adscode
adscode

Bilişim Alanında 100 bin İstihdam Açığı Var

​Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'de bilişim alanında 100 bin kişilik istihdam açığı olduğunu bildirdi.

Bilişim Alanında 100 bin İstihdam Açığı Var
Türkiye'den Haberler
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'de bilişim alanında 100 bin kişilik istihdam açığı olduğunu belirterek, "Kocaeli'nde Bilişim Vadisi'ni kuruyoruz. Gençler, orada çalışacak nitelikli mühendislere, nitelikli bilişimcilere ihtiyacımız var. Şimdiden hazırlanın, işiniz hazır. Eğer siz hazır olursanız, işiniz şimdiden hazır" dedi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nce 27 bin 109 ilköğretim 6. sınıf öğrencisine tablet bilgisayar dağıtılması dolayısıyla Uluslararası Fuar Merkezi'nde düzenlenen törende konuşan Işık, geleceğe yapılacak yatırımların en güzelinin insana, insana yapılan yatırımın en değerlisinin de eğitime yatırım olduğunu söyledi.

Çocukların ve gençlerin eğitiminin Türkiye'nin geleceğini garanti altına alacağını belirten Işık, AK Parti hükümetleri döneminde en büyük yatırımı eğitime yaptıklarını ifade etti.

On üç yıldır Türkiye Cumhuriyeti bütçesinden en büyük payın eğitime ayrıldığını dile getiren Işık, 13 yıldır verilen mücadelenin sonucunda hem Türkiye'de hem de Kocaeli'nde eğitimde çok önemli mesafeler aldıklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Türkiye modern mektep anlayışına 1862'de geçti. 1862'den 2002 yılına kadar Türkiye'de yaklaşık 300 bin derslik vardı. Şu anda bu 300 bin dersliğe 12 yılda 225 bin derslik daha ilave edildi. 50-60 kişilik sınıflar artık Türkiye'de tarih oldu. Kocaeli'nde 140 yılda yapılan toplam derslik sayısı 6 bin 500'dü, şu anda bitirilen, yavrularımızın içinde okuduğu 12 yılda yapılan derslik sayısı 6 bin 500'dür. 140 yılda yapılan derslik kadar 12 yılda derslik yaptık. Şu anda inşaatı devam eden derslikler bittiğinde inşallah bu sene 7 bin 500'ü geçecek. Her şey siz sevgili yavrularımız için, her şey sizin daha iyi eğitim almanız için."

Boşaltılan İzmit Cezaevi'nin yıkılacağını ve o alana, ilçe merkezinde bulunan Kız Meslek, İzmit ve Gazi Lisesi'ni taşıyacaklarını belirten Işık, böylece hem şehir içini rahatlatacaklarını, hem de gençlere çok daha çağdaş, modern okullarda eğitim alma imkanını sağlamış olacaklarını ifade etti.

Bakan Işık, 140 yıllık tarihin sonunda 400 bin öğretmene yaklaşık 450 bin öğretmen ilave edildiğini, şu anda Cumhuriyet tarihinin öğretmen açısından en iyi döneminin yaşandığını dile getirerek, 850 bin öğretmenin eğitim kadrosunda gençleri geleceğe hazırladığını söyledi.

"Öğrencilere 10 milyon 600 bin tablet dağıtılacak"

Artık öğretmensizlikten okuyamayan öğrencinin neredeyse kalmadığını, birleştirilmiş sınıfları her geçen gün azalttıklarını ve yakında tamamen ortadan kaldıracaklarını açıklayan Işık, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bunları yaparken gençlerimizi çağın gereklerine uygun yetiştirmeye dikkat ediyoruz. Artık dijital çağdayız, artık bilgi çağındayız. Gençlerimiz bilgi çağının gereklerine uygun yetişmeli. Bunun için de hükümet olarak Fatih Projesi'ni başlattık. 'Okullarımız kesinlikle etkileşimli tahtalarla donatılacak' dedik. Her okulumuz internetle dünyaya bağlanacak. Her öğrencimizin elinde de bir tablet bilgisayar olacak. Bunu başlattık. Fatih Projemiz devam ediyor. Önümüzdeki dönemde de 10 milyon 600 bin tableti yavrularımıza dağıtacağız. Bir taraftan sizleri geleceğe hazırlarken diğer taraftan ülkemizi bilişim teknolojilerinde de dünyanın en iyi ülkeleri arasında yer alması için bu projeyi hayata geçiriyoruz."

