adscode
adscode

Bakanlıktan 'zayıflama ürünleri' tebliği

Günlük diyetin tamamının veya bir kısmının yerini alabilecek özel formüle edilmiş ürünlerin etiketleme, reklam ve sunumunda, kullanımı sonucunda ortaya çıkan kilo kaybı hızı veya miktarına dair herhangi…

Bakanlıktan 'zayıflama ürünleri' tebliği
Sağlık
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, "Türk Gıda Kodeksi Kilo Verme Amaçlı Enerjisi Kısıtlanmış Gıdalar Tebliği", Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Buna göre, kilo verme amacıyla enerjisi kısıtlanmış diyetler için hazırlanan gıdalar, üretici talimatlarına göre kullanıldıklarında günlük toplam diyetin tamamının veya bir kısmının yerini alabilecek özel formüle edilmiş ürünleri ifade edecek. 

Günlük diyetin tamamını karşılayabilecek gıdalar, "Kilo kontrolü için toplam günlük diyetin yerini alır" adı altında, günlük diyetin bir ya da daha fazla öğününün yerini alabilecek gıdalar ise "Kilo kontrolü için öğün yerini alır" adı altında satılacak. 

Tüketime hazır olarak sunulan ürünün tüketilmesi önerilen belirli miktarı üzerinden protein, karbonhidrat, yağ miktarı ve "kJ" ve "kcal" cinsinden enerji değeri sayısal olarak etikette yer alacak. Yine tüketime hazır olarak sunulan ürünün tüketilmesi önerilen belirli miktarı üzerinden alınması zorunlu her bir vitamin ve mineralin ortalama miktarı, sayısal olarak etikette olacak. 

Etikette, günde yeterli miktarda sıvı alımının önemine dair bir ifade de bulunacak.

Günlük diyetin tamamını karşılayabilecek gıdaların etiketinde; ürünün günlük temel besin ögelerini yeterli miktarlarda sağladığına dair bir ifade ile ürünün tıbbi tavsiye olmaksızın 3 haftadan fazla kullanılmaması gerektiğine dair bir ifade yer alacak.

Günlük diyetin bir ya da daha fazla öğününün yerini alabilecek gıdaların etiketinde, ürünlerin yalnızca enerjisi kısıtlanmış diyetin bir parçası olarak kullanıldığında yararlı olduğuna ve diğer gıda maddelerinin de bu diyetin gerekli bir parçası olduğuna dair bir ifade olacak.

Günlük diyetin tamamını karşılayabilecek gıdaları oluşturan bileşenlerin tümü aynı pakette satılacak. Bu Tebliğ kapsamındaki ürünlerin etiketleme, reklam ve sunumunda, bunların kullanımı sonucunda ortaya çıkan kilo kaybı hızı veya miktarına dair herhangi bir ifade olamayacak. 

Tebliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecilerinin 31 Aralık 2014 tarihine kadar belirtilen hükümlere uyması gerekecek. 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)