adscode
adscode

Bilgisayar Koltuğuna Bağlı Kalmadan Bilgisayar Kullanmak Mümkün

Boğaziçi’nde 31 ülkeden 200 katılımcıyla geleceğin teknolojilerinden uygulamalar sergilendi

Bilgisayar Koltuğuna Bağlı Kalmadan Bilgisayar Kullanmak Mümkün
Türkiye'den Haberler

Boğaziçi Üniversitesi, bu yıl 16.sı düzenlenen ‘’ACM Uluslararası Çok Kipli Etkileşim Konferansı’na (ICMI 2014) ev sahipliği yaptı. Dünyanın en önemli insan-bilgisayar etkileşimi etkinliklerinden biri olan konferansta; Prof Dr. Yvonne Rogers, sensörlü araçlar yardımıyla bilgisayar koltuğuna bağlı kalmadan bilgisayar kullanmanın mümkün olduğunu söyledi. Konferansta ayrıca Google Glass ile oynanabilen ilk FPS oyunu: ‘Glass Shooter’ ve beden ifadesini taklit ederek duyguyu tahmin etmeye çalışan bilgisayar programı: ‘Emotional Charades’ da demo oturumlarında yer aldı.

‘’16. Uluslararası Çok Kipli Etkileşim Konferansı’’ (ICMI 2014), Boğaziçi Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşti. İnsan-insan ve insan-bilgisayar etkileşimi, ara yüzleri ve sistem gelişimi hakkındaki çok disiplinli araştırmalar alanında en önemli uluslararası forumlar arasında kabul edilen konferansın açılış konuşması Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Fakültesi’nden Dr. Albert Ali Salahtarafından gerçekleştirildi.

Bu yıl 31 ülkeden 200 katılımcıyı ağırlayan konferansın ana konuşmacıları arasında University of College London Etkileşim Tasarımı Bölümü’nden Profesör Dr. Yvonne Rogers, Cambridge Üniversitesi Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Profesörü Peter Robinson, SAP Stratejik Araştırma ve İnovasyonlar Başkan Yardımcısı Cafer Tosun, Carnegie Mellon Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü’nden Prof.Dr. Alexander Waibel ve Incaa Designs Direktörü Sharon Oviatt yer alıyor.

“Dijital dünyaya hareket gerekiyor”

Konferansta konuşma yapan Profesör Yvonne Rogers, bilgisayar ve akıllı telefon kullanımının son yıllarda giderek arttığını belirterek elektronik aletlerle insanlar arasında uyumu sağlamanın farklı yollarını anlattı. Rogers, şimdinin ve geleceğin teknolojileri hakkında yenilikçi bir düşünce yapısı olan aynı zamanda da bilgisayar-insan ilişkisine yeni boyutlar katacak olan sensörlü araçlar hakkında örnekler verdi.

Rogers; Buzzy Jacket, Vox Box, Twinkly Lights, MaKeyMakey gibi sensörlü programların yapılan araştırmalara göre çocuklara matematik gibi alanlarda daha kolay eğitim sağladığını ve hem eğlenmelerine hem de daha fazla hareket etmelerine yardımcı olduğunu belirtti. Rogers aynı zamanda her yaşta insanın sensörlü programlar yoluyla bilgisayar koltuğuna bağlı kalmadan ancak sensörlü programlar sayesinde bilgisayar kullanabileceğini ifade etti.

Bilgisayarlı eğitimde yüz tanıma dönemi

Konferans konuşmacılarından North Caroline State Üniversitesi Öğretim Görevlisi Joseph F. Grafsgaard ise bilgisayarlı eğitimde yüz tanıma programından söz etti. Grafsgaard programın, öğrencilerin o anki duygu ve psikolojilerine göre derse ara verme ve yoğunlaşma zamanını belirlediğini böylelikle öğrencilerin odaklanma problemlerini en aza indirgemeyi hedeflediklerini söyledi.

“Müziğe göre dans değil dansçıya göre müzik”

 

ICMI 2014’ün ikinci gününde düzenlenen demo oturumlarında ise gelecekte insan-insan ve insan-bilgisayar etkileşimi üzerine geliştirilen çeşitli demolar uygulamalı olarak izlendi. Konferansta farklı ülkelerden katılımcıların sunduğu ilgi çekici demolar arasında beden hareketlerini taklit eden ve duyguyu tahmin etmeye çalışan bilgisayar programı: ‘Emotional Charades’, Google Glass ile oynanabilen ilk FPS (First Person Shooter) oyunu: ‘Glass Shooter’, ‘’Hasta bakıcı robot’’ programı ‘Context-Aware Multimodal Robotic Health Assistant’ , göz ve yüz hareketlerinin izlenmesiyle dansçıya göre müzik yapan ve engellilerin de göz hareketleriyle müzik yapmasını sağlayan: ’MotionComposer: A Dance-Music Device for Persons with Disabilities’ ve akıllı satranç tahtasında robotla oynanan ‘’Robotic Chess’’ gibi deneyimlenebilen uygulamalar canlı olarak izlendi.

‘’16. Uluslararası Çok Kipli Etkileşim Konferansı’’ (ICMI 2014) 16 Kasım tarihinde sona erecek.

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)