adscode
adscode

Alternatif eğitim kurumları ?...

Alternatif eğitim arayışlarının giderek yaygınlaşmasının en önemli nedenlerinden birisi de sınıfa ve hocaya dayalı klasik öğrenim modelinin artık yetersiz kalışı...

Alternatif eğitim kurumları ?...
Günün Yazısı

Örneğin disiplinler arası ilişkiler öylesine arttı ki, tıp eğitiminin mühendislikle iç içe olması adeta zorunluluk haline geldi. Bunu yapanlar var ama çoğu hala direniyor.

Çift ana dal programları eskiden benzer bölümler arasındaydı ama şimdi bir mühendislik ya da tıp öğrencisi de hukukta çift anadal yapabiliyor. Çünkü gidişat o yönde.

İşte bu yüzden üniversitelerin hızla bir değişim süreci yaşamaları ve yeniden yapılanmaları gerekiyor. Ama bugünkü YÖK düzeninde, özerklik sadece kağıt üzerinde kaldığı için bu neredeyse mümkün değil. Durum böyle olunca da üniversiteler bile günümüzün zorunlu kıldığı projelerini eğitimin bir parçası haline getirme yerine paralı sertifika programları ile ilgilenenlerin dikkatine sunuyorlar.

Akademik eğitimden çok piyassanın istediği birikim ve yetenekleri çok kısa sürede kazandıran paralı alternatif eğitim kurumları içerisinde yok yok. İlginç olanı ise bu kurumlardan mezun olanların, piyassada giderek daha fazla ilgi görmeleri. Örneğin medya ya da sanat konusunda iletişim fakültesi ve konservatuar mezunları aradıklarını bulamazken, benzer alternatif eğitim kurumlarından mezun olanlar onların elinden iş kapmaya devam ediyor.

Artıları, eksileri?

Alternatif eğitim kurumlarının en büyük eksiği diploma verememeleri. Eğer resmi bir yere girecekseniz, ne kadar donanımlı olursanız olun, diplomasız o işi yapmanız mümkün değil. Paralı hatta pahalı olmaları ise sadece bir kesime eğitim olanağı sağlıyor ki bu da haksız rekabeti beraberinde getiriyor. Örneğin vakıf üniversiteleri en az yüzde 20 oranında burs verirken, bu kurumlar için böylesi bir zorunluluk bulunmuyor...

Artıları ise istekli öğrencilerin kendilerine gelmesi, çoğu üniversite mezunu ya da üniversite şansı yakalayamadığı için bu eğitim fırsatına dört elle sarılan öğrencilerinin olması. Çoğunun hedefi belli ve zamanları kısıtlı. Bu yüzden de öğrenme ve sonuç alma odaklı bir motivasyon içerisindeler. Bu da zaten çoğu ilgili sektörlerden gelen hocalar için büyük bir avantaj. En azından üniversitelerdeki gibi zoraki derse gelen ve motivasyonları dibe vurmuş öğrencilerle ders yapmak zorunda kalmıyorlar.




Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)