adscode
adscode

Atama Bekleyen Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenleri Neden Gözardı Ediliyor?

Atama bekleyen Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenleri'nin çözüm bekleyen mağduriyetleri...

Atama Bekleyen Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenleri Neden Gözardı Ediliyor?
Türkiye'den Haberler
Eylül 2014'te yapılan öğretmen atamalarında, lisenin en fazla ders sayısına sahip olan Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliğine 1115 gibi düşük bir kontenjan verilmesi zaten yılardır devam edegelen mağduriyeti kat kat arttırmıştır. 
 
Bu yazıyla uğradığımız haksızlığı gözler önüne sererken sorun ve taleplerimizi yetkililere duyurmayı amaçlıyoruz. YÖK, MEB ve TTK'nin bu çığlığa kulak vermesini, duruma acilen çözüm bulmasını talep ediyoruz. 
 
1. MEB-İKOP projesinde 2023'e kadar öğretmen istihdamının yol haritası çizilmiş ve branşlarda oluşacak norm açıkları belirlenmiştir. Türk Dili ve Edebiyatı en fazla norm açığı oluşacak branşlar içerisinde ilk üçte yer almıştır.
 
MEB-İKOP Projesi Akademik Koordinatörü, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gönül Akçamete'nin açıklaması :
 
 
Bu bilgiler ışığında MEB'in neden öğretmen projeksiyonuna aykırı bir atama kontenjan dağılımı yaptığını MEB'e soruyoruz. Bu proje ile taban tabana zıt bir kontenjan dağılımı ile karşı karşıya kaldık.
 
2. 2016'da liselere TEOG sistemi gerilmesi düşünülmektedir. Ayrıca YGS'de 40 Türkçe sorusu, LYS'de ise 56 Edebiyat sorusunun bulunduğunu ve gençlerimizin geleceği için çok önemli olduğunu anımsatıyoruz.
 
Liselerde öğretmen ihtiyacı, açık az gösterilip ücretli öğretmen çalıştırmak marifetiyle saklanmak istenmektedir. Ücretli öğretmenlik diye bir şey olması ise hem öğretmene hem öğrenciye yapılan bir haksızlık, zulümdür.
 
3. 4+4+4 eğitim sistemi ile lise ilk kez zorunlu olduğundan yılardır ve yıllardır mağdur edilen lise branşlarına olumlu etkiler yaratmalıyken tam tersine alan değişikliği ile adeta yaraya tuz basılmıştır.
 
4.Artık sıra liseye gelmelidir, diyoruz. Lisede sınıf mevcudunun çağdaş eğitime yakışmayacak şekilde 60, 80 hatta 100'lerden 20'ye indirilmesini ve çok kalabalık sınıflarda eğitim-öğretim faaliyetleri zaafa uğrayacağından lisede acilen ikili eğitime geçilmesini sayın yetkilerden rica ediyoruz. 
 
5. Bu sene 24 bin Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni çileli süreçlerden geçerek KPSS'ye girmiştir.Bu sayı her geçen yıl az alım yapılmasından dolayı katlanarak artmaktadır.Bunun üzerine Açık Öğretim Fakültesi mezunları da eklenince durum içinden çıkılmaz bir hal almıştır. Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliğinde her geçen sene artan yığılmanın sonunun nereye varacağını müsebbibi MEB ve YÖK düşünmelidir. Bunun için MEB ve YÖK'ü çözüm üretmeye davet ediyoruz.
 
Yazımızın 6,7,8 ve 9. maddelerinin acilen hayata geçirilmesini Talim Terbiye Kurulundan talep ediyoruz.
 
6. Liselerde Osmanlı Türkçesi ve Diksiyon dersinin zorunlu olması ve Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenleri tarafından okutulması bir gerekliliktir. Ayrıca bir dil dersi olan Osmanlı Türkçesinin sadece işin uzmanı Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerince okutulması elzemdir.
 
7.Gençlerimiz Cumhuriyet öncesi dönem eserlerine başka dilde yazılmış eserler gözüyle bakmaktadır, daha da acısı "İstiklal Marşı"ımızı " "Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi"ni dahi anlamakta zorluk çekmektedir. Tevfik Fikret'i, Mehmet Akif'i, Necip Fazıl'ı -atalarının dilini-anlayan onların gelişmiş yönlerinden beslenen bir nesil için Osmanlı Türkçesi lisenin her kademesinde zorunlu ders olarak okutulmalıdır. 
 
8.Yazarlık ve yazma becerileri dersi yaygınlaştırılmalıdır. Resim, müzik nasıl özel yetenekse yazarlık da keşfedilmeyi bekleyen özel bir yetenektir. 
 
9. Şubat 2014'te yapılan değişiklikle 10. sınıflarda kaldırılan seçmeli dil anlatım ve Türk edebiyatı derslerini geri istiyoruz. 
 
10. 2015 Şubat'ta 40 bin öğretmen alımı yapılmasını ve 6 bin Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeninin atamasının yapılmasını Başbakan, Maliye Bakanı ve Meb Bakanı'mızdan talep ediyoruz.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)