adscode
adscode

Bilgisayar oyunları çocukları şişmanlatıyor

Çocuklarınız bilgisayar oyunu oynarken onların sadece iyi vakit geçirdiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü bu çocuklar aynı zamanda şişmanlıyor. Arada gösterilen reklamlardan etkilenen çocuklar…

Bilgisayar oyunları çocukları şişmanlatıyor
Bilim Teknoloji
Aslında çok masum bir eğlendirici gibi görünüyor. Parlak renkler, çizgi film karakterleri ve eğlence iç içe. Küçük bir çocuğu mutlu etmek için bundan başka bir şey istenebilir mi? Ama uzmanlar sağlık açısından farklı düşünüyor. Uzmanlar, bilgisayar oyunu oynanan sitelerin sık sık fast food zincirleri, şekerli tahıl gevrekleri ve şekerli abur cuburun reklamlarına yer verdiğini belirtti. Bilgisayar oyunu oynayan çocukların yüzde 50 daha fazla abur cubur tükettiği ortaya çıkarıldı.

Konuyla ilgili araştırma Hollanda'daki Radboud Üniversitesi'nde yapıldı. Araştırma, haftada iki-üç kez oyun oynayan ve oynarken de şekerlemeler ve sağlıksız atıştırmalıklar yiyen 11-15 yaş arasındaki bin çocuk arasında gerçekleştirildi. Online oyunlar için hazırlanan reklamların güçlü öneri mesajları verdiği, çocukları ve ebeveynleri rahatsız etmeye teşvik ettiği kaydedildi. Bu reklamların sadece oyun sitelerinde gösterilmediğini kaydeden uzmanlar telefon uygulamalarının yanı sıra Facebook, Instagram gibi sosyal medya platformlarında da sık sık yayınlandığını söyledi. Peki bu tür reklamları yapanlar nasıl başarılı oluyor? International Business School in London'dan Prof. Dr. Agnes Nairn bu oyunlar üzerinden reklam yapan pek çok firmanın nöröbilimcilerle çalıştığının belirterek firmaların bu tarz gizli reklamlar için kabarık bütçelerinin olduğunu ifade etti.

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Direktörü Dr. Zsuzsanna Jakab "Aileler çoğunlukla aynı reklamları görmüyor. Ayrıca çocukların online aktivitelerini de görmüyor" dedi. İngiltere'de geçen hafta Reklamcılık Uygulamaları Komitesi, yetersiz gıda pazarlamasını 16 yaşın altındaki markalara yasaklayan yeni kurallar ilan etti. Gerekçesi ise "Televizyon ve dergi ilanları bilinçaltını ikna etmeyi önlemek için düzenlenirken, çevrimiçi çocuk reklamları bundan farklı olamaz" idi.

Kaynak: Karar Gazetesi

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)