adscode
adscode

ALES puan hesaplamasında haksızlık iddiası: "ALES'te sözelciler kıyıma uğradı"

Geçtiğimiz gün açıklanan ALES sonuçlarının ardından sözel bölüm öğrencileri isyan etti. Haksızlığa uğradıklarını düşünen sözel bölüm öğrencilerinin veryansını:

ALES puan hesaplamasında haksızlık iddiası: "ALES'te sözelciler kıyıma uğradı"
Sınavlar
"Dün 2018 ALES sonuçları açıklandı. Bildiğiniz gibi 2017 Sonbahar ALES dönemi öncesi, ALES soru sayısı ve hesaplamasında bir değişiklik yapmışlardı. Dün açıklanan ALES sonuçlarıyla sözelcilerin tam anlamıyla kıyıma uğradığı görüldü.

Sosyal medyayı incelediğinizde bu konuda çok fazla paylaşım görülecektir. Biz sözelciler zaten her zaman bu ülkenin dışlanmış çocukları olduk :) Ancak bu defa uğradığımız kıyım hakikaten öyle böyle değil. Liseden itibaren 3 yıl sayısal ders görmemiş bizler zaten üniversite de yönlendiğimiz alanlarda da 4 yıl sayısal ders görmedik. Lisansüstünü de eklerseniz 2 yıl daha. En az 7-8 yıl sayısal ders görmeyen sözel bölüm öğrencileri, Lisans üstünde kendi alanlarında uzmanlaşmak istediklerinde ise en az 25-30 sayısal net dayatılıyor. Birkaç örnekle durumu daha da netleştirmek istiyorum.  

 *Aşağıdaki bulunan 1 numaralı görsel benim sonucum. Toplam 40 sözel netim var, puanım 71, 50.  


  *2 numaralı görselde ise 39 sözel net yapan bir arkadaşın puanı 82,1 


 * 3 numaralı görsel ise benim için kalp krizi sebebi. 33,25 sözel neti ile sözel puanı 73, 18. Bakın benim netim 40, arkadaşımızın neti 33,25. Ama onun sözel puanı yaklaşık 2 puan daha fazla 

 * 2. görselden açıkca ortaya çıkıyor ki, bir sözel bölüm öğrencisinin 80 puanı geçmesi için en az 30 sayısal net yapması lazım. Ben 30 sayısal neti yapabilecek  bir sözel öğrencisi tanımadım şu ana kadar.  

 Şu da çok ilginçtir yine, 4. görsel benim 2015 Ales puanım. 80 soruda 62 netle, net oranım yaklaşık %75 civarı. Ve % 75 net oranıyla aldığım puan 81,9. Bu yıl net oranım %80, aldığım puan 71.   



İnanın bu hesaplamalarla bizim 75 puanların üstüne görmemiz mümkün değil. Hatta nasıl bir ironidir ki, Sayısal öğrencilerinin yaptıkları 30 kadar sözel netiyle aldıkları sözel puanı, sözel öğrencilerin fule yakın  yapıp aldıkları sözel puanından daha fazla. Elbetteki yapılan her sayısal artı puan kazandırmalı. Ancak bu kadar ağırlığı olmamalı. Sözel puanı resmen  eşit ağırlık puanı muamelesi görmüş.
Sosyal medyadan gördüğüm kadarıyla bu konuda çok fazla serzeniş var. Ancak yukarıdan kimsenin umrunda olmayacağımızı biliyoruz. Belki siz, ALES puanı hesaplamasındaki haksızlığı dile getirirseniz birilerinin kulağına gider. YÖK'e ya da ÖSYM'ye istediğimiz kadar mail atalım faydasız diye düşündüm ve size yazdım."
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    1 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (1)