adscode
adscode

Afet Toplanma Yerlerini Bilmiyoruz

DEPREMDEN SONRA NEREDE TOPLANACAĞIMIZI BİLMİYORUZ. NEPAL'DEN DERS ALMALIYIZ...

Afet Toplanma Yerlerini Bilmiyoruz
Eğitim Vitrini
Nepal’de yaşanan felaketin ardından, depremlerin yıkıcılığı kadar, sonrasında hayatta kalma ve daha fazla can kaybetmeme için büyük önem taşıyan afet lojistiğine dikkat çeken Yaşar Üniversitesi akademisyenleri, depremlerden ders çıkaran  Türkiye’nin kurumları, kurtarma ekipleri ve teknolojisiyle, olası bir afet durumuna karşı büyük ölçüde hazır olduğunu, ancak halkın doğal afetler sonrasında ne yapacağıyla ilgili yeteri bilinçte olmadığını kaydetti.  




Yaşar Üniversitesi Uluslararası Lojistik Yönetimi Bölümü öğretim görevlileri Dr. Pervin Ersoy ve Dr. Gülmüş Börühan, “Örneğin, İzmir için belirlenen afet sonrası toplanma alanları hakkında pek çok kişinin bilgisi dahi yok. Türkiye Afet Müdahale Planı çerçevesinde, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD), tüm illerde toplanma yerleri, alternatif yollar gibi tüm konularda yeni çalışmalar yaptığını biliyoruz. Bu yeniden yapılandırma süreci nedeniyle, Valilik ve diğer kurumların internet sitelerinde de toplanma yerleri, çadır alanları gibi konularda ise herhangi bir bilgi bulunmuyor. Ancak çalışmalar bir an önce tamamlanıp halkı bilinçlendirmek için harekete geçilmeli”  dedi. 

 

AFET LOJİSTİĞİNİN ÖNEMİ NEPAL’DE BİR KEZ DAHA ORTAYA ÇIKTI

Afet lojistiğinde temel amacın insan hayatının kurtarılması olduğunu belirten Ersoy ve Börühan, Nepal’de, bu konuya önem verilmediği zaman nelerin olacağının acı tecrübelerle görüldüğünü ifade etti. Ersoy ve Börühan, “Ülke, afet planlarını hala 1982’de oluşturdukları Doğal Afet Kurtarma Eylem Planı’na göre yürütüyor. Nepal depremi, lojistik yetersizlikler açıdan incelendiğinde, plansız kentleşme ve havaalanı ile karayolların durumu insani yardım lojistiğinin önündeki en büyük engel. Diğer en önemlisi sorun ise halkın eğitim düzeyi ve afet farkındalığının olmaması. Kurtarma ekiplerinin, gerekli olan tıbbi malzemenin, her türlü ekipmanın, yiyecek, giyecek, barınak, su, battaniye gibi ürünlerin; doğru zamanda, doğru yerde, doğru miktarda, doğru şartlarda, doğru maliyetle, doğru kişilere ulaştırılmasıdır ve hayati öneme sahiptir. Afet lojistiğinin olmazsa olmazı, afet öncesi, afet anı ve afet sonrası süreçlerin etkin bir şekilde planlamasıdır, yoksa Nepal’de olduğu gibi kaos olur ve felaketin boyutu artar” diye konuştu.

 

AFETLER İÇİN 22 LOJİSTİK DEPOSU YAPILDI

AFAD’ın, ülke genelinde, riskli bölgeleri dikkate alarak lojistik depolarını planladığını kaydeden Dr. Ersoy ve Dr. Börühan, “AFAD, TOKİ ile işbirliği yaparak 27 lojistik merkezi inşa etmeyi planladı. Bugüne kadar Adana, Adıyaman, Afyon, Aksaray, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kırıkkale, Manisa, Muğla, Muş, Samsun, Sivas ve İstanbul’a en yakın Tekirdağ, Yalova ve Düzce depoları ile birlikte toplam 22 afet lojistik deposunu kurarak iki ay önce hizmete açtı. Şu anda Kocaeli’nde yeni bir afet lojistik deposunun kurulması planlanıyor. İstanbul açısından depo yeri olarak Kocaeli’nin seçilmesinin en önemli nedeni, bölgenin havaalanına yakın olması ve yurtdışından gelecek malzemelerin İstanbul’a ulaşımının rahat sağlanması düşüncesi. Ayrıca, acil durumda devreye girecek alternatif güzergahlar üzerinde de çalışmalar devam ediyor. Olası bir afet anında çevre yolunun kullanılamadığı takdirde insani yardım malzemelerinin afet bölgesine nasıl ulaştırılacağı konuları ile ilgili varyasyonlar yapılıyor. Tüm bu yapılanlar olası bir afet için hayati öneme sahip olan doğru adımlar” şeklinde konuştu.  

