adscode
adscode

BAŞKAN AZİZ KOCAOĞLU'NA AÇIK MEKTUP

İZMİRLİ AKADEMİSYENDEN BAŞKAN KOCAOĞLU'NA BİLİM MERKEZİ TEPKİSİ!

BAŞKAN AZİZ KOCAOĞLU'NA AÇIK MEKTUP
Üniversite
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Tancan Uysal, kişisel bloğundan yaptığı açıklamada TÜBİTAK'ın ilk aşamada büyükşehirlerde, ikinci aşamada da diğer illerdeki bilim merkezi projelerini desteklenmesine karşılık İzmir'de bununla ilgili bir adım atılmamasını eleştirdi.

Millet gidiyor aya biz hala yaya!
Konya Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK işbirliği ile Konya'da açılan ilk bilim merkezinin ardından Bursa, Kayseri ve Kocaeli'de de çalışmalar başladığını, ayrıca Ankara, Samsun, Gaziantep, Eskişehir ve Sakarya gibi şehirlere yapılması için büyükşehir belediyeleriyle TÜBİTAK arasında ön protokoller imzalandığını kaydeden Prof.Dr. Uysal, "Hani bir söz vardır ya: Millet gidiyor aya biz hala yaya... Başka büyükşehirlerin belediyeleri bu alanda tüm diğer gündemlerinin yanında bilime ve insana yapılan yatırımın en değerli hazine olduğu fikrine inanmışlar ve bir bir merkezleri kurup hizmete açmaya başlamışlardır. Biz İzmirliler olarak; kısır çekişmelerin içinde, gerçek projelere, geleceğe yapılacak yatırımlara ne zaman vakit ayrılacak merakla bekliyoruz" şeklinde konuştu.

"Aydın İzmir'e, yakışan bir tavır bekliyoruz"
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı  Aziz Kocaoğlu'na  çağrıda bulunan Prof.Dr.Uysal,  konunun siyaset meselesi olmadığına vurgu yaparak;  "Konu kısır bir tartışma olarak algılanmamalıdır. Burada söz konusu olan Aydın İzmir'e, Demokrat İzmir'e yakışan, sadece geleceğimiz değil; bugünün de sahibi çocuklarımız, gençlerimiz için olumlu bir adım atmak; onları pozitif ilimlerin ışığında donatmaktır" diye konuştu.

 Büyükşehirden 1 yıldır çıt yok!
Yaklaşık 1 yıl önce İzmir'deki 9 üniversitenin oluşturduğu İzmir Üniversiteler Platformunda 9 Rektöre Bilim Merkezleri konusunda bir sunum yaptığını, Rektörlerin de konuyu Büyükşehir Belediye Başkanına ilettiklerini ve tekrar ileteceklerini ifade ettiklerini açıklayan Prof.Dr. Uysal, " Bu süreç içinde hala belediyenin en ufak bir çaba göstermemesini İzmir adına kaygıyla karşılıyorum. Bu konuda gerekli alt yapı prosedürleri tamamlanarak, bir an önce TÜBİTAK'a başvurulmalı ve her Bilim Merkezi için proje kapsamında verilen 10 milyon TL'lik projenin şehrimize kazandırılmasını istemekteyiz" dedi.

Yazının tamamına ulaşmak için... http://blog.tancanuysal.com.tr/2014/09/sn-baskan-aziz-kocaogluna-acik-mektup/

BAŞKAN AZİZ KOCAOĞLU'NA AÇIK MEKTUP
Uzun süredir bir konuda içim içimi yiyor. Belki bu sessiz çığlığı bir nebze de olsa ilgililere duyururuz hayaliyle bu çağrıyı kaleme alıyorum. Gündemim bir akademisyen, bilim insanı, bir vatandaş ve en önemlisi de bir baba olarak şehrimizde eksikliğini duyduğum, çözümü için farklı kapıları çaldığım, ancak bugüne kadar hiçbir çözüm bulamadığım bir proje:
Bilim Merkezleri...
 
Bilim ve teknoloji merkezleri her yaştan farklı birikime sahip insanları bilimle buluşturmak, bilgiyi kaynağından öğrenmelerini sağlamak ve bilime olan merakı tetiklemek üzere tasarlanmış deneysel ve uygulamalı merkezlerdir.
TÜBİTAK'ın cümleleriyle bilim merkezleri, kişilerin tüm duyularına hitap eder ve isteyene okuyarak, isteyene dinleyerek, isteyene uygulayarak yani dokunarak öğrenme fırsatı sunar. Kısaca bu merkezler duyular yoluyla sezgiyi harekete geçirir ve yaratıcılığı kışkırtır. Bilime katkısının yanı sıra, bu merkezler bulundukları coğrafyanın tarih ve kültürünü de sergiler.

