adscode
adscode

Almanca ve Fransızca'dan Sınava Girenlere Haksızlık Olmadı mı?

MEB yeni TEOG puanlarını açıkladı. Ama kafalar hala karma karışık. Çünkü yanlış İngilizce sorusunu sanki herkes doğru cevaplamış gibi doğru kabul etti.

 Almanca ve Fransızca'dan Sınava Girenlere Haksızlık Olmadı mı?
Günün Yazısı
Peki bu uygulama, diğer dillerden sınava girenler için haksızlık değil mi? Veliler yakında soluğu mahkemede alırsa hiç şaşırtıcı olmaz...

MEB sabah yaptığı açıklamada aynen şunları söyledi:

"26.06.2015 tarihinde 12. İdare Mahkemesinde D Kitapçığı İngilizce 11. sorusu ile ilgili açılan dava neticesinde, mahkeme bu soruya iptal kararı vermiştir. Danıştay 8. Dairesinin 26.11.2014 tarih ve 2014/2083 esas sayılı kararı doğrultusunda iptal edilen soruyu tüm adayların doğru cevapladığı kabul edilerek; 1 milyon 287 bin 947 öğrencimizin 8'inci sınıf Yılsonu Başarı Puanı ile Yerleştirmeye Esas Puanları yeniden hesaplanmıştır."

İŞTE VELİLERİN İTİRAZLARI:

                           
                            
                          T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI'NA 
                                  ANKARA
 

Temel Öğretimden Orta Öğretime Geçiş sınavı 29-30 Nisan 2015 tarihinde yapılmış olup Ankara'dan bir veli 11 Mayıs 2015 tarihinde İngilizce testi A kitapçığındaki 20'nci soru hatalı olduğu için iptal edilmesi talebiyle Ankara 12'nci İdare Mahkemesi'ne iptal davası açmıştır. 26.06.2015 tarihinde 12. İdare Mahkemesinde D Kitapçığı İngilizce 11. Soru (A Kitapçığı 10. soru, B Kitapçığı 1.soru, C Kitapçığı 3.soru ) ile ilgili açılan dava neticesinde, mahkeme bu soruya iptal kararı vermiştir. Danıştay 8. Dairesinin 26.11.2014 tarih ve 2014/2083 esas sayılı kararı doğrultusunda iptal edilen soruyu tüm adayların doğru cevapladığı kabul edilerek İngilizce ders puanları yeniden hesaplanacaktır. Bakanlığınız tüm adayların bu soruyu doğru cevapladığını kabul ederek İngilizce ders puanlarının yeniden hesaplanacağını ve böylece 8. sınıf Yılsonu  Başarı Puanı ile Yerleştirmeye Esas Puanları (YEP) yeniden hesaplanarak, yeni puanları ise 29 Haziran Pazartesi günü saat 09.00'da e-okul üzerinden açıklayacağını duyurmuştur.
 
Anılan iptal kararı beraberinde birçok sorun doğurmuştur. Şöyle ki;
 
1-Bu karar ile İngilizceden sınava giren çocukların soru değerleri Almanca ve Fransızcadan sınava giren çocukların soru değerlerinden fazla olmasına yol açtı.Almanca ve Fransızca değeri 5 iken İngilizcede bu değer 5,26 gibi bir oranda hesaplanır hale gelmiştir. Dolayısıyla iptal edilen soru dahil 2 ingilizce yanlışı olan öğrenciden düşecek olan puan 10  yerine 5,26 olmuş, iptal sorusu dışında hata yapan öğrenciler ise 2 soruda 10 puan yerine 10.52 puan düşmüş olacaktır.
 
Tüm okullar öğrenci kabulleri ile ilgili farkı puan sistemi uyguladıklarından, yabancı dili puan hesaplamasına katan ve/veya YEP puanı ile alan okullarda bu puan ortalama 60 öğrencinin öne geçmesine sebep olacak ve sistemin tümünü etkileyecektir. YEP puanının yeni hesaplanmasında İngilizceden sorumlu olan öğrencilere verilen puan avantajının Almanca ve Fransızcadan sorumlu olan çocuklara verilmemesi ciddi bir hak kaybına yol açacaktır. Nitekim Anayasa md.10/4 "Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar." Hükmü yer almaktadır. Oysa bu uygulama Anayasa'nın 10. Maddesine açıkça aykırılık teşkil etmiş olacaktır.
 
Öncelikle iptal edilen soru nedeniyle değişen puan hesaplamasının TEOG sınavına tüm öğrencilere eşit şekilde uygulanmasını talep ederiz.
 