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nun, Fatih Projesi'ni Türkiye'de ilk başlatan belediye başkanı olduğunu anımsatan Işık, katkılarından dolayı kendisine teşekkür etti.

"Tablet sizi geleceğe hazırlayacak ya da sizin geleceğinizi çalacak"

Öğrencilere seslenen Bakan Işık, tablet bilgisayarın önemli olduğunu belirterek, "Ama bu ya sizi geleceğe hazırlayacak ya da sizin geleceğinizi çalacak. Eğer bunu sadece bir oyun aracı olarak görürseniz, buna takılır da derslerinizi ihmal ederseniz, derslerinizi yapmazsanız, işte o zaman bu alet sizin geleceğinizi çalabilir. Ama bu aletle geleceğe de hazırlanabilirsiniz. Derslerinizi tablet üzerinden yapabilirsiniz. Bütün bilgiye ulaşabilirsiniz. Hatta bunu kullanarak, programlar yazabilirsiniz. Geleceğin bilişimleri olabilirsiniz" ifadesini kullandı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, Türkiye'de bilişim alanında 100 bin kişilik istihdam açığı olduğunu belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bilişim alanında 100 bin gencimize ihtiyacımız var. Sizlere tavsiyemiz, bilgiyle dost olun, bilgisayarın esiri olmayın. Bu tabletleri mutlaka eğitim için, geleceğiniz için, çok az miktarını da oyun için kullanın ama sakın bunların esiri olmayın. Teknolojiyle dost olacağız, teknolojinin esiri olmayacağız. Cep telefonunu kullanacağız ama cep telefonunda oyun oynarken derslerimizden taviz vermeyeceğiz. Kocaeli'nde Bilişim Vadisi'ni kuruyoruz. Gençler, orada çalışacak nitelikli mühendislere, nitelikli bilişimcilere ihtiyacımız var. Şimdiden hazırlanın, işiniz hazır. Eğer siz hazır olursanız, işiniz şimdiden hazır."

"Dünyada en büyük güç bilgi gücüdür"  

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da artık dünyanın küçüldüğünü, küçük bir köy haline geldiğini ifade ederek, "Dünyada en büyük güç bilgi gücüdür. Bu bilgiyi artık parmağımızın ucunda bulabiliyoruz. Bir tuşa bastığımız zaman her türlü bilgiyi hemen önümüze getirebiliyoruz. Bir kitabı sayfasından okuyabiliyoruz. Çağımız bilgi çağıdır, günümüz bilişim günüdür. Bilgiden ve bilişimden geri kalanlar dünyayı, çağı asla ve asla yakalayamazlar. Onurlu bir ülke, onurlu bir kişi, güçlü bir insan ve güçlü bir ulus olmak istiyorsak, mutlaka bilgide önde olmamız gerekiyor."

Konuşmaların ardından Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işik, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, İl Emniyet Müdürü Levent Yarımel, AK Parti İl Başkanı Mahmut Civelek, belediye başkanları ve protokol tarafından öğrencilere tablet bilgisayarları dağıtıldı.

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Kocaeli'ne sığınan 21 Suriyeli öğrenciye de tablet bilgisayar verildi. Başiskele Yuvacık Ortaokulu 6. sınıf öğrencisi 12 yaşındaki Esma Şeh'e tablet bilgisayarını, Bakan Işık verdi.

Vali Güzeloğlu, Işık'a ve Karaosmanoğlu'na eğitime katkılarından dolayı teşekkür plaketi takdim etti.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin öğrencilere 5 yılda dağıttığı dizüstü ve tablet bilgisayar sayısının 162 bine ulaştığı belirtildi.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)