adscode
adscode

Amerika’da Türk Öğrencilere Çift Diploma Programı

İki yıl Türkiye’de, iki yıl Amerika’da lisans eğitim alarak her iki ülkeden de dört yıllık diploma almak mümkün mü?

Amerika’da Türk Öğrencilere Çift Diploma Programı
Yurtdışı Eğitim

New York Eyalet Üniversitesi’ne bağlı Binghamton Üniversitesi ile Türkiye’deki Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK) arasında 2000’li yılların başında varılan anlaşmaya göre bu pekala mümkün. Anlaşma çerçevesinde 2004 yılından bu yana Binghamton Üniversitesine giden onlarca Türk öğrenci de aldıkları çift diplomalarla bu programın somut kanıtını oluşturuyor.

İki yılda dört yıllık lisans diploması

Binghamton’daki Türkiye çift diploma programına 2004 yılında 27 öğrenci kabul edilmiş, şu anda ise bu programla New York’ta okuyan öğrencilerin sayısı 356. Binghamton Üniversitesi, çift diploma programını Türkiye’de, Ortadoğu Teknik Üniversitesi ODTÜ, İstanbul Teknik Üniversitesi İTÜ ve Bilkent Üniversiteleri ile yürütüyor. Programa temelde üç ana bilim dalı dahil. Boğaziçi Üniversitesi ile de değişim programı çerçevesinde ilişkiler yürütülüyor.

 

Binghamton Üniversitesi’nin Çift Diploma Programı yöneticilerinden Oktay Şekercisoy “Bilkent Üniversitesi ve ODTÜ ile Küresel ve Uluslararası İlişkiler, İstanbul Teknik Üniversitesi ile de Bilişim Sistemleri Mühendisliği ana bilim dalında ortak lisans programı yürütüyoruz, ayrıca Bilkent ile İşletme ve İş İdaresi ana bilim dalında da çift diploma programı anlaşmamız var,” diyor.

ÖSS puanı şart

Çift diploma programına katılacak öğrenciler, ÖSS sınavlarında aldıkları puan ve yaptıkları tercih doğrultusunda seçiliyor. ÖSS sınavında tercihini Binghamton ile Türkiye’deki ortak üniversite için kullanan ve yeterli puanı alan öğrenciler, birinci ve üçüncü yılda Türkiye’de, ikinci ve dördüncü yıllarında da Binghamton’da okuyor.

*****

İlk akademik yıl içinde Binghamton Üniversitesi’nin Ankara’daki ofisi öğrencilerin vize başvurularına ve Amerika’ya gelişleri için diğer gerekli hazırlıklarına yardımcı oluyor.

Amerika’da çalışma olanağı

Oktay Şekercisoy, programın ikinci ve dördüncü yılının Türkiye’de tamamlanması konusuna açıklık getirirken şunları söylüyor: “Bu düzen hem öğrenciler hem de aileler için daha rahat. Bu şekilde hem öğrenciler ailelerinden uzun süre ayrı kalmamış oluyor hem de dördüncü yılı Binghamton’da tamamladıkları için bir sonraki yıl boyunca Amerika’da oturma, staj yapma ve çalışma hakkına sahip oluyorlar,” diyor.

Öğrenciler bu dört yılın iki yılını Türkiye’de, iki yılını da Amerika’da geçirmelerine rağmen hem Türkiye’den 4 yıllık, hem de Amerika’dan 4 yıllık lisans diploması alıyorlar.

Binghamton’dan Türk öğrencilere burs

Oktay Şekercisoy, çift diploma programına kaydolan öğrencilerin alabilecekleri burslar konusunda ise şu açıklamayı yapıyor: “ÖSS sınavında Bilkent ve ODTÜ üzerinden çift diploma programına giren 30 öğrenci arasında en yüksek puana sahip olanlara dört yıl boyunca %50 burs veriliyor. İTÜ ile vardığımız anlaşmaya göre de öğrenciler Türkiye’de okudukları birinci ve üçüncü yılda elde ettikleri akademik başarıya göre ikinci ve dördüncü yılda Binghamton Üniversitesi’nden yarım burs alabiliyor. Bu başarı bursu ODTÜ ve Bilkent’den gelen öğrencilerimiz için de geçerli.

Program iki ülkede tamamlandığı için, bazı mali avantajlar da sağlıyor. Oktay Şekercisoy, “Aileler, iki yıllık okul masrafı ödeyerek, çocuklarının Amerika’dan dört yıllık lisans diploması almasını sağlamış oluyor, bu da aslında onların mali yükünü yarı yarıya azaltmış oluyor,” diyor.

Çift diploma programına katılan öğrenciler Binghamton’da okudukları her yıl için 13-14 bin dolar okul ücreti ödüyor, buna, sağlık sigortası, barınma, yeme içme ve özel ihtiyaçlar da eklenince yıllık masraf 28-29 bin Dolar’ı buluyor.

 

voa news


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)