adscode
adscode

Akademisyenlerin Gözünden Kadının Toplumsal Sorunları Bu Kitapta Toplandı

İzmir Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin ilk yayını olan Kadın ve Toplum kitabı, farklı disiplinlerin gözünden kadının toplum içindeki yeri, algılanışı ve sorunlarına akademik…

Akademisyenlerin Gözünden Kadının Toplumsal Sorunları Bu Kitapta Toplandı
Üniversite
2011 yılından bu yana İzmir Üniversitesi’nin tüm fakültelerinin müfredatına alınan ve öğrencilerinde toplumdaki kadın algısı ile ilgili farkındalık yaratmayı hedefleyen Kadın ve Toplum dersi ile İzmir Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (KÇUAM) çalışmaları, farklı disiplinlerden gelen 14 akademisyenin makalelerini içeren “Kadın ve Toplum” kitabı ile yeni bir boyuta taşındı. Editörlüğünü Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Gülnur Erciyeş ve KÇUAM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nazife Aydınoğlu’nun yaptığı kitapta sinemadan ekonomiye, sağlıktan mimariye ve medyaya kadar pek çok alanda kadın olgusu değerlendirildi.
 



KÇUAM’ın ilk yayını için düzenlenen tanıtım toplantısı ve imza töreninde açıklamalarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Gülnur Erciyeş, “Ne yazık ki bugün, Türk destanlarında ve kültüründe en üst mertebeye oturtulan ve yüce bir varlık haline getiren kadının, hak ettiği değeri almadığını gözlüyoruz. Türk inancına göre  göğün yedinci katına uygun görülen,  İslamiyet dinine geçtikten sonra da pek çok haklara kavuşan kadının, 21’inci  yüzyıl Türkiye’sinde dövülmesi, horlanması çok acı vericidir. Türk destanlarında kadın  daima erkeğin yanında ve onların güç ve ilham kaynağıdır. Ama bugün eğitim, iş yaşamı ve politik alanlarda erkeklerin oldukça arkasında kalmışlardır” dedi. Yapılan yasal düzenlemeler ve eylem planlarının üniversitelere de önemli görevler yüklediğine değinen Erciyeş, KÇUAM’ın ulusal ve uluslararası akademik faaliyet ve araştırmaları desteklediğini ve projelerde yer aldığını söyledi.
 




Türkiye’de kadın erkek eşitliğinin sağlanması, toplumsal yaşamın tüm alanlarında kadınların konumlarının güçlendirilmesi ve kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın önlenmesi için politikalar üretme ve strateji geliştirmek konusunda çalışmalar yapmak için KÇUAM’ın kurulduğunu hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Nazife Aydınoğlu, “Kadın ve Toplum dersinde gerek, Türkiye’nin taraf olduğu ulusal ve uluslararası anlaşmalar gerekse de Anayasa ve yasalarda kadınla ilgili maddelerin incelenmesi konusunda öğrencilerimizi bilgilendiriyoruz. Bunun yanı sıra seminerler halinde devam eden dersimiz, iş dünyasından güvenlik güçlerine, sivil toplum örgütlerinden sporculara, siyasetçilerden sanatçılara kadar geniş bir yelpazedeki konukları ile öğrencilerimize bir farklı bakış açısı kazandırmayı hedefliyor” dedi.
 
 

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)