adscode
adscode

Aktüerya mezunu olmak Aktüer olabilmek için yeterli midir ?

Aktüerya mezunu olmak Aktüer olabilmek için yeterli midir ?
Eğitim
Aktüerya, çok çeşitli tanımları olmakla birlikte en kısa tanımıyla, gelecek ile ilgili belirsizlikleri ve finansal problemleri,risk teorisi ve matematiksel/istatistiksel yöntemler uygulayarak ortaya koyan; bu olayların etkilerini finansal olarak ölçen disiplinler arası bir bilim dalıdır. 

Aktüerlik mesleğinin ve biliminin geniş ilgi alanı nedeni ile aktüerler tüm dünyada sigortacılık başta olmak üzere, bankacılık, yatırım fonu, emeklilik planları gibi risk ve belirsizlik unsuru içeren "tüm" alanlarda görev alabilmektedir. 

Türkiye'de aktüerlik "5684 sayılı Sigortacılık Kanunu" hükümlerine tabidir. Söz konusu kanunda aktüer "Sigortacılık tekniği ile buna ilişkin yatırım, finansman ve demografi konularında olasılık ve istatistik teorilerini uygulayarak, yasal düzenlemelere uygun prim, karşılık ve kar paylarını hesaplayan, tarife ve teknik esasları hazırlayan kişi" olarak tanımlanmıştır.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sadece Aktüerya alanında eğitim almak, Aktüer unvanına sahip olmak için yeterli değildir. 

Sicile kayıtlı Aktüer olabilmek için Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın denetiminde ve kontrolünde gerçekleştirilen 3 aşamalı, toplam 13 sınavlı bir sürecin tamamlanması gerekmektedir. 

İlk dört sınav tamamlandığında “Stajyer Aktüer”, sonraki dört sınav tamamlandığında  “Yardımcı Aktüer”, 3 yıllık mesleki tecrübeyle birlikte III. seviye sınavlarının tamamlanması durumunda ise “Aktüer” unvanı kazanılmaktadır. 


İngiltere’de 15 bin olan aktüer sayısına karşılık Türkiye’de sicile kayıtlı aktüer sayısının 130 olması, mesleğin ülkemizde gelişmeye açık ve iş potansiyelinin yüksek olduğunu göstermektedir.

1951 yılında 12 aktüerin bir araya gelmesi ile kurulan Aktüerler Derneği ülkemizi yurtiçi ve yurtdışı platformlarda temsil etmekte ve meslek standartlarını yükseltmek amacıyla çalışmaktadır. 

Aktüerler Derneği, Uluslararası Aktüerler Birliği’ne “ (IAA) ” tam üye olan 73 meslek örgütü içerisinde yer almaktadır. Gözlemci sıfatıyla üye olduğu Avrupa Aktüerler Birliği'ne “ (AAE) ” tam üyelik süreci için çalışmalarına devam etmektedir. 

Türkiye’de lisans seviyesinde Aktüerya eğitimi veren üniversiteler aşağıdaki gibidir.


Üniversite

Bölüm Adı

Puan Türü


Ankara   Üniversitesi

Sigortacılık   ve Aktüerya Bilimleri

EA


Doğu   Akdeniz Üniversitesi (Kıbrıs)

Aktüerya   Bilimleri

SAY


Hacettepe   Üniversitesi

Aktüerya   Bilimleri

SAY


Karabük   Üniversitesi

Aktüerya   ve Risk Yönetimi

EA


Kırıkkale   Üniversitesi

Aktüerya

SAY


Marmara   Üniversitesi

Aktüerya

SAY


Selçuk   Üniversitesi

Aktüerya

SAY



Taylan Matkap
Aktüerler Derneği Başkanı

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)