adscode
adscode

Ailede Tek Çocuk Olmanın Yükü Ağır

Günümüzde sosyo ekonomik şartlar değişirken aile yapıları da değişiyor. Artık çiftlerin çoğu tek çocukla kalmayı tercih ediyorlar.

Ailede Tek Çocuk Olmanın Yükü Ağır
Anaokulu

Anne babaların tek çocuk yapıponu mükemmel yetiştirmek en önemli amaçları oluyor. Tek çocuk olunca bütünumitler o çocuğa bağlanıyor.  O çocuğun başarısız olma, hata yapma vehatta seçim yapma hakkı bile yok. Çünkü ailede ikinci bir çocuk daha olmadığıiçin anne baba tüm ümidini, ilgisini ve enerjisini o çocuğa yoğulaştırıyor.

Bebeklik dönemiyle birlikte anne baba çocuğun ihtiyaçlarınınkarşılanmasında aşırı bir titizlik gösteriyor. Anne babalar bebekleri büyürkenise onun bir kaç saniye bile ağlamasına izin vermediklerinden çocuk zamanlaağlayarak anne babaya her istediğini yaptırabildiğini öğreniyor.  2-3 yaşcivarında ise bu durum inatlaşma boyutunu alıyor ve çocuk anne baba otoritesinikabul etmiyor   ve “Hayır”ı bilmiyorlar.  Bu şekilde büyüyençocuklar everinde kesinlikle hayal kırıklıkları yaşamadıkları için kurallarlakarşılaştıkları sosyal çevrede  yani okulda uyum ve davranış problemleriyaşıyorlar.

Çocuğunuzun kendine güven, mutlu bir birey olarak yetişmesi içinçocuğunuza 0-6 yaşta bilinçli yaklaşın ve çocuğunuzun kişilik gelişiminiolumsuz etkileyecek aşırı ilgili ve korumacı yaklaşımdan kaçının. Çocuğunuzaerken çocukluk döneminde dengeli ve tutarlı bir disiplinle yaklaşımsergileyerek “hayır”ı da öğretin. Çocuğunuzun sağlıklı gelişimi için yaşınauygun sorumluluklar alması ve başarması için motive edin. Çocuğunuz birşeyleribaşarmak için uğraşırken hemen yardımına koşmak yerine kendi başına yaşınauygun sorumlulukları yerine getirmesi için motive edin.

Kısacası çocuğunuz tek olduğu için ona aşırı ilgili davranaraköz güveni azaltmayın. Onu başarıya programlanmış bir robot gibi görmeyin ve onuadına kararlar almayın ve  çocuğunuzun yaşına uygun beklentilerinizolsun. Çocuğunuza ölçülü sevgi ve ilgi gösterin.

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)