adscode
adscode

Ani iklim değişikliğine karşı erken uyarı sistemi gerekli

ABD’li Bilim İnsanları: Ani iklim değişikliğine karşı erken uyarı sistemi gerekli

 Ani iklim değişikliğine karşı erken uyarı sistemi gerekli
Dünyadan Haberler



ABD Ulusal Araştırma Konseyi  İklim Değişiminin Ani Etkileri :Beklenen Sürprizler Abrupt Impacts of Climate Change: Anticipating Surprises raporunu yayımladı.Raporda iklimde yaşanan  tedrici  değişimle harekete geçebilecek hususlar ve bunların ipuçları ele alındı.

National Defense Magazine’den Sandra Erwin makalesinde bu raporunu sonucunun ABD Ordusu için ne anlam ifade ettiğini yazdı.Ervin makalesinde  raporun bulgu ve sonuçlarının  ordu için ordunun harekete geçmesi için bir çağrı olduğunu belirtti.ABD ordusu Ulusal  Güvenliğe tehdit olduğu zaman bir önleyici plana sahip.Ancak  iklimdeki son düzensizlikler bu ulusal  güvenlik tehditinin ani iklim değişikliğinden de gelebileceğini ortaya koydu.Bunun için hızla yeni çalışmalar yapılmalı. dedi.
Erwin ,İklimdeki ani değişime bağlı olarak oluşacak su ve gıda krizleri dünyadaki istikrarı bozar. Bu konuda da çalışma yapılmalı diyor.

Acil Uyarı Sistemi Gerekli
Ulusal  Bilimler Akademisindeki bir panelde ise  iklimdeki ani değişime karşı acil uyarı sistemlerinin kurulması gerektiği ele alındı.
Komite “bilimsel çalışmaların dünyada tarımdan deniz seviyesine kadar hemen her şeyi etkileyecek büyük değişmeler olabileceğini ortaya koyduğunu açıkladı.Ancak biz bu konuda yeterince gözlem yapmıyoruz dedi.

Panelde dünyanın halen  tedrici ve ani iklim düzensizliklerinin sonuçlarını yaşadığı belirtildi.
University of California, Berkeley den Prof. Anthony Barnosky ani iklim düzensizliğinin çok ciddi bir tehdit olduğunu söyledi. Raporla ilgili  basın toplantısında Barnosky ” İklimde tedrici değişimi düşündüğünüzde  yolun nerede olduğunu ve nereye doğru gittiğinizi görebiliyorsunuz.Ancak ani iklim değişimini ve onun başlangıç etkilerini  düşündüğünüzde altınızdaki yolun birdenbire kaybolduğunu görüyorsunuz” şeklinde  bir açıklama yaptı.

Gelecek Riskli
Bilim insanları önümüzdeki on yıllarda  bazı potansiyel problemlerin gezegenimizde  çok  büyük değişiklikler yaratabileceğini söylüyor.Örneğin Batı Antartika buzullarının eriyip parçalanıp denize dağılmasıyla  deniz seviyesinin  7,5 m ye kadar yükselebileceği tahmin ediliyor.

Ancak University of Colorado – Boulder’dan  Komite Başkanı  Prof.James White,Bu buzulların parçalanmasını daha dikkatli bir şekilde izlemeliyiz.Deniz sıcaklığındaki artışın buzullar üzerindeki parçalanma etkisini araştırmıyoruz. Bunu yapmıyoruz diyor.
Kuzey kutbundaki diğer bir problem de bölgede çok büyük bir metan gazı potansiyeli bulunması .Raporda  bölgede  topraktaki bu gazın hızla atmosfere yayılma riskinin yüksek olduğundan söz ediliyor.Ancak hükümet kuruluşlarının bu konuyu dikkate almadıkları da  raporda eleştiriliyor.
Raporda dünyada herşeyin gözlem altında olduğu ancak çevremizin aynı ciddiyetle zararlara karşı korunmak üzere gözlenmediği ileri sürülüyor.
Richard  Alley ani iklim değişimini yeryüzü sistemi içindeki sarhoş bir şoföre benzetebilirsiniz . Bu çok genel bir problem değil ancak en ciddi problemlerden biridir.
toprakSUenerji

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)