adscode
adscode

Beyin göçü Meclis gündeminde!

CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet Göker Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a ülkemizden yurtdışına artarak devam eden beyin göçü hakkında yazılı soru önergesi verdi.

Beyin göçü Meclis gündeminde!
Türkiye'den Haberler

CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet GÖKER Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a ülkemizden yurtdışına artarak devam eden beyin göçü hakkında yazılı soru önergesi verdi.

 

Bir ülkenin gelişmesinde eğitime verilen önemin payının büyük olduğunu ve gelişmiş ülkelerin mevcut insan kaynaklarını en iyi biçimde değerlendirmenin yanı sıra başka ülkelerin yetişmiş insanlarını beyin göçü ile kendi ülkelerine transfer ettiklerini belirten GÖKER,  ABD başta olmak üzere birçok gelişmiş ülke, yurtdışından ülkelerine okumaya gelen parlak beyinleri ülkelerinde tutmak için gerekli altyapıyı oluşturmakta ve maddi ve manevi her türlü imkânı seferber etmektedirler. Çin ve Hindistan gibi ülkelerin hızlı gelişmelerinde ise yurt dışına gönderdikleri öğrencilerin yurtdışında eğitimlerini bitirdikten sonra ülkelerine geri dönüp yurtdışında edindikleri bilgi ve birikimlerini kendi ülkelerine aktarmalarının büyük payı bulunmaktadır” dedi.

 

Türkiye’nin ise eğitim alanında gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerle kıyaslandığında gerek nicelik ve gerekse nitelik açılarından oldukça kötü durumda olduğu bilindiğini söyleyen CHP’li Vekil,  Türkiye’den yurt dışına ciddi bir beyin göçü vardır. Devlet imkânlarıyla veya kendi imkânlarıyla yurtdışına özellikle yükseköğrenime giden öğrencilerin önemli bir bölümü Türkiye’ye geri dönmemektedir. Bu durumun ortaya çıkardığı sonuç, Türkiye’nin yetişmiş insan gücünden yeteri kadar yararlanamadığıdır” diyerek Milli Eğitim Bakanlığına bazı sorular yöneltti.

 

CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet GÖKER yazılı soru önergesinde şu sorulara yer verdi.

 

2000 yılından bugüne kadar ülkemizden yurtdışına eğitim amacıyla giden öğrenci sayısının yıllar itibarıyla dağılımı nedir?

 

Bu öğrencilerin ne kadarı devlet burslarıyla, ne kadarı da kendi imkânlarıyla yurtdışına eğitime gitmişlerdir? Devlet burslarıyla yurtdışına gönderilen öğrencilerin kurumlarına göre dağılımı nasıldır?

 

Bu öğrenciler hangi dallarda eğitim görmüşlerdir? Lisans, yüksek lisans ve doktora programlarına göre dağılımları nedir?

 

Bu öğrencilerin eğitim gördükleri ülkelere göre dağılımı nasıldır?

 

Eğitimlerini bitirdikten sonra bu öğrencilerin kaçı Türkiye’ye geri dönmüştür?

 

Milli Eğitim Bakanlığı bursuyla yurtdışına yükseköğrenime giden öğrenci sayısı kaçtır? Bunlardan kaçı Türkiye’ye geri dönmüştür?

 

Bu öğrencilerin eğitimlerini bitirdikten sonra ülkemize geri dönmeleri için ulusal planda uygulanması gereken politikalar nelerdir?

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)