adscode
adscode

Bakan Avcı PISA Raporunu Değerlendirdi

Milli Eğitim Bakanı Avcı, OECD'nin öğrenci performansı raporuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakan Avcı PISA Raporunu Değerlendirdi
Türkiye'den Haberler
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı'nın (PISA) 65 ülkedeki öğrenci performansıyla ilgili hazırladığı, 2003'te matematik, okuma becerileri ve fen bilimleri alanlarında "düşük performanslı" OECD ülkeleri arasında yer alan Türkiye'nin, 2012'de her üç alanda da ortalama 4 puanlık artışla ilerleme kaydettiğine ilişkin raporunu değerlendirdi.
Bakan Avcı, Ekim ayının ilk haftasında İstanbul'da OECD Eğitim Bakanları Toplantısı yapıldığını anımsattı. O dönem henüz PISA sonuçlarının açıklanmadığını ifade eden Avcı, "Fakat orada OECD Genel Sekreteri, basın toplantısında arkadaşlarımızın sorusu üzerine,  'Şimdi sonuçları açıklayamam ama şimdiden şunu söyleyebilirim, Türkiye bu PISA sonuçlarının yükselen yıldızı' demişti. Bunu neye dayanarak söylediğini resmi sonuçlar açıklandıktan sonra görüyoruz. Biz, OECD ortalamalarının altındayız, daha yapacak çok işimiz var" diye konuştu.
PISA 2012 uygulamasına 65 ülkenin katıldığını, okuma, fen ve matematik alanlarında performansların değerlendirildiğini aktaran Avcı, Türkiye'nin bu performans sıralamalarında 40'lı sıralarda yer aldığını hatırlattı. Avcı, şunları söyledi:
"Fakat burada önemli olan ve Genel Sekreter'in bir başarı olarak önceden haber verdiği konu, Türkiye'nin bu alanlardaki yükseliş hızı. Evet, henüz yeteri kadar yükselmiş değiliz ama apaçık görünen 2006'dan bu yana bu üç alanda da ciddi bir yükseliş eğilimine girdiğimiz. Ama bu bir avuntu olmamalı.
Bunun başka gerekleri var. Onları da şüphesiz yerine getirmek için çalışıyoruz. Sabahtan beri arkadaşlarımızla bunu sadece genel bir değerlendirme olarak değil aynı zamanda eksikliklerimizi de gördüğümüz özeleştiri fırsatı olarak görüyoruz. Öyle de görmemiz lazım.
Kendimize de haksızlık etmeyelim, okullarımıza, öğretmenlerimize haksızlık etmeyelim. Ben bütün öğretmenlerimize 2006 yılından bu yana gösterdikleri bu yükseliş trendi için çok teşekkür ediyorum. İyi gidiyoruz. Daha da hızlanmamız lazım. Özellikle sevindirici olan, dilimlere baktığımız zaman, bu yükseliş trendi yani çocuklarımızın başarı grafiğindeki yükseliş üst gruplarda daha az.
Orada daha az hızla yükseliyoruz ama alt gruplarda, dezavantajlı gruplarda, sosyo ekonomik bakımdan daha dar gelirli kesimlere yönelik eğitim programlarında ve çocuklarımızda daha hızlı bir yükseliş görülüyor. En dezavantajlı gruplarla avantajlı gruplar arasındaki farkı OECD ölçülerine göre en hızlı kapatan ülke biziz. Bu çok önemli bir başarı."
İlerleme kaydedildi
OECD, 65 ülkedeki öğrenci performansıyla ilgili hazırladığı değerlendirme raporuna göre, 2003'te matematik, okuma becerileri ve fen bilimleri alanlarında "düşük performanslı" OECD ülkeleri arasında yer alan Türkiye, 2012'de her üç alanda da ortalama 4 puanlık artışla ilerleme kaydetti.
Türkiye, OECD 2012 raporunda, matematik alanında 65 ülke arasında 42, okumada 41, fen bilimlerinde ise 45. sırada yer aldı. Çin-Şangay her üç alanda da birinci gelirken, son sıraları Arjantin, Kazakistan ve Endonezya paylaştı.



Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)