 

İZMİR’DE HAVAALANLARINA YAKIN YENİ DEPOLAR YAPILMALI

Yalnızca İstanbul için değil bu gereksinim tüm illerimiz için aynı önem ve hassasiyete sahip olduğunu vurgulayan Pervin Ersoy ve Gülmüş Börühan, “AFAD trafik yoğunluğunu dikkate alarak ve şehirle ilgili sorunları çözmek amacıyla bölgesel afet deposunu, İzmir’e yaklaşık 25 dakika uzaklıktaki Manisa’da kurdu. Bu depolarda son teknoloji kullanıldı, tüm konteynırlar tek bir merkezden takip edilebiliyor, online kameralarla izlenebiliyor. Bu sistem sayesinde AFAD, afet esnasında tüm Türkiye genelindeki stok verilerine anında ulaşabiliyor. Ayrıca, Türkiye genelinde 33 deposu bulunan Kızılay’ın da Şirinyer’de 17 bin 250 kişiye günlük hizmet verebilecek kapasitede deposu bulunuyor. Bunların hepsi güzel gelişmeler, ancak İstanbul’da planlandığı gibi İzmir’de de olası bir afet sonrasında yardımların daha hızlı ulaştırılabilmesi için havaalanlarına yakın yeni afet lojistik depolarının kurulması iyi olacaktır” dedi.

 

İLK TOPLANMA YERLERİ

İzmir’de AFAD ve Kızılay’ın çalışmalarının yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu afet koordinasyon merkezi, coğrafi bilgi sistemi ile iletişim altyapısının çok yerinde ve önemli olduğunu, ancak halkta yeterli bilinç olmadığını belirten Ersoy ve Börühan, “Örneğin; İzmir Valiliği’nin açıklamalarına göre, kentte 216 afet sonrası ilk toplanma yeri, 38 çadır kent alanı belirlenmiş, ilk toplanma yerlerinin yaklaşık 2 milyon 400 bin kişiye, çadır kent alanlarının ise 39 bin kişiye hizmet vermesi planlanmış, bilinirliği için de levhalar konulmuş. Ancak İzmir için belirlenen afet sonrası toplanma alanları hakkında pek çok kişinin, bilgisi dahi yok. Valilik ve diğer kurumların internet sitelerinde de bu alanlarla ilgili herhangi bir bilgi bulunmuyor. Bazı alanlar ise bakımsız veya üzerine yapılan yapılar nedeniyle işlevini yitirmiş durumda. Benzer durum diğer illerde de geçerli” diyerek uyarıda bulundu.

 

HALK BİLİNÇLENDİRİLMELİ

AFAD’ın, Türkiye Afet Müdahale Planı çerçevesinde, tüm illerde olduğu gibi İzmir’de de toplanma yerleri, alternatif yollar gibi konularda yeni çalışmalar yaptığını bildiklerini anlatan akademisyenler, “AFAD İzmir ekipleri, planın tamamlanmasının ardından, ilgili kurumlarla birlikte komisyonlar kurup toplanma yerlerini; amacına uygun olup olmadığı, ne gibi eksikleri bulunduğu konularında yeniden gözden geçirecek. Bu yeniden yapılandırma süreci bir an önce tamamlanıp halkı bilinçlendirmek için harekete geçilmeli. Yalnızca açıklamalarla, internetten değil gerekirse başka iletişim araçları kullanılarak daha geniş kapsamlı kampanyalarla, halk, afet sonrasında neler yapacağını iyi bilir hale getirilmeli. Üniversitelerin Lojistik ve Afet Lojistiği bölümlerinden afet lojistiği süreçleri planlanırken daha fazla görüş alınması, süreçlerin daha etkin planlanmasında önemli rol oynayacaktır. Temel amacı, toplumu bilinçlendirmek ve eğitim ihtiyaçlarını karşılamak olan üniversiteler, bu konuda istendiği takdirde gönüllülük esasıyla eğitimlerde rol oynayabilir” dedi.  

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)