adscode
adscode

Anadolu Liselerinin Boş Kalmaması ve Hüllenin Bitmesi İçin MEB’e Öneri

'Bakan Dinçer Anadolu Lisesi Hüllesine de son versin'

Anadolu Liselerinin Boş Kalmaması ve Hüllenin Bitmesi İçin MEB’e Öneri
Lise

Bakan Ömer Dinçer, göreve geldiğinde var olan Lise öğrencilerinin Akşam Liselerine giderek var olan başarısız derslerini başardıktan sonra tekrar genel liseye dönmesi yani sınıf geçmek için hülle yoluna başvurmasına son vermişti. 

Şimdi yeni bir hülle olayı ortaya çıkmıştır. Öğrenci Anadolu Lisesinde okumadığı halde Anadolu Lisesine biraz para harcayıp kayıt olabilmektedir. 

Şöyle ki; 

Geçen yıl 2010 yılında Anadolu Liselerine son bir öğrenci alımı yapılmış ve çok düşük puanlarla öğrenci almışlardır. Bu öğrencilerden bu yıl sınıfta kalanlar olmuş ve bu yıl nakil için gerekli taban puanlar çok düşmüştü. Örneğin; Şehremini Lisesi gibi bir okulun şu anki nakil taban puanı 348,378 

İstanbul’da Anadolu Lisesine kayıt için 400 puanın altında okul yokken bu açıktan yararlanılmaktadır. 

Bu puanın Nakil için geçerli olduğunu Genel Lise yada Meslek Lisesi öğrencisinin geçmesinin mümkün olmadığını söyleyen olursa yanıldığını söyleyebilirim. 

Genel Lise öğrencisi başlangıçta özel bir Anadolu Lisesine nakil gitmektedir. Çünkü e-okul sistemi buna müsaade etmektedir. 

Özel Anadolu Lisesine giden öğrenci kısa süre sonra (1-2 gün içinde) Devlet Anadolu Lisesine Nakil için başvurmakta ve bu yıl 400 puanla dahi girilemeyen Anadolu Lisesine 350 puanla dahi girebilmektedir. 

Üstelik 2.kanaat döneminin başlamış olduğu bu günlerde dahi bunu uygulamak mümkün olabilmektedir. 

Bu noktada; 

1- Genel Liseden Özel dahi olsa Anadolu Lisesine nakiller kapatılmalıdır. 

2- Nakil için geçerli olan puan için şu anda o sınıfta okuyan en düşük puanlı öğrenci (sınıfta kalan dahil) baz alınmamalı bahis konusu olan yıldaki taban puan baz alınmalıdır. 

Böylece öğrenci 400 puanla giremediği okula 350 puanla giremeyecek ayrıca parası olanın uygulayabildiği bu hülleden vazgeçilmiş olacaktır. 

Bu değerlendirmeye ilave olarak: 

MEB Boş Kontenjan kalmamasını istiyorsa farklı önlemler almalıdır. MEB bu okullar arasında nakillerin 01 Ekim 2012’de başlayacağını duyurmuştur. Bu nakillere o okulun taban puanını tutturanlar başvurabilmektedirler. 

*****


Yani; 

Anadolu Lisesine yerleşmiş fakat tercihini beğenmeyip tercihine yazmış olanlara istedikleri okula gitme olanağı vermektedir. (Taban puan yeterliyse yada yukarıda belirttiğimiz bir önceki yıla göre sınıfta kalana göre taban puan belirlenmişse bu puanı tutturmuşsa) 

Yukarıda belirttiğimiz hülle yoluyla Anadolu Liselerine yerleşmek isteyenlere şans tanınmaktadır. 

Bu durum kontenjanların dolmasına pek yarar sağlamamaktadır. 

Bunun yerine bu dönemde öğrenci özel Anadolu lisesini basamak olarak kullanmadan Genel yada Meslek lisesinden de başvuru yapabilmelidir. 

Bunun için; 

1- Nakil gidilecek okulun taban puanı 2012’de yerleşen en düşük puana sahip öğrenci üzerinden belirlenmelidir. 

2- 01 Ekim 2012’de başlayacak nakil sürecinde sistem düzenlenerek gidilecek okulun taban puanının örneğin 10-20 puan altında puan alanlara da başvuru hakkı tanınmalıdır. 

3- Nakil başvurularında tek okul değil örneğin 5 okul tercih hakkı tanınmalıdır. 

Böylece; 

1- 2011 de düşük kapatan bir okul 2012’de yüksek kapatmışsa 2011 puanına göre hülleli geçiş önlenmiş olacaktır. 

2- 10-20 puan aralığındaki öğrencilerin yerleşmesiyle boş kontenjanlar doldurulmuş olacaktır. 

3- Nakil için tek tercih yapmak zorunda olan öğrenci adeta şansına terk edilmektedir ve böylece şans faktöründen çok bilinçli tercih ön plana çıkarılmış olacaktır. 

Bizden söylemesi gerisi MEB’e kalmış… 

Saygılarımla… 

 

Maksut BALMUK 
Eğitim Yöneticisi 
Memurlar.Net 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)