adscode
adscode

Avukatlığa sınav ve kıdem geliyor!

Bakan Bozdağ, sınavı avukatlık için zorunlu hale getireceklerini belirterek, "Bundan sonra yasa yürürlüğe girdikten sonra avukatlık mesleğine geçiş sınavla olacaktır.

Avukatlığa sınav ve kıdem geliyor!
Türkiyeden Haberler
Bakan Bozdağ, sınavı avukatlık için zorunlu hale getireceklerini belirterek, "Bundan sonra yasa yürürlüğe girdikten sonra avukatlık mesleğine geçiş sınavla olacaktır. İkincisi, avukatların da kendi içerisinde bir kademelenmeye ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz, tabii müktesepleri koruyarak bunu yapacağız, yeni gelenler için. Yani hukukta okuyanları da bunun dışında tutarak yapacağız. Bundan sonra hukuk tercih edenler ne yapacak, Yargıtay'da murafaaya (duruşma) katılmak için belli bir avukatlık kıdemi olacak, ondan sonra oraya gidebilecek." dedi.
    
Hukuki Araştırmalar Derneğinin (HUDER) İller Bankası Sosyal Tesisleri'nde düzenlediği iftara katılan Bozdağ, konuşmasında, Avukatlık Kanunu'na, 20 Temmuz'da çalışmaya başlayacak İstinaf Mahkemelerine ve Yargıtay ile Danıştay'ın yapısında yapılacak değişikliklere ilişkin açıklamalarda bulundu.

- "Avukatlık mesleğine geçiş sınavla olacak"

Avukatlık Kanunu ile ilgili birkaç hususun altını çizmek istediğini dile getiren Bozdağ, "Avukatlık Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin bir bilim komisyonunu Bakanlık olarak kurduk, komisyon, çalışmalarını devam ettiriyor. Önümüzdeki yasama yılında Avukatlık Kanunu'nda köklü değişiklikler yapan yasa tasarısını Türkiye Büyük Millet Meclisine göndereceğiz." dedi.

Bakan Bozdağ, bu düzenleme ile sınavı avukatlık için zorunlu hale getireceklerini belirterek, "Bundan sonra yasa yürürlüğe girdikten sonra avukatlık mesleğine geçiş sınavla olacaktır. İkincisi, avukatların da kendi içerisinde bir kademelenmeye ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz, tabii müktesepleri koruyarak bunu yapacağız, yeni gelenler için. Yani hukukta okuyanları da bunun dışında tutarak yapacağız. Bundan sonra hukuk tercih edenler ne yapacak, Yargıtay'da murafaaya (duruşma) katılmak için belli bir avukatlık kıdemi olacak, ondan sonra oraya gidebilecek. Yani cübbeyi giydiği gün birisi murafaaya gidip giremeyecek. Bunu bir kez daha ifade ediyorum; müktesepleri koruyarak yapacağız, çünkü çok farklı tartışmalara yol açabilir, oraya bunun girmesine izin vermemiz lazım. Tabii avukatların staj yaparken çok ciddi sorunları var. Hem çalışamıyorlar hem sigortalı olamıyorlar, bir sürü dertleri var. Onların bu dertlerini de ortadan kaldıran adımlar atacağız. Stajyerlerimize değer vereceğiz ve onların sosyal güvenlik sistemi içerisinde yer almalarını sağlayacağız ve mağduriyetlerini ortadan kaldıracağız. Bunun gibi daha pek çok şeyi beraberinde getireceğiz." diye konuştu.

Bozdağ, "hukuki himaye sigortası" denilen bir sigorta sistemi üzerinde çalışıldığını ifade etti. Bu sigortanın zorunlu olmayacağını aktaran Bozdağ, "Buna bir devlet desteği de vereceğiz. Sigortayı yaptıran kişilerin bütün yargı giderleri sigorta tarafından ödenecek. Şu anda adli yardımlaşmaya yılda ayırdığımız parayı bu sigorta sistemine destek olarak aktardığımızda 2 milyar lira civarında bir sigorta sistemini döndürebileceğimizi hesap ediyoruz. İnşallah önümüzdeki süreçte hukuk sigortasıyla hem avukatlarımız hem vatandaşlarımız bu anlamda büyük bir imkana kavuşmuş olacaklardır. Bu da son derece önemli bir başka yenilik olacaktır." ifadelerini kullandı.

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)