2-TEOG sınavında iptal edilen soru neticesinde taban puanları yeniden hesaplanmak zorunda kalmıştır. Bakanlığınızca daha önce 24 Haziran 2015 tarihinde açıklanacağı bildirilen TEOG Yerleştirmeye Esas Puanı, soru iptali talebi ile açılan dava sonucunun beklenmesi nedeniyle belirlenen tarihte resmi olarak açıklanamamıştır. Ancak taban puanların bakanlığınızca açıklanmaması nedeniyle özel okullara kayıt yaptıran öğrenciler telafisi mümkün olmayacak şekilde mağdur edilmiştir.  Böylesine önemli bir süreçte okulların taban puanları ile yüzdelik dilimleri en önemli unsur olarak karşımıza çıkmaktadır.
Zira Özel okullar için şu ana kadar ilan edilen kayıt takvimleri bu nedenle iptal edilmek zorunda kalınmış, YEP resmen açıklanana kadar yapılan bir kısım özelokullar ön kayıtlarını iptal etmiş ve kayıt sistemlerini durdurmak zorunda kalmışlardır. Şuan özel okullara ön kayıt devam etmekte, kesin kayıt ise yine özel okulların bugün belirledikleri 10 Temmuz 2015 tarihine kadar  " açık kesin kayıt " sistemi bazında yapılacaktır. Bu süre zarfında devlet okulları taban puanlarının açıklanmaması nedeniyle mağdur olmak istemeyen öğrenci ve veliler doğaldır ki gelecek kaygısı taşıyarak özel okullara kayıt yaptırmak ve okul ücretlerinin bir kısmını da ödemek zorunda olmakla karşı karşıya kalmışlardır. 
 
Sistem, nakil dönemine kadar tek bir okula kayıt olmaya izin verdiğinden, kayıt kaygısı taşıyan bütün veli ve öğrencilerin özel okullara kayıt yaptırarak yığılmaya ve özel okulların kontenjanlarının olağan dışı şekilde dolmasına yol açabilecektir. Özel okula kayıt yaptıran bir öğrencinin nakil döneminde devlet okuluna geçmek istediğinde ise özel okula ödediği ücreti geri alamadan devlet okuluna kayıt yaptırmak zorunda kalmaktadır. Kontenjan doluluğunun yanı sıra taban puanların açıklanması neticesinde daha önce özel okullara ön kayıt yaptıran öğrenciler bu kayıtları iptal ettirdiklerinde ödemiş oldukları okul ücretlerini geri alamayacaklar ve manevi olarak yıpranan veliler ve öğrencilerin maddi anlamda da kayba uğrayacak oldukları ortadadır.
 
Oysa yine anayasa'nın en temel maddelerinden biri olan "Eğitim ve Öğrenim Hakkı ve Ödevi" ihlal edilmiş olmaktadır.
 
Anayasa md. 42;
 
II. Eğitim ve Öğrenim Hakkı ve Ödevi
Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz.
Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir.
Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkilapları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Bu esaslara aykırı eğitim ve öğretim yerleri açılamaz.
Eğitim ve öğretim hürriyeti, Anayasaya sadakat borcunu ortadan kaldırmaz.
İlköğretim, kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve devlet okullarında parasızdır.
Özel ilk ve orta dereceli okulların bağlı olduğu esaslar, devlet okulları ile erişilmek istenen seviyeye uygun olarak, kanunla düzenlenir.
Devlet, maddi imkanlardan yoksun başarılı öğrencilerin, öğrenimlerini sürdürebilmeleri amacı ile burslar ve başka yollarla gerekli yardımları yapar. Devlet, durumları sebebiyle özel eğitime ihtiyacı olanları topluma yararlı kılacak tedbirleri alır.
Eğitim ve öğretim kurumlarında sadece eğitim, öğretim, araştırma ve inceleme ile ilgili faaliyetler yürütülür. Bu faaliyetler her ne suretle olursa olsun engellenemez.
Türkçeden başka hiçbir dil, eğitim ve öğretim kurumlarında Türk vatandaşlarına ana dilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez. Eğitim ve öğretim kurumlarında okutulacak yabancı diller ile yabancı dille eğitim ve öğretim yapan okulların tabi olacağı esaslar kanunla düzenlenir. Milletlerarası anlaşma hükümleri saklıdır.
Hükümleri yer almaktadır. Oysa iptal edilen soru ile ortaya çıkan haksız durum milyonlarca öğrencinin Anayasa ile teminat altına alınan eğitim ve öğretim hakkına ulaşmaları engellenmiş olmaktadır.  Bakanlığınızca yapılan sınav sonrası tercihlerde seçime yarar tüm bilgilere şeffaf bir şekilde ulaşmak yasa gereğidir. Oysa gelinen noktada her şey muğlak, hukuk dışı ve ulaşılamaz bir hal almıştır. 
Yukarıda arz edilenler ve bakanlığınca re'sen göz önüne alınacak nedenlerle;
Mevcut haksızlığın düzeltilmesi  ve öğrencilerin seçme hakkına özgür bir şekilde sahip olabilmeleri, bilgi kirliliğinin ortadan kalkması, şeffaf bir bilgi ortamı yaratılması için gereken tedbirlerin alınması doğrultusunda Devlet Okulları taban puanlarının biran önce açıklanması, 
ÖZEL OKULLARIN  kayıt sürelerinin uzatılması ve/veya Özel Okula kayıt yaptıranların, devlet okullarına kayıt yaptıramaması kuralı  saklı kalarak  Devlet Okulları ile kayıt sürelerinin paralel yürütülmesi,
İptal edilen soru nedeniyle diğer yabancı dillerden sınava giren öğrencilerin de aynı puan hesaplamasına tabi tutulması, talep zarureti doğmuştur.
Saygılarımızla.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    5 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (5)