adscode
adscode

Bakan Avcı: UNESCO tam da bize göre bir kurum

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, “Hangi işlevi açısından bakarsak bakalım gerek eğitim, gerek kültür, gerekse bilim açısından UNESCO tam da bize göre bir kurum“ dedi.

Bakan Avcı: UNESCO tam da bize göre bir kurum
Eğitim
Bakan Avcı, Gazi Üniversitesi Mimar Kemaleddin Konferans Salonu´nda düzenlenen UNESCO Türkiye Millî Komisyonu 26. Dönem Genel Kurulu´na katıldı.
 
UNESCO Millî Komisyonun, daha önce imkânlar elvermediği için gerçekleştiremediği birçok ilki, bu dönemde gerçekleştirdiğini vurgulayan Bakan Avcı, bunlar arasında en çok Türk Dili Konuşan Ülkeler Millî Komisyonlarının bir araya gelmesinden mutluluk duyduğunu bildirdi.
Aynı zamanda stratejik bir adım olan durumun ilk semeresinin, Türkiye’nin UNESCO Kültürel Miras Komitesi’ne seçilmesiyle görüldüğüne işaret etti. BM’nin "gerçekten ne işe yaradığının" dünyada uzun zamandır tartışıldığını ifade eden Bakan Avcı, UNESCO’nun bu tartışmaların en masum yerinde durduğunu söyledi.
 
UNESCO’nun ayrı tutulması gereken bir kurum olduğunu dile getiren Bakan Avcı, şunları kaydetti:
"Öyle bir uluslararası bir mimari kurum oluşturalım ki bu aynı zamanda Türkiye´nin kendi meselelerine de çözüm getirecek bir perspektife sahip olsun diye düşünsek herhalde UNESCO ve Millî Komisyon yapılanması kadar uygun bir formül üretemezdik. Hangi işlevi açısından bakarsak bakalım gerek eğitim gerek kültür gerekse bilim açısından UNESCO tam da bize göre bir kurum, bize göre derken Türkiye’ye aynı zamanda. Dolayısıyla ben önümüzdeki yıllarda Millî Komisyonumuzun sadece bizimle ilgili değil, aynı zamanda çevremizle, komşularımızla, tarihimizle, tarihi bağlarımız olan topluluklarla ilgili süreçlerde de çok yapıcı roller oynayacağına inanıyorum."
 
UNESCO ile ilgili Türkiye´de yapılan neredeyse tüm toplantılarda Mevlana ve Yunus Emre’nin zikredildiğini aktaran Bakan Avcı, Türkiye´nin kültürünün UNESCO ideallerine giden yollardan uzak olmadığını, tam tersine iç içe geçtiğini söyledi.
Bakan Avcı, önümüzdeki dönemde Türkiye Millî Komisyonu için Türkiye´ye ait bir hizmet binası kurmayı amaçladıklarını dile getirdi. Konuşmaların ardından UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Genel Kurul Divan Başkanvekilliğine Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Yusuf Tekin ile MEB Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik seçildi. Genel Kurul´un açılışı öncesi Soma´daki maden faciasında yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Bakan Avcı: “Soma’da Millî Eğitim Bakanlığı olarak elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz”
Bakan Avcı, Genel Kurula verilen arada basın mensuplarının Soma´daki maden faciasına ilişkin soruları üzerine hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara ise acil şifalar diledi.
 
Bakan Avcı, “Soma´daki çocuklar ciddi bir travma tehlikesi ile karşı karşıyalar. Millî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Ve Rehberlik Genel Müdürlüğü olarak bölgedeki çocuklarımızın öncelikle psikososyal takviyesi için 70 uzman rehberimizi görevlendirdik. Öğretmenlere de bu koşullarda nasıl davranmaları gerektiği konusunda ayrıca bilgilendirme yapıldı” dedi.
 
Ailelere ve millete başsağlığı dileklerini ileten Bakan Avcı, "Millî Eğitim Bakanlığı olarak biz de karınca kararınca elimizden geleni yapmaya çalıştık, çalışıyoruz. Millî Eğitim Vakfımız, biliyorsunuz hayatını kaybeden kardeşlerimizin eğitim gören çocukları için her kademede ilkokuldan üniversiteye kadar burs vaadini açıkladı. Onun dışında başka kurumlarımızda, özellikle eğitim gören şehit yakınları için katkıda bulunacaklarını açıkladılar" diye konuştu.
 
Okullardaki öğretmenlere de bu koşullarda nasıl davranmaları gerektiği konusunda ayrıca bilgilendirme yapıldığını belirten Bakan Avcı, bir soru üzerine, bölgeye bir ziyaret planı olmadığını söyledi. Bakan Avcı, gerçekten yapacak bir işi olmayan kişi ve kurumların bölgede yığılmasının muhtemel sakıncalarını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın da ifade ettiğini kaydetti ve ekiplerin çalışmalarını zorlaştıracak ziyaretlerden kaçınmak gerektiğini ifade etti.

"Bir an önce hayatın akışına uygun programlara sizin de dönmenizde yarar var"
Bakan Avcı’nın, basın mensuplarına "UNESCO Genel Kurulu ile ilgili bir şey sormayacak mısınız? Burada UNESCO Genel Kurulu yapıyoruz" demesi üzerine gazeteciler "gündemden dolayı" diye cevap verdi.
Bunun üzerine Bakan Avcı, "Bu tür toplumsal terapi için hayatın akışının bir an önce normale dönmesinin önemi var. Bunun için bence bu tür şeyleri atlamayın. Sadece bu konuya odaklanmak aynı zamanda toplumsal terapi bakımından da gecikmelere neden olabilir. Bir an önce hayatın akışına uygun programlara sizin de dönmenizde yarar var" dedi.
 
Verilen aranın ardından 27. Dönem Genel Kurul aday listesi oluşturuldu, Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu raporlarının ibrası gerçekleştirildi. Daha sonra 27. Dönem Genel Kurul temsilcilerinin seçimi yapıldı.
 
Bakan Avcı oyların sayımı için verilen arada Gazi Üniversitesi Merkez Kampüsü’nde yer alan “Sadaka Taşı” na para bıraktı ve Mimar Kemaleddin Müzesi’nde incelemelerde bulundu. Bakan Avcı, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Öcal Oğuz’dan müzede sergilenen somut ve somut olmayan kültürel miras eserleri hakkında bilgi aldı.   
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)