adscode
adscode

Ankara Üniversitesi rektöründen akademisyen açıklaması

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, akademisyen gündemine ilişkin açıkmalarda bulundu.

Ankara Üniversitesi rektöründen akademisyen açıklaması
Üniversite
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş:

Üniversitelerde, toplum ve eğitime hizmetin merkezinde olan, akıl ve bilim ışığında insanlığa her zaman fayda sağlamayı amaç edinen Akademisyenlerin, son günlerde değişik konularla tartışmaların odağı haline gelmesinden duyduğumuz rahatsızlığı ve üzüntüyü ifade etmek istiyoruz.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ NASIL OLMALI?

Üniversite, hem öğrenciler hem de akademisyenlerin ifade, eleştiri ve protesto özgürlüğünün mekânıdır. Elbette bu ifade, eleştiri ve protesto özgürlüğü de sınırsız olamaz. Bu özgürlüğün temelinde, vatanın, ülkenin temel değerlerine, bütünlüğüne, bağımsızlığına ve demokrasiye kesin bağlılık olmalı, teröre karşı ortak tavizsiz duruş ortaya konulmalı. Bu özgürlük şiddetsiz, küfürsüz, nefretsiz, hakaretsiz, iftirasız olmak zorundadır. Başkalarının haklarını engellemeye yönelik olmamalıdır. Bu ifade ve protesto özgürlüğü temelinde herkesin inancına, değerlerine, diline, dinine, kökenine saygı olmalı. Burada ötekileştirmesiz evrensel özgürlük anlayışı ve hukukun üstünlüğü esas olmalı.

DİYALOG ÇAĞRISI

Başta bizler olmak üzere herkesin sorun çözümünde yukarıdaki ilkeler doğrultusunda üzerine düşeni sağduyu, sükûnet, sabır, hoşgörü ve değerlere saygı esasında yapması gerekir. Herkes diyalog kanallarını birbirine açık tutmalı. Bu anlayış ve yaklaşımımızı toplumun tüm paydaşlarına aktarmaya çalışırken, eğitim politikalarımızı da bu yönde şekillendirmeye çabalıyoruz. Üniversitemizin tüm paydaşlarının bizim bu çabamızı bilmesini istiyorum.

HUKUK ÜSTÜNDÜR

Ankara Üniversitesi için, bilim, araştırma, akademik özerklik, yüksek aidiyet, farklılıklara ve çeşitliliklere saygı, etik ilkeler çok önemli kavramlardır. Ankara Üniversitesi'nde dün de bugün de yarın da yaşanan ve yaşanabilecek her türlü olay, sağduyu esasında hukuk ve etik kurallar çerçevesinde değerlendirilir ve değerlendirilmeye devam edecektir. Unutulmamalı ki; hukuk her durumda en üstündür. Gergin ortamlarda sakin, sükûnetli ve sabırlı olunmalıdır. İletişim, karşılıklı saygı, hoşgörü ve eşitlik doğrultusunda olgunluk içinde adımlar atılmalıdır.

AYRIMCILIĞA KARŞI

Ankara Üniversitesi Rektörlüğü olarak her türlü ayrımcılığa, engellenmeye, tacize ve terörist eylemlere karşı kararlı tutumumuzu tavizsiz sürdürüyoruz. Ankara Üniversitesi, ayrımcılığın olmadığı, farklılıkların yaşam bulduğu ve tüm renklerin yan yana bulunduğu bir üniversite olma çabasındadır. Bunun için gerekli yapılanmaları gerçekleştiriyoruz. Ve gerçekleştirmeye de devam edeceğiz.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)