adscode
adscode

Belediyelere Kurs Açma İzni Ne Kadar Doğru?

Tevhid-i Tedrisat yani eğitimin birliği, bütünlüğü kanunu, eğitimin tek elden yürütülmesi gerektiğini emreder. Niye, çünkü, farklı kurumların eğitime yönelmesi ve söz sahibi olması, sıkıntılar yarattı.…

Belediyelere Kurs Açma İzni Ne Kadar Doğru?
Günün Yazısı
Şimdi yine  öyle ya da böyle, farklı kurumlara, farklı görevler verilmesi, eğitimin bütünlüğünü zedeleyebilir mi? Bu konuda tedirginlikler var. 


MEB, umarız, ne yaptığını biliyor ve ileride doğacak sıkıntıları öngörerek böyle bir karar almıştır.
Yerel yönetimlerin eğitim merakı öteden beri var. 
Önemli olan bu ilginin ve yaptırımların içeriği ve dozu ne olmalı?
Yerel yönetimler, keşke sadece, okul yapımı, çevre düzenlemesi, etkinlikler ve lojman konusunda daha aktif hale gelselerdi.
Eğitim uygulamaları, müfredat ve denetim de MEB'in işi olsaydı.
Ama görünen o ki, bu konuda kafalar karma karışık.
Belediyelere, bir anlamda dershane görevi de veriliyor.
Hani biz dershanelere karşıydık ve kapatmıştık!
Peki onlar, bu hizmeti nereden alacak, bu kursları kim verecek, daha da önemlisi, kapsam dışına çıkarlarsa ne olacak?
Zor bir konu ve umarız, yanılan biz oluruz.
İlgili düzenleme sanki biraz aceleye getirilmiş, daha kapsamlı ve çok daha farklı bir düzenlenme getirilebilir ve belediyelere okul dışı etkinliklerde daha aktif bir görev verilebilirdi.
Hayırlısı olsun diyoruz.
İşte bu konudaki haber:


Belediye Dersaneleri Geliyor 

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), Türkiye genelinde 25 belediyeye ilkokul, ortaokul ve lise kademesindeki öğrencilerin derslerine destek amacıyla "eğitim iş birliği protokolü" kapsamında kurs açma izni verildi.

Ders dışında öğrencilerin sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerine katılacağı sosyal etkinlik merkezlerinin standartlarına ilişkin çalışmalarda da sona gelindi. Standartların belirlenmesinin ardından ilkokul 1. sınıftan lise 12. sınıfa kadar tüm kademelerdeki öğrenciler, belediyelerin hem kurs imkanlarından hem de sosyal etkinlik faaliyetlerinden yararlanabilecek.

Kanun Hükmünde Kararname'de (KHK) Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nda yapılan değişiklikle belediyelerin il milli eğitim müdürlükleri ile yapılan ve Bakanlıkça onaylanan ortak iş birliği protokolleri çerçevesinde ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin örgün eğitim programlarına destek olmak amacıyla ücretsiz kurslar açabilecekleri hükmü getirildi.

Hangi İller?


Bu kapsamda, aralarında İstanbul, Kahramanmaraş, Kocaeli, Trabzon, Manisa, Burdur gibi illerin yer aldığı 25 il ve ilçe belediyesi ile il milli eğitim müdürlükleri arasında yapılan "eğitimde işbirliği protokolü", MEB tarafından onaylanarak yürürlüğe konuldu.

Mevzuat gereği belediyeler, öğrencilerin derslerine destek olmak için tüm derslerden kurs açabilecek. Bakanlık protokole uygun hareket edilmemesi durumunda protokolü iptal edebilecek.

Öte yandan, 9 Şubat 2017 tarihli ve 29974 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 687 sayılı KHK ile "sosyal etkinlik merkezi" adı ile yeni bir kurum türü tanımlandı. Bu merkezler, il milli eğitim müdürlükleri ile belediyeler arasında yapılan ve Bakanlıkça onaylanan ortak iş birliği protokolleri çerçevesinde hizmet verecek.


Kurallara ne kadar uyulacak?

Bu merkezler, belediyelerin talepleri doğrultusunda, il milli eğitim müdürlükleri ile yaptıkları protokollere bağlı olarak Milli Eğitim Bakanlığınca ruhsat ve kurum açma izni düzenlenerek açılabilecek. Bu merkezlerde sınıf ortamı bulunmayacak ve ders anlatılmayacak.

Standartların yayımlanmasından sonra belediyeler ile il milli eğitim müdürlükleri arasında yapılan protokollere bağlı olarak bu kurumlara Bakanlığın uygun görmesi halinde ruhsat ve kurum açma izinleri düzenlenecek. (AA)

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)