adscode
adscode

​AYM’ye Ek “Müfettiş” Gündemi

​AYM’ye Ek “Müfettiş” Gündemi

​AYM’ye Ek “Müfettiş” Gündemi
MEB

AYM’den yapılan duyuruda, bugün görüşülecek konulardan olan 652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin değişim maddelerinin iptaline ek gündem olarak maarif müfettişlerine ilişkin düzenlemeye ait iki madde daha eklendi. Yapılan ikinci duyuruda  “09.07.2015 Perşembe günü saat 09.30’da yapılacağı bildirilen Mahkeme toplantısının, 13.07.2015 Pazartesi günü saat 09.30’a ertelendiği” belirtildi.

Bakanlık Denetçilerinin Maarif Müfettişi yapılarak il milli eğitim müdürlüklerine bağlanması zaten toplantı gündemdeydi. Buna ek olarak Danıştay İkinci Dairesinin istemiyle gündeme iki husus daha eklendi. Bu iki husus şunlar:
    •    25.8.2011 tarihli ve 652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin; 1- 1.3.2014 tarihli ve 6528 sayılı Kanun’un 17. maddesiyle değiştirilen 17. maddesinin (4) numaralı fıkrası olan;
     “17- (4) Maarif Müfettişleri Başkanlıklarının görev, yetki ve sorumlulukları, Maarif  Müfettişlerinin görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin usul ve esaslar ile diğer hususlar yönetmelikle düzenlenir.” fıkrasının iptali.
    •    6528 sayılı Kanun’un 23. maddesiyle değiştirilen 41. maddesinin (6) numaralı fıkrasının ikinci cümlesi olan;

41-(6) ……. Hizmet bölgelerinin oluşturulması ve bu bölgelerdeki çalışma süreleri; Maarif Müfettişleri ve Maarif Müfettiş Yardımcılarının nitelikleri, mesleğe alınmaları, yetiştirilmeleri, yarışma ve yeterlik sınavları, atanmaları, çalışma ve yer değiştirmelerine ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir.” cümlesinin iptali.

Daha önce de anayasa mahkemesi bahsi geçen  düzenlemelerin yönetmelikle değil ancak yasa ile belirlenmesi gerektiği gerekçesiyle  bir iptal kararı vermişti ve bunun üzerine yeni düzenlemeye gidilmişti. 
 
Milli Eğitim Bakanlığının bir türlü doğru bir sistem getiremediği için sıkıntıları bitmeyen denetim sistemini yeni bir düzenleme daha bekliyor. 13.07.2015 tarihinde yapılacak toplantıda  Anayasa Mahkemesinin benzer iptal kararı vermesi durumunda maarif müfettişleriyle ilgili yeniden bir yasal düzenleme yapılması gerekecek. Tüm bilimsel çalışmalar, şura kararları, TBMM araştırma komisyonu raporları, müfettişlerin il milli eğitim müdürlüğü emrinden çıkarılması, bölge sistemine geçilmesi veya doğrudan Bakanlığa bağlı olması gerektiğinde hemfikir olmasına rağmen MEB bunu yapmamakta ısrar ediyor ve bu yüzden denetim sisteminde sorunlar bir türlü çözülmüyor. 

Bakanlık merkez ve yurtdışı teşkilatı dahil tüm bakanlık teşkilatını denetlemekle yetkili olmalarına rağmen il milli eğitim müdürüne bağlı şekilde yapılandırılan maarif müfettişlerinin bu yapılandırma hatasının giderilmesi ve diğer müfettişlerle eşit haklar verilmesi şart.

Doğan CEYLAN
Yönetim Bilimi Uzmanı

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)