de taşımalı eğitim sistemine ilişkin sorunların araştırılması, “eve en yakın okul, en iyi okuldur” ilkesi doğrultusunda taşımalı eğitimi asgari düzeye indirecek politikaların geliştirilmesi amacıyla Anayasa’mızın 98 inci, TBMM İçtüzüğü’nün 104 üncü ve 105 inci maddeleri kapsamında Meclis Araştırması açılmasını arz ve talep ederim.

 




Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)