TÜBİTAK, Türkiye'de bilim merkezlerini yaygınlaştırarak bilimsel düşüncenin gelişmesini ve bilim kültürünün sağlamlaştırılmasını, topluma düşünen ve sorgulayan öncü bireyler kazandırmayı, topluma yeni bir vizyon kazandırarak, Türkiye'deki bilimsel birikime ihtiyaç duyduğu sıçramayı yaptırmayı amaçlamaktadır.

Bilim merkezleri, sadece içerikleriyle değil, mimarileriyle, yeşil alanları ve kullanım amaçlarının çeşitliliğiyle de cazibe merkezi olma özelliği taşımaktadırlar. Geniş giriş ve bekleme salonları, yüksek tavanlarıyla, ziyaretçilere rahat bir ortam sunmaktadırlar. Henüz bilim merkezinin içerisine girmeden ziyaretçileri karşılayan etkileşimli açık hava sergileri, onları bilimin gizemli dünyasına davet eder.

Dünyada yaklaşık 2400 bilim merkezi bulunmaktadır. Her yıl 290 milyon kişi bu bilim merkezlerini ziyaret etmekte ya da bir bilim merkezi etkinliğine katılmaktadır. ABD'de her üç kişiden biri yılda en az bir kez bilim merkezine gitmektedir. Bu büyük gönüllü katılım, bilim merkezlerinin ilgi çekici olmasının ve topluma hizmet vermesinin doğurduğu büyük gücü doğrulamaktadır.

Bir devlet politikası olarak Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu'nun kararıyla çocukların ve gençlerin bilime olan ilgi ve meraklarını artıracak, teknolojiyi daha doğru kullanmalarını sağlayacak bilim merkezlerinin: - 2016 yılı itibarıyla tüm büyükşehirlerde, - 2023 yılı itibarıyla tüm illerde kurulmasına yönelik çalışmaların yerel yönetimlerle işbirliği halinde gerçekleştirilmesi kararı alınmıştır.

Bu karar doğrultusunda, TÜBİTAK ilk aşamada büyükşehirlerdeki, ikinci aşamada da diğer illerdeki bilim merkezi projelerinin desteklenmesini amaçlamaktadır. Bu destek kapsamında büyükşehir belediyelerinin bilim merkezi kurulması projelerini TÜBİTAK'a sunması gerekir.
Konya Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK işbirliği sonucunda Konya'da açılan ilk bilim merkezinin ardından Bursa, Kayseri ve Kocaeli'de de çalışmalar başlamış, ayrıca Ankara, Samsun, Gaziantep, Eskişehir ve Sakarya gibi şehirlere yapılması için büyükşehir belediyeleriyle TÜBİTAK arasında ön protokoller imzalanmıştır.

Hani bir söz vardır ya: Millet gidiyor aya biz hala yaya... Başka büyükşehirlerin belediyeleri bu alanda tüm diğer gündemlerinin yanında bilime ve insana yapılan yatırımın en değerli hazine olduğu fikrine inanmışlar, bu konuyu öncelemişler ve bir bir merkezleri kurup hizmete açmaya başlamışlardır. Biz İzmirliler olarak; kısır çekişmelerin içinde, gerçek projelere, geleceğe yapılacak yatırımlara ne zaman vakit ayrılacak merakla bekliyoruz.

Bu konuda İzmir'deki 9 üniversitenin ortak oluşturmuş olduğu İzmir Üniversiteler Platformunda 9 rektör hocamıza yaklaşık 1 yıl önce Bilim Merkezleri konusunda genel bilgilendirici bir sunum yaptım. Onlarda bu konuyu büyükşehir belediye başkanına ilettiklerini ve tekrar ileteceklerini ifade ettiler. Bu süreç içinde hala belediyenin en ufak bir çaba göstermemesini İzmir adına kaygıyla karşılıyorum.

Buradan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Aziz Kocaoğlu'na açık çağrıda bulunuyorum. Bu konu siyaset meselesi değildir, konu kısır bir tartışma olarak algılanmamalıdır. Burada söz konusu olan Aydın İzmir'e, Demokrat İzmir'e yakışan, sadece geleceğimiz değil; bugünün de sahibi çocuklarımız, gençlerimiz için olumlu bir adım atmak; onları pozitif ilimlerin ışığında donatmaktır.

Bu konuda gerekli alt yapı prosedürleri tamamlanarak, bir an önce TÜBİTAK'a başvurulmalı ve her Bilim Merkezi için proje kapsamında verilen 10 milyon TL'lik projenin şehrimize kazandırılmasını istemekteyiz.

Gelecek sadece günü kurtaran, mevcudu devam ettirenlerin değil, zamanın ruhunu yakalayan; 5-10 adım sonrayı hayal eden ve gerçekleştirebilenlerindir.

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)