adscode
adscode

BAŞARILI ÇOCUK NASIL YETİŞTİRİLİR?

AİLELER NELERE DİKKAT ETMELİ?

BAŞARILI ÇOCUK NASIL YETİŞTİRİLİR?
Eğitim

Başarı insanın kendisi ile çevresiyle uyumu ve gösterdiği çabalardan olumlu sonuç almasıdır. Başarı her insanı mutlu eder. Her anne-baba da çocuğunun başarılı olmasını ve mutlu bir hayat sürmesini ister. Okul hayatı sürecinde bir öğrencinin başarılı olması ve hedefine ulaşması için sadece çocuğa değil; aileye de büyük sorumluluklar düşer. Doğa Okulları TEOG Birim Yöneticisi Vedat Doğan, Bir çocuğun kişisel gelişiminde ve okul başarısında aile içinde aldığı eğitimin ve anne-baba tutumlarının da rolünün önemi dikkat çekiyor. “Başarıya giden yolda ilk adım motivasyondur” diyen Doğan, motivasyon bireyin harekete geçmesini ve eylemde bulunmasını sağlayan enerjinin kaynağı olduğunu belirtiyor. Yaklaşan TEOG öncesi Vedat Doğan şu önerileri paylaşıyor.  


 

 

Ailelerin, Öğrenci motivasyonunu bozabilecek 3 yanlış tutumu 

 
Başkalarıyla Kıyaslama: Çocuklarımızı motive etmek amacı ile kendisinden daha başarılı olanlarla kıyaslamak çoğu zaman ters etki oluşturur. İnsanlar yetenekleri yönünden eşit değillerdir. Nasıl boyları, kiloları, saç renkleri aynı değilse yetenekleri de aynı olmayabilir. Her çocuğun fiziksel ve zihinsel gücü farklıdır. Çocuklarımızdan kendi yetenek ve kapasitelerine uygun bir başarı beklemeliyiz. Öğrenciyi başkalarıyla kıyaslamak, kaygıyı yükseltir. Bu nedenle bu tür yaklaşımlardan kaçınılmalıdır. 

 
Aşırı “Çalış” Uyarısında BulunmaÇocuğumuzun ders çalışmaktan başka sorumluluğu yokmuş gibi davranarak aslında gelişimi için gerekli olan arkadaşlarıyla bir araya gelme, sportif etkinliklere katılma, resim yapma, müzik dinleme, yetişkinlerle zaman geçirme gibi etkinliklerin ailesi tarafından gereksiz görülmesi hatta gencin bunları gerçekleştirmesi için izin verilmemesi, bu tutumların yol açtığı yüksek kaygının sadece kendisi bile başarısızlığın oluşmasında önemli bir etken olabilir. 

 
Ulaşılamayacak yüksek hedefler belirleme: Anne babanın beklentisi gencin yeteneğinin üzerinde ve yüksek olduğu zaman cesareti kırılır. Çocukta başarısızlık düşüncesi oluşur. Oluşan bu kaygı çocuğumuzu yeni girişimlerden ve denemelerden alıkoyar. Motivasyonu korkutarak değil; yüreklendirerek sağlayabiliriz. 
 

 
 

Ailelere öneriler 

-Çocuğumuzu, başkalarıyla değil, deneme sınav sonuçlarını ve yazılılarını takip ederek kendiyle kıyaslamalıyız. 

-Başarı gelişim grafiği genel olarak yükselişteyse; kendisini takdir ettiğimizi hem sözlü olarak hem de davranışsal olarak bilmesini sağlamalıyız. 

 

-Başarı gelişim grafiği düşüş gösteriyorsa; tartışmak, yargılamak ve ya nasihat vermek yerine, eksikliklerinin nereden kaynaklandığını birlikte bulabiliriz. 

                                                                       

-Kendisini daha iyi motive edebilmek için sizden neler beklediğini öğrenmeliyiz. "Ben sana nasıl davranırsam ya da senin için ne yaparsam daha iyi çalışabilirsin?” diye sorular sorabilir, beklentileri sizin için makul ve kabul edilebilir düzeydeyse küçük anlaşmalar yapabilirsiniz. 

                   

-Çocuğumuzun, hangi alanlarda daha yetenekli olduğunu görmek için küçük görev paylaşımları yapabiliriz. Ancak görev ve sorumlulukların yaşına ve içinde bulunduğu gelişim sürecine uygun olmasına dikkat etmeliyiz. 

- Onları "Ne olursa olsun, sana değer veriyorum." duygusundan yoksun bırakmamalıyız. 

Çocuk için çalışmaya uygun ortam hazırlamalı ve çalışma saatlerinde çocuğun dikkatini dağıtacak etkenleri ortadan kaldırmalıyız. 

- En önemlisi de çocuğumuza inanmalı ve ona güvenmeliyiz. 


Detaylar için tıklayınız

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)