adscode
adscode

Başbakan Japonya'dan Üniversite Müjdesi Verdi

Başbakan Erdoğan, Japonya ile Türkiye arasındaki üst düzey ziyaretlerin ikili ilişkileri güçlendirdiğini söyledi.

Başbakan Japonya'dan Üniversite Müjdesi Verdi
Türkiye'den Haberler
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Japon mevkidaşı Şinzo Abe, Devlet Konuk Evinde baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

"Değerli dostum" diye hitap ettiği Japonya Başbakanı Abe'nin davetine icabetle gerçekleştirdiği ziyaretten ve Japonya'nın gösterdiği misafirperverlikten son derece memnun olduğunu ifade edenBaşbakan Erdoğan, Türkiye ve Japonya arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 90. yıl dönümüne denk gelen, 2014 yılının ilk yurt dışı seyahatini de Japonya'ya yaptığına dikkati çekti. 

Erdoğan, 2014 yılının tüm Japon halkına ve Türkiye - Japonya ilişkilerine hayırlı bir yıl olmasını diledi, bu ülkeye bakanlar, milletvekilleri, bürokratlar, teknokrat ve büyük bir iş adamı heyetiyle geldiğini hatırlattı. 

Japonya Başbakanı Abe'nin de 2013 yılının mayıs ve ekim aylarında Türkiye'yi ziyaret ettiğini, iki ülkenin müşterek eseri MARMARAY'ın açılışını birlikte gerçekleştirdiklerini anımsatan Başbakan Erdoğan, "Bu üst düzey ziyaretler, ikili ilişkileri çok daha güçlendirecektir. Bugün gerçekleştirdiğimiz toplantılarda bu ilişkileri geliştirebilmek için neler yapabiliriz, bunları görüşme fırsatı bulduk. İkili ilişkilerimizin tüm veçhelerini ele alma imkanı bulduk" diye konuştu. 

Başbakan Erdoğan, görüşmede uluslararası gündemdeki başlıkları da derinlemesine değerlendirdiklerini, Suriye, Mısır, Libya, Yemen, Myanmar ve bütün Asya ve bölgelerindeki olup biteni ele aldıklarını anlattı. 

ÜNİVERSİTE MÜJDESİ

Türkiye ve Japonya'nın ekonomik ilişkilerinin şu anda maalesef 4 milyar doların altında bulunduğuna işaret edenBaşbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bu, iki ülkenin potansiyelini yansıtmıyor, bunda da hemfikiriz. Bunu bir an önce yükseltebilmek için neler yapmamız gerektiğini aramızda değerlendirdik. Sayın Abe ile görüşmelerimizde büyük önem atfettiğimiz Ekonomik Ortaklık Anlaşması'nın, diğer adıyla Serbest Ticaret Anlaşması'nın müzakerelerinin bu yıl içinde başlatılmasını kararlaştırdık ve müzakerelerin hızlı bir şekilde tamamlanması için çalışacağız. İmzalanan bu anlaşmalar hiç kuşkusuz işbirliğimizin daha da güçlenmesini beraberinde getirecektir. Tabii bunlar içinde en önemli konulardan bir tanesi de İstanbul'da kurulacak olan Türk - Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesidir. İstanbul Asya yakasında kuracağımız bu üniversite ile Türkiye - Japonya arasındaki bu bilimsel ortaklığı, dayanışmayı aynı zamanda uluslararası bir zemine oturtma imkanı bulacağız."

Başbakan Erdoğan, ziyareti sırasında Türk - Japon Üst Düzey Yöneticiler Forumu'nda ve Nikkei gazetesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen konferansa katıldığını anımsatarak, heyetinde yer alan işadamlarının da muhataplarıyla bir araya geldiğini kaydetti. 

Türkiye ve Japonya'nın uzay alanında yaptığı işbirliğinin ispatı olan TÜRKSAT 4A uydusunun teslim törenine de yarın katılacağını ve Japonya İmparatoru Akihito tarafından kabul edileceğini dile getiren Başbakan Erdoğan, yarın öğleden sonra da bu ülkeden ayrılacağını bildirdi. 

Erdoğan, 2015 yılında Ertuğrul Fırk faciasının 125. anma yıl dönümünü gerçekleştireceklerini belirterek, anma programlarına yönelik ön hazırlıkların bulunduğunu sözlerine ekledi.

Başbakan Erdoğan, konuşmasını şahsı ve heyetine gösterilen misafirperverlik dolayısıyla Japonya Başbakanı Abe'ye teşekkür ederek bitirdi. 

Japonya Başbakanı Abe

Japon Başbakan Şinzo Abe de 10 sene aradan sonra Japonya'ya gelen Erdoğan ile geçen yıl 3 kez görüştüğünü, bu vesileyle samimiyetlerini ilerletme şansını bulduğunu belirterek, önümüzdeki dönemde iki ülkenin ilişkilerinin daha da geliştirilmesi için çaba göstereceklerini söyledi.

Abe, yarın Japon firmasının geliştirdiği iletişim uydusunun teslim edileceğini belirterek, "Başbakana büyük bir heyet eşlik ediyor. Bu heyetin Japon işadamlarıyla işbirliğinin derinleşeceğini umuyorum" dedi.

Başbakan Abe, görüşmede, siyasi arenadan başta Suriye'deki gelişmeler, Cenevre 2 Konferansı ve bölgedeki son gelişmeleri de görüştüklerini belirterek,  uluslararası toplumun barışı için daha da çaba gösterileceği konusunda anlaştıklarını söyledi.

Türkiye ile Japonya'nın diplomatik ilişkilerinin 90. yıl dönümü olduğunu ifade eden Erdoğan, bu yıl dönümü dolayısıyla yapılabilecek etkinlikler konusunda da Türkiye'de bir sempozyum düzenlemeyi kararlaştırdıklarını belirterek, "2014 yılı önemli adımların atılacağı bir yıl olacaktır" dedi.

Toplantıda, Türk-Japon Ortak Bilim ve Teknoloji Üniversitesinin kuruluşuna ilişkin muhtıra, afet önleme ve sağlık sektörlerinde işbirliğine ilişkin niyet mektupları imzalandı.

Başbakan Erdoğan onuruna akşam yemeği

Başbakan Erdoğan ve Japon mevkidaşı Abe, ortak basın toplantısının ardından, Devlet Konuk Evinde düzenlenen resmi akşam yemeğine geçti.

Yemeğe, Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra, eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Avrupa Birliği Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan, Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç da katıldı.AA

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)