adscode
adscode

Back-Up danışmanlarından sınav öncesi öneriler

​Her yıl olduğu gibi bu sene de sınav maratonu devam ediyor.

Back-Up danışmanlarından sınav öncesi öneriler
Eğitim
Öğrencilerin 1 yıllık emeklerinin karşılığını alacakları sınavlara psikolojik ve fiziksel hazır olmaları çok önemli. Hayatı kolaylaştıran çözümler bütünü Back-Up’ın Psikolojik Rehberlik Danışmanı Çağlar Karaman ile Sağlıklı Beslenme Danışmanı Cansu Tektunalı sınava hazırlık için önerilerini paylaşıyor.

Çağlar Karaman sınav öncesi kaygının orta düzeyde kalırsa başarı getireceğini, aşırı kaygının ise başarısızlığa sebep olacağını belirterek önerilerini sıralıyor. Cansu Yağız ise sınav öncesi öğrencilere profesyonel bir sporcunun yarış gününe hazırlanırken uyguladığı beslenme programına benzer tavsiyelerini aktarıyor.

Sınav zamanı yaklaştıkça öğrencilerde stres ve kaygı artıyor. Hayatı kolaylaştıran çözümler bütünü Back-Up, sınava girecek öğrencilerin psikolojik ve fiziksel olarak hazır hissetmeleri için yapılması gerekenleri ebeveynlere aktarıyor.

Back-Up’ın Psikolojik Rehberlik Danışmanı Çağlar Karaman, “Sınav kaygısı, öğrenciyi motive eder, hedefleri için çabalamasını sağlar. Ancak aşırı ve yüksek kaygı başarısızlığa neden olur. Sınav kaygısının en genel sebebi öğrencinin veya ailesinin sınava yüklediği farklı anlamlardır. Öğrenci sınava ailesine karşı bir borç, kendini ispat, iyi bir evlat olduğunu kanıtlama gibi anlamlar yüklediği zaman kaygı seviyesi olması gerekenin çok üzerine çıkar.”

Sınav kaygısının en sık karşılaşılan sebebinin sınava yeteri kadar hazırlanmamak olduğunu belirten Karaman sınav kaygısını yenebilmek için sınavdan önce ve sınav esnasında yapılacak ufak değişikliklerin faydalı olacağını belirterek önerilerini sıralıyor:

Öğrenciler ne yapmalı?

Doğru çalışma: Bilgi eksikliğini en aza indirmek sınavda daha huzurlu olmanızı sağlayacaktır.
Sınavı doğru değerlendirmek: Sınav sadece sizin o konu hakkındaki bilginizi ölçer, kim olduğunuzu değil.
Olumlu düşünme: “Ben bu sınavı geçemem” ya da “başarısız olursam aileme ne derim” gibi düşüncelerin yerine daha pozitif düşünceleri aklınıza getirin.
Hayatta başarılı ve mutlu olmanın tek yolunun bu sınav olmadığına inanın.
Bu değişiklikler işe yaramıyorsa ya da uygulanamıyorsa, kaygı çok ileri seviyelere taşındıysa, depresyon, anksiyete gibi ruhsal bozukluklar ortaya çıkıyorsa ve genel işlevselliği etkiliyorsa, psikiyatrik destek almak bu dönemde faydalı olur.
Sınavdan önce uykunuzu alın. Sınav esnasında öncelikle bilinen sorulardan başlamak motivasyonu arttırır.
Sınav sırasında aklınıza negatif düşünceler gelirse, gözlerinizi kısa bir süreliğine kapatın, bir kaç kez derin nefes alın ve güzel anılarınızı düşünün.
Unutmayın: Hayatın bize ne getireceği bilinmez. Sizi mutlu edecek bir yaşantının hangi üniversiteden ya da hangi bölümden geleceğini asla kestiremezsiniz.

Aileler ne yapmalı?

Beklentileriniz gerçekçi olsun: Her çocuğu avukat ya da doktor olacak diye yetiştirmek, oluşan yoğun kaygı sebebiyle ters teper.
Başka çocuklarla kıyaslamayın. Her kişinin yetenekleri farklıdır.
Sınava hazırlanırken ne yemeli?

Back-Up Sağlıklı Beslenme Danışmanı Cansu Tektunalı da stres düzeyinin sınav öncesinde çok yoğun olduğunu ve bunun kan şekerinde yükselmeye yol açtığını belirtiyor: "Vücutta zaten hali hazırda yüksek olan kan şekerini, bir de ekstra çikolata, bisküvi, kek, cips gibi şeker içeren gıdalarla yükseltirseniz, kandaki fazla şeker, yağ olarak depolanır. Vücut gereksiz bir yük altına girip, sindirim sistemini zorlar. Test çözerken gelişen uyku hali, konsantrasyon eksikliği,  iştahta artış gibi durumlar ortaya çıkar” diyor ve önerilerini aktarıyor:    

Sınav öncesi;

Çalışırken çok çay kahve içmek, acıkmanıza sebep olur. Uykuyu iyi almanın yolu, 12.00’den önce yatıp, yatmadan 3-4 saat öncesi bir şeyler yemeyi bırakmaktır.
Ders çalışırken atıştırmalık olarak;  haşlanmış veya çiğ sebzeler (salatalık, havuç, karnabahar, brokoli, domates), dilimlenmiş meyveler tüketebilirsiniz.
Tadını bilmediğiniz, yağlı, kremalı, kızarmış yiyecekleri yemeyin. Sindirim sistemi farklı şekilde tepki gösterebilir.
Sınavdan 1-2 gün önce, kurubaklagil, çiğ et-balık, salam, sucuk, sosis gibi ürünleri tüketmeyin.
Kıymalı/tavuklu bir sebze yemeği + yoğurt + bulgur pilavı/kepekli makarna/tam buğday ekmeği gibi bir menü olabilir.
Fırında balık/tavuk + salata + tam buğday ekmeği  de uygun alternatiflerden.
Sınavı çok gözünüzde büyütüp kendinizi daha fazla strese sokmanız,  kaygınızı artırır. Siz sağlıklı beslenirseniz, ruh haliniz de kesinlikle daha sakin olacak.
Sınav günü;

Yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmanın en iyi yolu kalktıktan sonra 1 saat içerisinde kahvaltı yapmak. Ancak bu kahvaltı basit şeker içermemeli.  Protein ve kompleks karbonhidratı birlikte içermeli.
Sınav sırasında yanınıza çikolata, gofret gibi halk arasında zihin açar denilen gıdaları almayın. Hipogliseminiz varsa kuru kayısı ve ceviz veya 1 kutu süt gibi bir ara öğün alın.
Örnek Kahvaltı 1
Haşlanmış yumurta veya az yağlı omlet

Beyaz peynir/dil peyniri

Tam buğday /çavdar ekmeği 

Domates- salatalık

1 çay bardağı taze meyve suyu veya 2-3 kuru kayısı veya 1 tatlı kaşığı siyah üzüm

Örnek Kahvaltı 2
1 muz

1 bardak süt

3 yemek kaşığı yulaf ezmesi

2 ceviz

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)